All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Välja rätt bilförsäkring

Det kan vara en mödosam uppgift att hitta rätt bilförsäkring, men det är ett jobb som är väl värt att spendera lite tid på. Det kan få konsekvenser för din privata ekonomi.

- Försäkringskostnader kan snart göra djupa inbrytningar i plånboken, men du har en bil, så måste du har försäkring, säger konsumentekonom Sparebanken1, Magne Gundersen, känd från TV3 Lyx Trap

- Men du kan själv göra vissa saker för att ta ner försäkringskostnaderna. Du kan ta hand om bilen och ha säkerhetsutrustning. Du kan samla din försäkring i ett företag; eller var noga med att välja rätt leverantör.

Hitta ditt behov

Lasse Billington är en försäkringsrådgivare på Finansportalen. nr. Han tror att det i huvudsak är fem poäng du borde relatera till när du behöver ta ut försäkring.

- Den första är att ta reda på om du behöver försäkringen du har, och för det andra måste du ta reda på vilket företag som bäst uppfyller detta behov.

Läs också:

Chaosförlust i garaget?

Hela familjen kommer att älska denna lösning när det gäller skidåkning och cykling!

Har du bil, behöver du en bilförsäkring. Du kommer inte komma härifrån. Ansvarsförsäkringen krävs enligt lag.

- Du behöver dock inte en fullständig försäkringsförsäkring, du kan välja en deltidsförsäkring. Här är du välkommen att försäkra dig mot de stora katastroferna medan flätfris kan du bära dina egna axlar. Om din bil är billig och inte värt mycket, är det okej att bara köpa en delikatess, säger Billington.

Påverka priset

Nästa artikel är pris.

- Och så väljer du själv det företag som ger dig det lägsta priset du behöver, säger Billington.

Som Gundersen påminner om är det möjligt att påverka försäkringspremien genom egna åtgärder.

- Det är möjligt för dig att påverka det pris du betalar för din försäkring, vilket sparar pengar. Om du har ett larm på din bil eller parkera i ett garage eller genomföra andra riskreducerande åtgärder kommer ditt försäkringspremie att bli lägre. Som regel kommer du tillbaka för denna långsiktiga investering.

När du startar kontroll som företag ger dig det lägsta priset på grundval av behovet av försäkring du har, finns det några saker du bör vara medveten om. En är det pris du betalar för att teckna försäkring, den så kallade försäkringspremie, och den andra är det pris du betalar för att använda försäkringen om en skada inträffar.

- Här är det viktigt att vara ärlig och ge sanningsenlig information när du skriver försäkringen. Det är ett nöje att bilförsäkring blir dyrare om du har en 18-årig i huset som kommer att använda din bil. Om du dekorera sanningen och säger att de inte kommer att använda bilen, får du även en lägre premie, men också försäkringen uppgörelse kommer att drabbas under den, om det 18-åriga enhet bilen av en slump, säger Billington.

olycklig? Klaga!

När olyckan är ute är det bra att få försäkringen i ordning. Men även när dokumenten är i ordning kan du konstatera att försäkringsbetalningen inte händer som förväntat. Då är det ok att veta att det finns ett tvistlösningsorgan du kan kontakta.

Läs också:

För att ta bort trädstammen

Låt inte trädstammar hämta värdefullt utrymme i trädgården. Här är 5 tips om hur du tar bort dem.

- Den femte sak som är snygg att veta om din försäkring är att du kan klaga om du är oense med företagets behandling av dig som kund. Det finns något som heter Insurance Complaints Office, för vilket du kan göra klagomål och få en neutral och objektiv bedömning av vem som har rätt, vare sig det är dig eller försäkringsbolaget. Detta överklagande system är gratis, säger Billington.

- Tror du att alla dessa saker om försäkringar är komplicerade och svåra, så du är faktiskt rätt i den. Det finns dock lite hjälp. Gå till finansportalen. nr. Vi visar dig täckningen av de olika försäkringspolicyerna och hjälper dig att välja den som passar dig.

ADVERT

Mest populära