All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Checkpoints du ska gå igenom

Säsongens säsong är över för de flesta människor, men innan du slutar, måste du ta en slutkontroll runt hemmet. Vinteren med kyla, is och snö kan vara en tung börda för många hus, så det är viktigt att det bäst skyddas innan vintern sätter.

Och sedan finns det flera kontrollpunkter som du borde gå igenom: Takräcken, tak och utsatta vattenrör.

hängrännor och vatten

Enligt en forskare vid SINTEF, Trond Bøhlerengen, rännorna och stuprör vad som är det minsta du bör kontrollera innan vintern kommer.

- Takräcken och avloppsrören ska vara rena innan kylan kommer, så att det inte finns något stående vatten i dem, förklarar han för klick. nr.

- För plötsligt kommer förkylningen och du kan inte göra någonting åt dem och du kan få problem med frostbit och smältande vatten som flyter där det inte kommer att.

Vatten kan dock också vara på andra ställen där det kan skada.

- I de tider som har varit mycket regn bör man kontrollera om det finns vatten där det inte finns vatten, beskriv Bøhler sängen.

Han ritar också trädgårdsslangen. Det ska tömmas av vatten och hängas bort eftersom det kan orsaka vattenskador i väggen om slangen förbinds.

Chief Advisor Arne Lycke i If P säger webbplatsen Bad och bostads att den yttre kranen med kranen inne måste stängas för vintern.

- Byt ut den inre stoppkroken och öppna sedan den yttre kranen så att det kvarvarande vattnet är helt tömt, säger han till webbplatsen.

VIKTIGT PUNKT: Tornen bör kontrolleras innan kylan kommer. Vatten som finns kvar i backarna och avloppsrören utgör en potentiell risk för frostskada. (Foto: Alexander Berg jr.)

Taket

Och när du har en stege upp för att kontrollera rännstenen, kan man lika gärna krypa upp på taket (om möjligt).

Detta kan vara anledningen lukter i badrummet

För det kan vara meningsfullt att få kontrolleras tillståndet för vad är tänkt att se till att resten av huset hålls torrt.

- Speciellt de som har plana tak bör stiga upp eftersom gallret som ligger i mitten av taket ska rengöras. Däremot kan vatten ackumuleras och i slutändan frysa och kan leda till isskada, Bøhlerengen expanderar.

Taköverdrag

För de som har taket som beläggning, skulle det vara vettigt att kontrollera tillståndet eftersom brutna eller frånvarande taxor exponerar taket.

Tro inte att vändning här gör dig rik!

- Och det är inte dimensionerat för att motstå is och snö, förklarar Bøhlerengen.

"En vattenskada i takkonstruktionen kan ofta orsaka stora skador hela vägen ner i huset", skriver den danska webbplatsen bolius. dk om nödvändigheten att kontrollera tillståndet på taket.

I detta sammanhang utarbetar de också myntpannorna som en viktig kontrollpunkt.

UNDERHÅLLSDEKS: Taket täcker förtjänar en kontroll före vintern för att upptäcka skadad beläggning.Detta är viktigt eftersom taket inte är dimensionerat för att motstå is och snö. (FOTO:. Alexander Berg jr)

Övergång till fönster och skorstenar

Vatten kommer att vara glada i när den finner en möjlighet, och det bör inte vara invigningen innan det rinner ut. Övergångar mellan tak, fönster och rör kan vara sådana kritiska punkter.

Du kan stoppa detta med en koppartråd över taket

Läckor i taket möter skorstenen kan enligt bolius. dk för att vattnet ska rinna in i takkonstruktionen och resultera i skador.

Om du märker en fetma i övergångarna, enligt Bolius. dk hanteras tillfälligt med byggsilikon (som måste vara avsett för utomhusbruk). "Men det rekommenderas att reparera det av en professionell" de råder.

PUNKT: Övergången mellan rör och tak kan vara en kritisk punkt för läckor som bör kontrolleras. (FOTO:. Alexander Berg jr)

Mold

hus beklädnad kommer också att utsättas för klimat påfrestningar, och bland annat kommer att grundvattennivån och gavelbrädor friläggas mot regn, fukt och snö.

En kall dusch kan hjälpa till att förhindra mögel problem

Men enligt Bøhlerengen inte skadan måste tas nu om de inte utgör en akut risk för följdskador.

- Upptäcker, till exempel början av förfall vind skidor, det är något du vanligtvis inte behöver ta fram till våren då det åter blir varmare och lättare att hålla jämna steg med sådana reparationer, sade han.

ROCK: Vindrutor och vattenbord kommer att exponeras för ruttning och bör kontrolleras regelbundet. Men även om du märker att du för närvarande rusar, på årets tampa behöver du förmodligen inte göra någonting åt det till våren. Under förutsättning att skadan inte är kritisk i förhållande till läckage i strukturerna inom. (FOTO:. Alexander Berg jr)

Inside

I huvudsak är det den externa man bör kontrollera innan vintern och kylan kommer, men Bøhlerengen påpekar att det kan vara klokt att ta en kontroll inne också, särskilt i rum som kan utsättas för kyla.

- Se till att det inte är något kallt där det inte är kallt, till exempel i ett källarrum där rör löper längs väggen eller i taket, förklarar han.

TREKKSKYK: ​​Inuti, det finns inte mycket att kontrollera, men du kan kontrollera om det är tätt mellan fönster och fönsterskugga. Gör det genom att öppna fönstret, sätt ett pappersfack i klyftan mellan fönstret och ramen och stäng sedan fönstret. Om du kan dra plåstret lätt, är det helt mellan fönster och ram. (PHOTO: Alexander Berg jr.)

ADVERT

Mest populära