All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Checklista för inköp

[Ugjyldig objekt (NAV)]

De flesta människor som är ditt drömhus vet hur snabbt saker kan gå. Ditt drömhem är inte bara drömhemmet för dig, men också tre andra - och plötsligt är du mitt i en satsningsrunda. Saker kan gå snabbare än du vill, så du kanske vill försöka hålla tungan rak.

Checklistan för hemköp kan hjälpa dig att ställa rätt frågor - som ofta glömmas bort. Klicka här för att se hela listan.

Checklistan tar inte själva de rent tekniska förutsättningarna som gäller en bostad - det vill säga taket och väggarna hålla ut vind och vatten, toaletten fungerar och om den elektriska installationen görs på rätt sätt. Dessa är oftast saker som anges i en skatte- och statsrapport.

Kontrollera vad du bör komma ihåg att fråga om - innan du köper. Se mer

Subtila med

Du behöver naturligtvis inte att ställa alla frågor på listan, men det kan ändå ge dig en uppfattning om vilka frågor du bör ställa. Till exempel varför säljaren flyttar, om grannarna är trevliga, där barnen går till dagis och om det är möjligt att få bredband på adressen.

Det kommer givetvis att vara svårt att få ett konkret och ärligt svar på. Till exempel, om pesten en bitter konflikt med sin närmaste granne - men hur som helst kommer du att ha möjlighet att se säljarens reaktion när du ställa kritiska frågor (röd hy är en ganska säkert tecken på att något inte är som det borde vara).

HUR DET FÖR FORT?

Ansåg du att du var tvungen att fatta beslutet snabbare än vad du verkligen ville ha förra gången du köpte ett hem? (Closed)

Ja (49%) 306

Har inte köpt ett hus (28%) 174

Nej (24%) 149

Avstvemningen styrs inte och speglar bara läsarens egna åsikter.

Använd tid

- Det är uppenbart att det finns ett antal fall där köparen inte kan ägna lång tid på att bedöma en inköpssituation. Därför uppmuntrar dem vi och våra medlemmar till användningen av god tid på displayen, och ser till att ställa så många frågor som möjligt, säger CIO i NEF (Association of Real Estate), Thor Dybdal-Holthe.

Men kan det inte vara tillrådligt att prata med ägaren själv och inte bara fastighetsmäklaren som ofta visas ensam?

- En bra fastighetsmäklare har mycket goda kunskaper i det lokala området, och bör kunna svara på specifika frågor från en potentiell köpare, säger Dybdal-Holthe.

Hur som helst: Om du inte känner att fastighetsmäklaren kan svara på de frågor du har på din lista, borde du be om att prata med säljaren själv. För när det gäller subjektiva villkor som är relaterade till hur det konkret är att hålla en viss plats, är det inte alls säkert att mäklaren kommer att kunna ge dig ett tillfredsställande svar guide.

Gödsel luktar på Aker Brygge?

Det är också otvivelaktigt att vissa frågor är lämpliga för vissa hem och definitivt inte för andra. Bland annat finns det verkligen ingen anledning att oroa sig lukten av jordbruket i Aker Brygge - eller hur grannar beter om det finns 16 mil till närmaste.

PRESS HÄR FÖR ATT SE ALLA FRÅGSLISTA.

- Och snälla ta en utskriftsvy nästa gång.

Om du har förslag på andra viktiga saker att kolla innan du köper ett hem, var god och fråga oss och dina medarbetare i diskussionsgruppen nedan. Vi lägger sedan till tipsen i checklistan.

ADVERT

Mest populära