All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Klassicism och Empire

Barock färger

När fina storstadsbor i 1700 år började panele och måla sina hus, var det med ett huvud fullt av främmande utseende. Holländska och engelska tegelhus var modellen, som översattes till norskt trä. Med liggande panelen och röd eller oval färg gav de illusion av tegelhus. Små hus och lador stod fortfarande överallt. Att ha ett panelat och målade hus var ett tecken på stort välstånd.

Klassiker och imperium ca. 1780-1860

En gammal hitta förändrats dramatiskt. År 1748 hittades den begravda staden Pompeji i Italien. Staden hade varit en utväg för rika romare. Under vulkanen utbröt Vesuvius år 89 AD. , staden var begravd i lava aska. Det grävdes upp så sent som det försvann. Det som hittades var en ren vit marmorarkitektur. Bostadshusen hade kolonner och trekantiga gavlar som de antika grekiska tempelerna hade. Europa var upphetsad. Stilen var omedelbart modern och bröt med både färgerna och de svullna linjerna från barocken. Stilen kallades Klassisisme. Det betyder en återupptagande av klassisk stil, som var den grekiska och romerska stilen från omkring 500 f.Kr. till omkring 500 e.Kr.

Empire var en fortsättning på klassismen. Empire betyder riket riket. Efter revolutionen i Frankrike skulle Napoleon vara en ny "romersk kejsare". Det var han som byggde triumfbågen i Paris. Till oss från Frankrike kom King Karl Johan med den nya stilen i bagaget. År 1814 fick vi vår egen konstitution, och vårt nya oberoende krävde offentliga byggnader av sten. Både slottet och universitetet i Oslo fick kolonner och tempel. Men också bland vanligt folk var den stora byggverksamheten, särskilt längs kusten där segelfartyg hastigheten var stor. De sydliga länen växte upp vid denna tidpunkt med utländsk stenarkitektur som modell.

Inomhus

Tänk på ett gammalt södra hus. På grund av timmerkonstruktionen finns det ofta ett litet lågt tak, vilket är panelat med synliga strålar. Ofta är timmerväggen synlig i mindre viktiga rum som köket, medan vardagsrummet är tapeterat. Annars har väggarna målade paneler och målade trägolv.

Klassicismen har pärlgrå (1502 Y) mode färg och särskilt haft god marmorering i gråskala. På andra håll, fräscha färger som gul (1020 Y20R) och Aquamarine (2030 B50G) används i stor utsträckning på väggarna. Småhus kan ha väggarna uppdelade i fält med hjälp av lister. Banden hade ofta vertikala ränder av blomstermjölar i mönstret. Golven var obehandlade och "vitvasket" med sand.

Under riket blev färgerna starkare. A "Pompeian" röd färg (5040-Y80R eller 5020-Y90R) på väggen var populär över en grå bröstvärn med fyllning panel. Det var också vanligt att måla golv i grå färg. Tapeter från den tiden har återuppstått i dagens norska arv samling, som är kulturhistoria på en rulle.Den skrivs ut som bakgrunden var ursprungligen utformad med avseende på färger och mönster, och det finns många att välja mellan.

Empire möbler har rätt linjer. De är vanligtvis i fina skogar med inlagd inredning (intarsi) i en annan färg. Du satt lite "på stasis". Möblerna var inte utformade för att vara bekväma.

Marmorvite södra byar

För att måla ett helt hus var det väldigt dyrt först. Fasaden var oftast utplattad, och baksidan var röd eller gul. På de vita fasaderna fanns fönsterramar och snidad dekoration markerad i en kontrasterande färg. Omkring 1860 kom zinkvit i produktion, en rättvis och ofarlig färg jämfört med bly vit. Den vita färgen var inte längre reserverad för de rikaste, men spred sig till mindre hus.

Efter den schweiziska stilen återkommer klassikalismen under namnet neoklassisism. Mellan 1910 och 1930 har fasaderna igen kolonner och tempel. Färgen på New Classicism är vit, och det är nu den vita kostnaden tar små detaljer och hela städer i samma slang. De vita södra byarna är målade i norska landskapet.

Ta hand om den gamla panelen.

Från 1700-talet till 1860 var panelen planerad och profilerad för hand. Träet var noggrant utvalt. Kvaliteten är därför ett kännetecken hos den gamla panelen. Ett gammalt hus som inte har målats på 20 år kan se rutt, men panelen kan vara helt bra med skallig färg. Panelen kan undersökas med en kniv eller nål. När spetsen med ett ljust tryck sitter fast vid 2-4 mm under ytan är panelen i gott skick. Här är det nog att skrapa bort lös färg och måla igen.

Den ursprungliga panelen är en viktig del av husets stil och historia, och förtjänar att bevaras. Du bör inte ersätta mer än nödvändigt, och sedan kopiera de gamla profilerna. Många flygplan specialiserar sig på äldre profiler, eller kan specialisera dem. Riksantikvaren och Byantikvarene har listor över hantverkare som specialiserat sig på gamla hus.

Egenskaper hos stilen

-Symmetriska fasader.

- Kolumner och andra dekorativa element från klassiska tider, som tandtråd och triangulära tempel över dörrar och fönster.

- Landskapspanel målade i ljusa färger som imiterad marmor.

- Rifled konstverk.

- Fönstren är små, men efter 1810 är fönstren större och fönstren är uppdelade i färre rader.

- Valmet tak med tandhuggare längs hörnen.

ADVERT

Mest populära