All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Välja rätt trägolv

Golv av trä har en lång tradition i det här landet, och många föds upp i traditionella furu golv eller ekgolv. Tidigare kunde bara säga att du hade ett golv i ek, och så att alla visste hur det såg ut. Nu är det helt omöjligt. Det har hänt en hel del i produktutvecklingen av golv under de senaste åren, och nu en ny ekgolv både färgade mörkbrun, vitbetsad eller färdiga "slitna".

En hel del att tänka på

Eftersom möjligheterna är större, kommer också att vara där för att besluta om den perfekta golvet hårdare. Priset är viktigt, men lyckligtvis finns det trägolv i alla prisklasser - från tunna trä massiva massivt trä planka golv.

För det andra, golvets utseende en viktig faktor. Trägolv kan ge både en traditionell och klassiskt utseende, en gammal och rustik känsla och en modern och samtida inredning.

Här har vi gått in i detalj på flera av de val som måste vidtas innan ett nytt trägolv köpt.

Massivt trä eller lameller

Först måste du bestämma om du vill ha en flerskikts parkettgolv eller ett golv av massivt trä.

De vanligaste, och de flesta människor förknippar med parkett, flera lager eller flera lager parkett. Som namnet antyder, den här typen av parkett av flera skikt som limmas ihop. Genom att korsa fiberriktningar offset rörelser i träet på ett effektivt sätt, och för att uppnå balans i golvet. Det översta lagret, den så kallade slitskikt kan virket ses och gå vidare. Skikten nedan består ofta av trä, men är inte av samma träslag som det översta lagret. Den tunnaste parkett kan inte slipas, medan den tjockaste parkett kan slipas flera gånger, beroende på slitesjiktets tjocklek.

Massiva trägolv eller fast parkett, dock har samma trä i hela. Här är det inte fler lager, men en tabell kan bestå av två fasta stavar som är limmade samman i bredd. Dessa golv är mycket dyrare än vanliga lamppostar.

Two-band, tre-stav eller planka

Inom parkett finns också flera sektioner och du ofta talar om två-stav, tre band eller planka, vilket säger något om hur bred ombord parkett består av .

3-remsa är den mest prisvärda och vanligaste varianten. Det ger ett livligt golv med ett brett utbud av mönster och texturer. 2-remsa är en något trav och ger en mer klassisk utseende. Plank är den mest exklusiva varianten. Det är också den dyraste, eftersom det kräver mer av råvaran när borden bör vara så bred.

- Tre band är den vanligaste, men jag brukar rekommendera människor att ta en titt på två-rod. Dessa golv ger en helt annan visuell stil, även om priset inte är så skrämmande, säger Gunni Marie Blunck på Forbo.

Den färg och typ av trä

Förut var det som att en vald typ av trä mycket av vilken färg du vill.Så är det inte längre. Idag finns till exempel ek i helt vit, vitlackat, grått, varmt brunt och svart förutom den vanliga naturen. Golven behandlas med både matt och glansigt lack och vissa gnids upp för en smidigare struktur. De flesta skogar kan nu erhållas i färgade sorter - till och med traditionella tallar kan levereras svart och dramatiskt. Behovet av att använda regnskogar för att få ett exotiskt och mörkt golv är nu helt frånvarande.

Värmebehandlade golv

Värmebehandling av golv är en relativt ny produktionsteknik som har blivit mycket populär på kort tid. Genom att exponera veden för stark värme och ånga ändrar träet färg och ger en mörk och exotisk känsla.

- Den speciella egenskapen hos denna teknik är att hela golvslitaget skifter färg. Så även om du glider ner golvet kommer färgen fortfarande att vara densamma, säger Bodil Vassli på golvtillverkaren Tarkett.

Lasergolv

Lasergolv har också fått en färgbehandling, men i dessa fall är golvet inte genomskinligt. Om du kasta ett gyllene golv av aska, kommer träets naturljus att vara synligt. Laser golv är mycket vanligt, och med en bra lack är behovet att mala som underhåll inte närvarande i många år.

Slitstyrka

Det finns två saker som bestämmer hur lövträ ett trägolv är: En är den typ av trä som används och den andra är den färg som appliceras. En högkvalitativ lack kommer att skydda golvet så bra att det inte behövs nötning i många år framöver. Om golvet utsätts för överdriven slitage kan det vara värt att välja ett hårt trä.

Träets hårdhet mäts i Brinell, och det högre Brinell-värdet desto hårdare är golvet. Exempel på lövträ är lön och aska, medan björk anses vara ett mjukt trä. Observera dock att det kan finnas skillnader beroende på typ av lack och parkettkärna, så det är alltid lämpligt att kontrollera med lämplig golvtillverkare.

ADVERT

Mest populära