All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Checklista för inköp handelstjänster

Konsumentrådet får varje år en storm av klagomål från människor som är missnöjda med hantverkare tjänster. Ta bort arbetet i badrummet och våtrummet som fyller på klagomålet. När badrummet läcker ut efter renoveringen är det ofta en indikation på slarvigt arbete. Därför bör du kolla in de 10 artiklarna nedan innan du beställer hantverk.

 1. Leta efter en mästare stämpel

  Craft är ingen skyddad titel, kan alltså vem som helst pryda sig med en sådan titel snickare. Användbara hantverkare annonserar också på gula sidor, och därför är det ingen garanti för kvalitet.

  Alltid leta efter hantverkare och hantverksföretag som skriver under mästerskapsstämpel, så att de har gått igenom godkänd träning. Ring till Mästerspecialisten på telefon: 23 08 83 62 om du vill kontrollera om hantverkarna har ett giltigt mästerskap. Om hantverkaren också är knuten till en branschorganisation blir det lättare att ta emot ett klagomål. Du kan sedan använda branschorganisationen som mellanhand mellan dig och hantverket om det finns några inkonsekvenser. Kontrollera även företagets referenser; tidigare kunder är inte nöjda, välj en annan hantverkare. Du kan också ringa Brønnøysundsregistret för att kontrollera om bolaget betalar skatter och avgifter till staten. Slår det här, det här är ett dåligt tecken och du borde släppa företaget.

 2. Begär ett skriftligt avtal

  När du väl har hittat en seriös hantverkare är det viktigt att du är skriftlig överens om vad du ska göra. Avtalet anger uppdraget, vilket resultat det vill uppnå när arbetet ska påbörjas och sluta och till vilket pris. Du hittar en standardformulär för detta på konsumentrådet. Blanketten heter Contract for Real Estate Services och kan köpas genom att kontakta konsumentrådet i ditt län eller internet: www. konsumentknäppt. nej

 3. Få fler erbjudanden

  Om du vill göra ett större jobb kan du betala mer än ett erbjudande. Detta gör att du kan jämföra olika priser och tid. Anbudet måste ange noggrant vilket arbete som ska genomföras.

 4. Begär fast pris

  Det rekommenderas att använda fast pris för då vet exakt vad tjänsten kommer att kosta dig, och du är skyddad mot prisöverskridanden. Observera dock att prisuppskattningar inte är lika med fastpris. Prisuppskattningen är inte bindande och kan ändras snabbt med upp till 15 procent. Om du vill ha ett avtal för timebetalning, ska du ange pris och antal timmar. Det finns också en korrelation mellan kvalitet och pris. Det är inte alltid så att den mest skickliga hantverkaren är den mest prisvärda. Använd skäl och diskretion här.

 5. inte betala i förväg

  När arbetet inte utförs på ett tillfredsställande sätt, eller vid rätt tidpunkt, kan du betalar i förskott urholkning rätt att hålla pengar tillbaka.Betala inte som arbetet fortskrider eller slutligen när arbetet är klart.

 6. Skapa ett schema

  För att säkerställa att ditt arbete är klart i tid, kan du skapa ett schema undertecknat av huvudmannen och hantverket. Ta gärna upp en plan för när arbetet ska börja och när det kommer att sluta. Om arbetet inte påbörjas eller avslutas i god tid enligt överenskommelsen anses detta vara en försening.

 7. Avtal vid förseningsdag

  Om hantverkaren inte slutför i tid, borde du ha avtalat med hantverket i förväg för att ge en ledig dag. Också vara överens om hur stort detta belopp ska vara.

 8. Fråga hantverket att städa upp efteråt

  Om du inte har kommit överens om något kommer hantverket att städa upp efteråt. Han kommer också att ersätta skador om något har brutits eller brutits i huset i samband med renoveringen.

 9. Om du märker att du är felaktig, vänligen klagar

  Omedelbart efter att du har upptäckt ett fel i ditt arbete, ska det klagas. Konsumenter har också fem års rätt till anspråk på arbete som utförs på fastigheter. Om du inte håller med med hantverket om felet, kontakta branschorganisationen som kan vara en opartisk förmedlare.

 10. Använd överklagandenämnden

  Om du inte håller med hantverket eller förmedlaren kan du lösa tvisten i Industry Appeals Committee, som gäller för rörmokare, målare, murare och byggare. Beslut som tagits av namnen är inte rättsligt bindande, men i de flesta fall kommer hantverkaren att följa de klagandes uttalanden.

Källa: Konsumentrådet

ADVERT

Mest populära