All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Checklista för viktiga bestämmelser

Checklista för bostäder köpare

 1. Checklista för teknisk tillstånd
 2. Checklista för välbefinnande faktorer
 3. Checklista för viktiga bestämmelser

har du stora planer Ändringar bör göras för att göra det möjligt att genomföra det först. Du bör också undersöka om andra har förändrade planer som påverkar fastigheten och omgivningen.

Flera villkor är mäklare och är skyldiga att informera dig. Detta gäller följande:

 • 1. Fastighetsnamn och adress.
 • 2. Ägarskap, det vill säga om egendomen är egenägd eller om det är ett bostadsrätt, etc. Vidare måste det anges om tomten är bifogad.
 • 3. Koncessioner, det vill säga att följa fastigheten. Till exempel kan det finnas ett förbud mot delning, så att du inte kan sälja äppelträdgården till en entreprenör.
 • 4. Ytterligare rättigheter, dvs. om du har rätt till båt, garage el på andras egendom, eller du kan ha rätt till väg och trafik över en annan fastighet.
 • 5. Basarea, dvs storleken på tomten.
 • 6. Likvärdiga och offentliga skatter.
 • 7. Förhållande till offentliga planer och till licenslagstiftning.
 • 8. Beställningar för ändringar av fastigheten.
Mer om detta finns på Norges fastighetsförening

Kommer motorvägen i trädgården? Visa mer

Justeringar:

Du rekommenderas också att kontakta offentliga myndigheter i kommunen. På planerings- och byggnadskontoret, teknisk avdelning mm kan du få information om regleringsförhållanden och förhållanden i samband med avlopp.

Är det en kooperativ eller bostadsrättslägenhet eller är lägenheten föremål för regler i en fackförening? Då bör du också läsa reglerna för laget / egendomen. Här kan du hitta bestämmelser som hindrar dig från att använda fastigheten så som du vill. Till exempel kan det finnas regler om husdjur, parabolantenner, utveckling etc.

Användning:

Det är inte alla webbplatser du kan förvänta dig att bygga ditt hem. Det finns ofta regler om utnyttjandegraden, och om tomten redan är fullt utnyttjad, får du till exempel inte bygga trädgården du alltid har drömt om. I vissa områden kommer det även att finnas regler för hur högt du kan bygga, om det är möjligt att dela från områden med tomten, vilka förändringar kan tillåtas etc.

Inte alla får sälja äppelodling att bygga glada företagare. Visa mer

På områden som regleras för bostadsaktiviteter är det osannolikt att du får tillstånd att starta ett garage i garaget. Sådana saker bör klargöras innan de köps, om köpet syftar till att utnyttja fastigheten annorlunda än vad som är fallet nu.

Infrastruktur:

Kanske bör byggas motorvägen strax bakom högen, kanske går den nya tunneln strax under källarvåningen, kanske bör skolan vara stängd eller busslinje ändras.Även om ägaren är skyldig att informera dig om förändringar som kommer att hända i grannskapet, det är inte allt han vet eller borde veta. En telefon till kommunen och kanske lokala tidningar kan ofta hjälpa till med information.

Service:

Beroende på tjänster i området bör du undersöka om detta finns och om det kommer att behållas. Kanske finns det planer på att flytta postkontoret och vad om närbutiken kommer att sluta?

ADVERT

Mest populära