All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Välj miljövänliga parkett

Och att loggning är en av de viktigaste anledningarna till att regnskogen förstöras? De flesta nordmän är fullt medvetna om de dramatiska följderna som regnskogen kommer att ha, men de minsta vet hur man stoppar det.

Borta med tropisk parkett!

- Konsumenten har stor kraft och en unik möjlighet att påverka utvecklingen i rätt riktning genom att begära miljövänliga skogar och beprövad Avmarkera alla tropiskt timmer, säger chefen för Rainforest Foundation Lars Løvold. Om efterfrågan minskas, måste detaljister satsa på andra varor, och importen till Norge kommer att minska. Det är ganska möjligt att ha parkett som är mörk och exotisk utan att den kommer från regnskogen.

Ash Cognac från Tarkett

Tarkett Till exempel dessa dagar lanserat en helt ny typ av lövträ som är ett fullgott alternativ till tropiska träslag.

- Vi har färgat en trä av lättare aska så att det har fått en djup och fin färg som kan slipas och målas på samma sätt som vanligt parkett, säger Bodil Vassli på Tarkett. Dessutom har vi ytbehandlat det med Proteco Lakk, vilket ger ett mycket bra nötningsbeständighet samtidigt som den goda träkänslan bibehålls.

Vem pratar?

Ett stort problem är att vissa återförsäljare ger felaktig information när kunden frågar varifrån träet kommer ifrån.

- Ofta säger att träet odlas på plantager eller tillfredsställa olika certifieringssystem som i många fall visar sig att rösta, sade Løvold. En undersökning som gjorts av tre olika miljöorganisationer visade att så mycket som 20 av 65 undersökta byggföretag var regnskogslogor tillgängliga i butiken.

- Som tumregel bör du därför ägna särskild uppmärksamhet åt mörkt trä med namn som Merbau, Kampas, Jatoba, Anglique, Bilinga, Doussie, meranti eller Iroko. Om de också ligger i toppprisområdet finns det skäl att misstänka att de kommer från regnskogen.

ADVERT

Mest populära