All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Underhållsunderhållslista för väggunderhåll

Här är väggens viktigaste tips och kontrollpunkter.

Våren är dags för externt underhåll av hus och stugor. Och innan uteplatsen och terrassen kan avnjutas till fullo är det lämpligt att ta en liten vårkudde. Detta kan spara utgifter senare. Här är checklistan du behöver för väggar, fönster och terrassen.

Väggar

- Dra spiken över ytan. Om det blir en ljus sträcka är väggen förmodligen klar för en färgfärg eller fläck, enligt målare Jens Petter Lunde. Solväggen är särskilt utsatt, kanske behöver du en kappa precis där. Ta bort allt som lossas med en stålborste, lägg en kappsprimer och sedan en topplack eller två.

Kom ihåg ändväggen

En tabell jämförs med en stapel strån. Om du sätter det i vatten suger vattnet långsamt upp av kapillärkrafterna. Exakt detsamma händer när en ombordstigning kommer i kontakt med vatten. Sedan sugs det in i träet.

Därför är det lämpligt att ta en runda på stående panelen, där du träffar änden med en bra träolja. Ta gärna vindrutan i samma sömn. Använd en långvarig hörnvals. Att göra detta varje vår undviker rynkor och borden går bra i många år.

SKRIVSTEST: Dra spiken över fibrerna. Om det blir en ljusremsa är väggen klar för behandling. Foto: PHOTO: Øivind Lie

HUSK ENDEVEDEN: Det kommer att vara mättat när du målar, och varje vår kan du ge den en snygg god olja. Foto: PHOTO: Ifi. nej

Tvätta ofta

Vad gjorde vi förra gången?

Är du osäker på vad väggen behandlas med är däck bin ett nästan riskfritt alternativ. Med undantag: Om muren tidigare behandlats med linfrämjande färg kan blåsning förekomma. Naturligtvis är det bästa att fortsätta med samma ytbehandling som tidigare använts.

Alla ytterväggar måste tvättas regelbundet för att hålla svamp och grönsaker på avstånd. Smutsiga fasader lockar fukt och torkar långsammare än rena ytor, och fuktiga ytor gör kabinen mer utsatt för skräp. Detta bör göras från varje år till vart tredje år, beroende på hur torrt klimatet är, säger målare och tekniker i Beckers färg, Chresten Nielsen. Han rekommenderar att man använder en fasad tvätt med tillsatt fungicider.

- Spraya det på väggen och spola med trädgårdsslangen. Använd inte högtryckstvättar. Om stugan är väldigt smutsig bör du använda en skrubba, säger Nielsen.

Stugor

Starkt väderlösa partier på stughytter ska tvättas väl och kontrolleras noggrant, enligt Jotun. Slitna områden torkar dig och behandlas med bra impregnering eller priming av trä. Om sprickor har uppstått i stockarna, försegla dem inte med klumpar, kitt eller injekteringsmedel, men använd mycket impregnering, plus borst- eller trätjära för att förhindra att vattenabsorptionen regnar.

Knappar och andra kritiska områden bör noggrant kontrolleras och behandlas med impregnering. Här är det viktigt att välja rätt produkter. Prata med färghandlaren.

Vid havet eller på berget

Tvätta väggen: En smutsig vägg håller fukt och gör kupén mer mottaglig för upplopp. Foto: PHOTO: Ifi. nej

TUMMER HYTTE: Kontrollera noggrant knutar och andra kritiska områden. Foto: PHOTO: Øivind Lie

Hyttar vid havet är särskilt utsatta för fukt och skräp. Saltvatten från havet kan ligga som en beläggning på ytterväggarna och andra ytor. Ett bra råd är att spola hytten med färskt vatten varje år. Salt suger vatten och sväller och saltbeläggningar under ny färg kan bryta ner den nya färgen relativt snabbt.

Easy Tips mot pollen plågor

"Not rated" "Bad från Byggår" "bör utredas vidare"

Fjell mycket stressade under hela året, och ytterligare mycket på vintern när snön reflekterar solens UV-strålar och exponera fasaden för högre strålning än normalt. I milda vintrar hålla koll på fasaden. Mikropartiklar och smuts binder fukt och ökar risken för svamp och myggavstötningsmedel. Kom ihåg att solväggen torkar ut snabbare och måste bibehållas oftare för att hålla färgen.

Fönstren

Rena fönster är smarta och ser bra ut. Också i ramen och kontakten bör du ta hand om tyget. Smuts håller på fukt och orsakar svamp och skräpproblem. Om du har snedställda fönster är det ett bra tips att skära en spik för att passa glasets storlek.

- Ta bort lös färg. Sedan males och färgas med fönsterfärg. Trots att det har varit mycket välvattensfärg, föredrar jag vitspannmålning här, säger målare Jens Petter Lunde.

Om vindrutan är lös eller sprickad ska den bytas ut. Rengör och använd en primer i kittfalsen. Sätt putten i uttaget och tryck försiktigt glaset på plats. Anmäl och sätt nya kattungar.

Använder du linoljekitt på en låda, har du bra kontroll. Använd en kittle kniv och tryck kattungen långt ner. Dra över kniven för att få en platt yta. Måla över så fort som möjligt. Använd en bra rund borste. Kom ihåg att måla en millimeter på glaset. Då blir det helt tätt.

Ramar

Vattenfacket under fönstret är en kritisk punkt. Om så är fallet beror det på bristen på montering på toppen. Den måste installeras så att vattnet inte kommer i kontakt med träet, både på sidorna och längs droppkanten framför.

NY KITT: Byt lösa och dåliga kattungar. Kom ihåg att förgås i vecket och att det bör finnas kitt på båda sidor av glaset. Foto: PHOTO: Ifi. nej

Kontrollera även ramen. Brädorna på sidan ska vara snedställda och det ska vara ett centimeteravstånd ner till fästet, annars kommer vattnet att suga upp i ramen.

Om terrassens golv är kaklat och ful, kan du vrida några år ut av det genom att helt enkelt vrida borden. Skulle borden bytas är det okej att byta enkla tabeller, men vad du än gör, kolla balkarna nedan.Om så är fallet talar vi om fullständig ersättning av hela byggnaden.

Har du börjat att olja ut pannplattans däck, måste du fortsätta med det. Om du har räcken är bordsskivan särskilt utsatt. Om det är målade, ska du använda en färgförtunning med vit anda här. Det är inte onormalt att detta måste göras varje år.

Terrassen

Ofta blir terrassen eller veranda färre i färgen och ser mycket bättre ut efter att den tvättats och tvättas ordentligt. Du bör göra det varje år, eftersom sot, svamp och gröna sätter solida varumärken på ett år.

Använd hushållstvätt av den typ som inte spelar någon roll för ytan, en lämplig borste och en vattenslang. Mest utmanande är grönska, vilket kan vara ganska svårt. Men det hjälper till att hålla det fuktigt ett tag innan du gnuggar. hl

Läs också:

Här är de coolaste inredningsbilderna

Knappen som gör ditt hus sommar.

VASKE TERRASSEN: Det är en bra idé att tvätta terrassen bra varje år. Det blir ofta bättre och friskare efter en noggrann tvätt. Foto: PHOTO: Det är en dåre Jordan / ifi. nej

Satsen kan täcka allvarliga fel och olägenheter

Ja, vi byter efternamn

ADVERT

Mest populära