All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Barnrummet i källaren är farligt!

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Top of källaren

Har du en källare i ditt hus? Använder du det som vardagsrum eller sovrum - kanske även som barnrum? I så fall rekommenderas du att flytta barnen vidare in i huset. Att bo i källaren kan vara skadligt för ditt barn.

- Fukt i källarrummet är speciellt ett problem för hus byggda före 1995. Fukten gör att mögel växer i väggen och golvet, och dessa svampar skickar ut sporer i rummet. Dessa spår är särskilt farliga för barn eftersom de inte har samma immunförsvar som vuxna, förklarar avdelningschefen i Mycoteam, Johan Mattisson.

Kjellerbolig

Vill du låta barnen stanna i källaren? (Closed)

Ja, inga problem (44%) 339

Nej, inte alls (33%) 258

Osäker (23%) 174

Avstvemningen styrs inte och speglar bara läsarens egna åsikter .

Ska du inte låta barnen ha rum i källaren?

- Om du är osäker på hur bra inomhusklimat är i källaren, bör man aldrig bo där mycket lång, och det kan därför inte rekommenderas att använda källaren som levande eller sovrummet, säger Mattisson.

Läs också: Mer farlig radongas i källaren.

Sprays mycket luft

- Fukt kan ge svamp och mögel. Och det här medför en speciell hälsorisk för barn eftersom deras kroppsvikt är mindre och de andas relativt mer luft än vuxna, förklarar civilingenjör på Sintef Byggforsk, Kariann Magnussen.

Enligt civilingenjören är en källare vanligtvis mer fuktig än någon annanstans i hemmet eftersom delar av väggstrukturen ligger under marken.

- Men en ny källare brukar vara bättre än en gammal, eftersom den är bättre isolerad mot fuktigheten, säger Magnussen.

Låt barnen sova i källaren? Illustration: Per Ervland. Visa mer

Bläddra ner ...

Flytta upp!

- I Danmark ligger byggnader som brukar bo i, ovanför terrängen. Men med tanke på den ibland undantag och därför är det faktiskt en del som använder källaren i bostaden, säger Jan Felland, bred spridning kock i danska Bolius.

Bolius är ett oberoende aktiebolag som ägs av Realdania-fonden. Bolius kommer att vara ett kunskapscenter för husägare och en konsult inom byggnadsproblem.

Enligt Jan Felland är det särskilt problematiskt för barn som har sitt rum i källaren.

- En källare är vanligtvis inte lämplig för att leva i eftersom den är mer fuktig än andra delar av hemmet. Detta orsakar ofta gjutning, vilket kan orsaka asmatiska och allergiska reaktioner. Detta är särskilt farligt för barn, eftersom de är mer mottagliga för sådana sjukdomar, säger han.

Enligt Felland kommer en källare bostad aldrig att vara tillräckligt.

- Även nya bostäder har bättre standard, du aldrig ifrån det faktum att källaren är under marken, och att det därför är fuktigare än resten av huset, säger han, och tillägger:

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Det är självklart möjligt att uppgradera ett källarrum, men ofta krävs omfattande förändringar, såsom tårväggar och golv, och isolerar igen.Och det här blir mycket dyrt. Mitt råd är därför: Flytta upp!

National Building Research Institute (SBI) i Danmark bekräftar experter uttalanden på deras hemsida:

Formar i byggnader ökar förekomsten av inomhusklimat symptom som ögonirritation, irritation i luftvägarna, huvudvärk, yrsel och koncentrationssvårigheter. Det finns därför goda skäl att ta bort svamptillväxt och orsakerna av fuktskador i byggnader.

Så även om det är tillåtet användnings källare att leva i detta land, är det kanske inte en så bra idé trots allt?

håller du med? Ge åsikt i diskussionsgruppen nedan:

ADVERT

Mest populära