All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Välj rosor som tål en vinter


Inte alla är överens om att rosor betyder problem. Arild Landsnes, innehavare av Landsnes plantskola i Asker, vill att vi ska döda den etablerade uppfattningen att rosor är så svårt.

- De är inte, säger han, men bra rosor kan vara ganska svåra att köpa. Växter du stekar i din trädgård för vad du tycker är vacker, har du 99 procent chans att misslyckas, hävdar han. Katalog bilder från plantskolor visar visserligen vackra rosor och ge någon information om var de kan frodas, men det är sällan tillräckligt för att få ett bra resultat. Det är inte alltid lätt att hitta personer som kan hjälpa till. Vid de stora trädgården finns det ofta ett stort urval, men tyvärr svårt att hitta service med professionell kompetens.


Dream Lake

De flesta har tydliga idéer och förväntningar på en ros. Rosen ska lukta vacker i färg och i form, det skulle vilja blomma hela sommaren och helst fyllas. Vi skulle vilja tro att det är rött, vitt, gult, rosa eller orange, har tårar som pinnar och gröna glänsande löv. Antingen ser vi en Tornerose häck, eller vackra stjälkar som de som finns i blomstermarknaden.

- Jag vill rosor som överlever vintern och är bra i skogen, de som har en vackra blad, säger Arild Landsnes. En sådan ros kanske inte svarar på förväntningarna det första året, men så småningom utvecklas det till ett smycke i trädgården. En ros kommer att bli en enorm troll, inte en tunn stam steg, säger trädgårdsarbete expert, som själva är svaga för engelska landskapet stil, anpassade till norska klimatet. Han råder oss att låta den praktiska gå ut på estetiken, då kommer det bara bli trevligt! Välj rosor som kan överleva, trivas och undvika sjukdomar!


Gör några val

När du köper rosor, handlar vi om plånbok och estetik.

- Du kan få en roseplant från snappy NOK 80 och upp, säger Landsnes. Det säljer de flesta stjälkar och klustersäckar. De är vackra, men de är de som får mest sjukdom, och som gillar att frysa på vintern. Detsamma gäller för bottendäck. Buscocks är delvis grova. Du får inte i väska och väska. Slitstarka rosor som blommar hela sommaren, blir inte sjuka och har nyper och löv med fina höstfärger, existerar inte! Du måste helt enkelt göra några val. Vad prioriterar du? När är du på semester? Vill du se rosenblomman? Kanske bör du ändra dina semestervanor för att njuta av blomman. Vill du ha enkla rosor eller ska du fylla? Om du väljer den sista, vem ska hämta allt som ströms? Det är mycket att överväga.

Människor bör återställa sig i förhållande till rosor, experten tror, ​​vilket uppmuntrar oss att låta rosen tjäna ett syfte. Använd den i en häck eller att täcka en vägg mellan windows.


Undvik Harry Colors

- Fröken rosor i pangfares finns i katalogerna och blomstermarknaden är ofta "harry", menar Arild Landsnes. I naturen är rosen rosa eller vit. Välj rosor inom rostskalan. Tänk ton-i-ton. Var försiktig med färger och lövverk. Även den sötaste färgen har spännande nyanser. Kanske är din hemfärg avgörande för färgschemat. Se om det finns andra växter i närheten som du bör vara uppmärksam på. Det är konstigt att människor sällan tänker på design i trädgården, tror Landsnes. Du skulle inte vilja ha två olika gardiner i samma rum?

Människor är inte bra på att dra naturen in i trädgården. I naturen är allt noga inställt, i relation till näring, ljus, fukt och så vidare. På så sätt borde vi också tänka i trädgården. Rosorna kommer också att växa ojämnt i olika trädgårdar. Därför är det sällsynt att plantera långa rosor bakom och göra framsidan. Har du stora rosor kan det vara bra att blanda.


Exklusivt äventyr

En ros kan täcka 3x10 meter och bli en äventyrlig syn. En klättrande rhizom är verkligen en hög densitet buske ros. En rambler är en mycket stavning, en riktig bläckfisk av en växt, den faktiska klättraren, som drar ut sina armar ut till alla sidor.

- Jag gillar sådana rosor, säger Arild Landsnes.

De hälsosammaste roserna på marknaden revurderas inte, det vill säga blomstrande. Föryngrande rosor måste nästan alltid sprayas. Därför rekommenderar Landsnes så kallade historiska rosor.

