All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Jul i varje rum

I en lägenhet på Frogner i Oslo växte entreprenören av Green Apple, Ellen Lind. Den nyklassistiska stilbyggnaden byggdes 1910 och designades av Henrik Nissen. Gården är typisk för sin tid med vardagsrum, rad och rad, stora rum med högt i tak och stora fönster med djupa fönster.

- Jag har särskilt många bra minnen av julfirande i min barndom. Mor plockade upp de goda gamla juldekorationerna och avkodade husets tradition av tro. Nisser och änglar, dekorationer och dukar lades på sina fasta ställen. Det fanns ljus i alla rum och blommor överallt. Det smälte väl av äpplen och kryddnejlika, kakebakning och den traditionella julmiddagen. Och den här lägenheten är som den gjordes för en fest. Jag kommer ihåg julklapparna i ren Fanny och Alexander stil där vi fyllde huset med släkt och vänner, säger Ellen.

Renovering av klassisk stil

Äldre lägenheter behöver en gång ombyggnad - som lägenheten på Frogner.

- När vi skulle laga mat här, var vi angelägna om att bevara och behålla mest av originalet. Möbler och nästan alla dess innehåll visas som den gjorde när jag var liten, men naturligtvis var vi tvungna att uppgradera och renovera något, säger entreprenören, som uppenbarligen har valt mjuka tyger, klassiska tapeter och andra tillbehör från vår egen sortiment av grönt äpple.

Köket är rymligt med en trevlig matplats under fönstret.

- Här åt vi alla måltider, berättar Ellen. Den ursprungliga inredningen renoverades och väggen var murad i toile de Jouy. Lyftgardinerna har samma motiv. Detta mönster är bra för denna typ av arkitektur och ger rummet både elegans och värme. Dessa dagar luktar hon pepparkakor och annan god julbakning.

Matsalen renoveras med den mönstrade metallförlusten som betonar rummets fina dimensioner. De gamla mahogonpistolerna drogs i gyllene bågar, och fönstren fick interlaced silke gardiner och gul-randiga butiker. Ett stort pris krona troner över partiet dekorerade julbord.

En dubbel dörröppning leder in i julkammaren. I hörnet spelar farfar Ellens far varje natt när hon var barn. Eldstaden är vardagsrummet naturliga samlingspunkt, och framför läktaren ursprungliga rokokostolar och en velour soffa precis som i gamla dagar. Soffan har en aldrig så liten ansiktslyftning med nya kuddar och filtar. Detta är ett tacksamt rum att dekorera till jul. Här är platsen för ett stort och vackert julgran, och de gamla, söta juldekorationerna framförs.

För mer inspiration se boken: Interior - Designers Own Homes från Green Apple.

ADVERT

Mest populära