All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Klassiker till ass

Den här veckan öppnade utställningen norska säten i design och arkitektur Center. Här är studenter och gamla klassiker, sida vid sida. Alla norska, förstås. Och med tre till fyra hedervärdiga undantag: Stolar.

Stort bildmaterial: Norska sittmöbler

Vad är designers och stolar?

- Haha, jag tror snarare frågan är: Vad är det med kuratorer och stolar, säger Knut Skoe, chef för Möbler rådets DinSide. nr. Möbelrådet är en av parterna bakom projektet Inside Norway, som står bakom utställningen tillsammans med norska designrådet.

Knut Skoe är direktör för möbelrådet. Visa mer

- Stolar är så lätta att utge, säger Skoe. "Och då är vi bra på stolar och sittmöbler!

Utställningen är uppbyggd som en blandning av gamla klassiker, några välkända framgångshistorier och möbler utformade för både offentliga och privata hem. Gemensamt för alla möbler är att de säljs idag - med undantag för några studentprojekt.

Enligt Skoe är den verkliga orsaken till några av möblernas klassiska frimärke att de möter dagens smak.

- Många av de möbler som har försäljningsframgång idag var inte lika gillade för 10 år sedan.

"- Så vi är det bästa för sina möbler, då Knut Skoe, chef för Möbler rådet!".

cirka 10 år - då har vi kanske fått några nya klassiker?

- Åtminstone lika många modeller idag har potential att bli klassiker omkring tjugo år, som tidigare, säger Skoe. "Men det är fråga om det kanske inte har samma förmåga att låta modellerna leva länge, för konsumtionen förändras fortfarande.

DinSide läsarens favorit

Några år tillbaka röstade DinSide Bollywood-läsare sin favorit bland norska stolar. Vinnaren? Den ursprungliga stresslektionen. Ingen över. Nej med?

- Ekornes har krävts under många år för att ta fram gamla originalet och producera den, men de vill inte ge ut en gammal stol, sade Skoe. "Men den nya i utställningen, Jazz, kännetecknas av att inspireras av originalet. Kanske kommer det att falla i smak?

Se det stora bildobjektet

Norska sittmöbler presenteras i Design and Architecture Center, Hausmanns gate 16 i Oslo från 7 augusti till 5 september. Senare fortsätter utställningen till Stockholm, Wien och Berlin.

Läs mer om norsk design:
  1. Norge finaste möbler
  2. TV stol kungen
  3. Tripp Trapp stol
  4. Stolen Siesta
  5. Vann norsk design Oscar
  6. Absolute Norwegian i London < 999>
ADVERT

Mest populära