- De historiska rosen har mer charm än någon annan. De utvärderar dock inte. Därför väljer många dem bort för att de tror att de blommar för kort tid. Det är rätt, men tänk på det vackra löv resten av säsongen. Den exklusiva i trädgården är vanligtvis vilka blommor i fjorton dagar. I en trevlig trädgård kommer saker att lindra varandra. Vi måste markera förmågan att uppskatta att året förändras som saker och ting kommer och går. Många av de bästa roserna är de som blommar kort och är hårda. De som blommar hela sommaren är ofta mindre hårda, har mindre lövverk, absorberar sjukdomar eftersom de spenderar så mycket energi som blommar. Min erfarenhet är att de som ber om blommande rosor är vanligtvis de som inte vet någonting om gödselmedel, vilket kommer att göra lite, men trevligt, det vill säga de lilla lata trädgårdsmästarna.

Rosor som blommar länge får inte nyper. De som slutar sin blomma tidigt kan dock få vackra nyfiken som pryder din vägg på hösten. Vissa får också snygga höstfärger i lövverket. Remodelleringsrosen måste använda sina befogenheter att blomma hela sommaren och har inte tid för sådana. En ros som har sin blomning i början av sommaren, eftersom att bli en raffinerad klätterställning för en växt som blommar senare, såsom Clematis, säger Rose expert, som råder oss att investera i en permanent miljö i trädgården.


Plats i trädgården

Rosor trivs i soliga områden. Inga rosor trivs i en liten skugga. Inte här i norr måste vi använda det ljus vi har under den korta växtsäsongen.Människor kommer ofta att trotsa naturen i trädgården. Gör det inte. En bra öst- eller västväggen är bra, men tänker alltid att rosen ska ha minst sex timmars solsken om dagen. Tänk också på att du måste beräkna en klimatzon kallare på norra sidan än på södra sidan av ditt hus.

Liksom andra växter är rosor till skillnad från hårdnande i olika klimat. En karta över klimatkartor har utarbetats i olika delar av landet. Här rankas hårdhet från 1-8. Om du är i tvivel om den nivå av hårdhet som gäller för var du bor, konsultera ett lokalt trädgårdscenter.

För att göra det bästa i din sinnesro år efter år är det en förnuftig regel att beräkna minst en klimatzon högre än där du bor för att plantera låga rosor, medan för höga rosor kanske du vill beräkna två klimatzoner högre.

I mjukt klimat kommer blommorna att blomma länge, men är ofta benägen för sjukdom. I kallare klimat med måttlig nederbörd blir förhållandet motsatt, med kort blomning, men liten sjukdom.


Plantering

Rosen måste ha gott om plats för rötterna. För små rosor fortsätter den att gräva ett hål på 40 x 40 cm. För klättringspåsar och ramblers måste du gräva 60x60cm medan andra rosor hanterar 50x50cm.
I det här hålet borde du ha en bra blandningsjord.

- Det första budet är komposterad smuts, säger Landsnes. Den måste bestå av 80 procent dammsuga och 20 procent annat material. Detta ska köpas i alla trädgårdscentra, men se noga på produktdeklarationen. Här är många variationer.

Om jorden är tung bör du blanda sand. Använd inte torv! Torget som du köper i påsar i trädgårdscentra har ingen näring, så du kan spara pengar, säger Landsnes. Blanda väl. Nu kan du lägga växten i hålet. Betesorten eller separationspunkten ska vara 7 - 10 cm under markytan. Så mycket av den gröna delen måste vara under jord, vid frost. Fyll jordblandningen väl i växten. Steg inte! Sedan förstör du markstrukturen, som måste vara luftig och fin.

- När du har fyllt tre fjärdedelar av mark kan du vattna lite, helst med tempererat vatten. Det finns inget behov av att bevattna i botten av hålet före plantering, som många gör. Människor vattnar hela vägen till Kina, men växten får inte använda den. Sedan fyller du i jord och klappar det snyggt. Låt jorden packa sig själv.

Göds senare ibland med torra strömmar av naturligt gödningsmedel, eller en gång med långsiktigt gödselmedel. En bra regel är inte att gödsla efter St. Hans. Då är det naturligt att avsluta tillväxtperioden. Endast enårig grödor och gräsmatta kan befrukas under hela sommaren.

Det är inte nödvändigt att skära rosor som du kan köpa idag, säger Landsnes. Du kan vänta på nästa år, men följ det gamla rådet att vänta tills björkvåret är som mästare, så när det är ett telefonsamtal, säger Arild Landsnes.

ADVERT

Mest populära