All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Checklista för husbyggare

1. Var ska du bygga?

Det är viktigt att bosätta sig på ett ställe du kommer att njuta av. Saker att tänka på är synpunkter, avstånd till arbete och skola, och till affärer och andra tjänster. Tänk på och kolla hur webbplatsens reguleringsplan ser ut. Dessa planer finns i kommunen.

Det är inte säkert att den trevliga utsikten är så mycket att skryta om det dumpar ner ett bostadshus framför dig om några år. Tomtas karaktär är också viktigt. Om det finns en brant sluttning full av stora stenar och träd, kräver du husbyggnad med explosion, gräva och gräva innan stiftelsen kan byggas upp.

Om platsen är trött kan det också vara dyrare att ansluta till avloppssystemet.

Att hitta ett fritt land att bygga är inte så lätt - åtminstone inte om du bor i centrala områden.

- I utkanten är det både billigare och bättre tillgång till land, men det bästa är att åka runt i kommunen och kontrollera om det finns några lediga platser eller kontakta någon av de stora bostadsaktörerna i det område du bor i, säger Per Jæger, chef för bostadsproducentföreningen.

- Det finns också många som får en tomt skild från föräldrarnas egendom, men de flesta platser är tyvärr bundna. Kolla regelplanerna och kom ihåg att många fastighetsmäklare också sitter på tomter till salu ", säger Roger Mikalsen på SL3-Bygg, Eksjöhuss representant i Østfold.

När du har bestämt dig för att bygga måste du ansöka om byggtillstånd till kommunen och skicka ut grannmeddelande till dem som bor runt deras egendom.

Se även:

Så här rengör du de bästa plattorna

Har du fläckar eller mos på beläggningsstenen? Så här blir du av med det.

Att få bygglov tillåter tre månader, så bra tid för planeringsfasen.

2. Vilken typ av hus ska du välja?

Du drömmer noga om hur deras hus ser ut. Ska du ha en arkitekt för att rita en speciell plats för dig, eller ska du gå till ett så kallat kataloghus?

- 90 procent av dessa byggnader väljer ett kataloghus. Då får du mest pengar, säger Per Jæger.

- Huset har recept i form av bolagets standardiserade byggnadsdetaljer, som timmerman följer varje gång och resultatet testas. De flesta företag accepterar mindre anpassningar till deras katalogmodell. Det finns en mycket större chans att något går fel på vägen om du väljer ett hus som arkitekten har utformat speciellt för dig. Om du är medveten om att du vill ha ett distinkt hus och bestämma dig själv, gå till det arkitektoniska tecknet, men var medveten om att risken för byggtekniska problem kommer att öka, säger Jæger.

Läs också:

Hur man skriver en byggnadstillägg godkänd av kommunen

Att ansöka om en kommun att bygga bostäder kan ta lång tid och kosta mycket.Den här guiden visar därför vad du ska göra för att få ut det mesta av processen ...

Hus från Eksjöhus. Foto: Eksjöhus.

- Husbyggnaden går också snabbare om du väljer ett kataloghus eftersom du ställer hela processen till en leverantör. Det tar vanligtvis nio månader innan du bestämmer dig förrän du kan flytta in ", säger Mikalsen på Eksjöhus.

Innan du söker en arkitekt eller en husleverantör, tänk på vad som är viktigt för dig.

Vill du ha flera våningar? Hur ska fördelningen av rymden vara? Vilken uppvärmningsmetod kommer du att använda i huset? Och inte minst, vilket material borde huset byggas in?

De flesta hus i Norge är byggda i trä. Om du vill ha ett tegelhus, var beredd på att det är dyrare.

Läs också:

Hur får du rostfritt stål att lysa

Är ditt kylskåp täckt med dåliga fläckar och smutsiga fingermärken? Vi visar dig hur du får rostfritt stål glänsande glansigt igen.

Apropos Money: Det första du bör göra är att träffa banken. Hur stora lån du kan få, och vad du har från egendom innan spelar en stor roll för att bedöma vilken typ av hus du kan bygga.

3. Vem ska bygga huset?

Hur mycket tid vill du spendera på att hantera ditt byggprojekt? De som vill fixa de flesta av sig själva, anlita underleverantörer och hantverkare måste vara förberedda för att den här snabba kan ta mycket tid och kräva mycket kunskap.

- Det är bra under tusen människor om året som står för allt - det är mycket mer arbete än du tror, ​​Per Jæger hävdar i Association of Home Manufacturers.

- Som person saknar du förmodligen det nätverk du behöver för att få allt att gå smidigt, och det blir svårt att få en stadig framsteg. Få hjälp för att slutföra byggnadsapplikationen. Du måste också inse att att ha totalansvar för en byggnad är stor risk att ta om något går fel, säger Jæger.

Så även om du vill ha ett arkitektoniskt hus är det ofta värt att ha en byggnadschef som får ansvaret att anställa arbetstagare och underleverantörer. Då gör han det mesta av jobbet, och du måste bara stå för valet om hur huset kommer att bli.

De allra flesta går därför till ett kataloghus. Men vilken leverantör ska du välja?

- Det finns många att välja på på den norska marknaden. Snälla spendera flera månader innan du bestämmer dig för huset och vem ska leverera det. Tänk på att du kommer att arbeta tillsammans för ett helt år, och det är viktigt att du förstår varandra. På Eksjöhus försöker vi spela med öppna kort i förhållande till kostnader och vi är angelägna om att ge snabb feedback, säger Roger Mikalsen.

- Kan du spara pengar att göra något av arbetet själv?

- Jag rekommenderar också att du spenderar tidplanering och gör bra val. Det är möjligt att göra t.ex. färg och tapeter, men det finns inte mycket att spara på detta. Det kan också orsaka en häftning, eftersom vi kanske måste skjuta upp fullbordandet under arbetet, förklarar Mikalsen.

- Ja, det finns många val som måste tas. Och när du har tagit dessa val, gå inte så mycket runt huset så du får nya idéer - det kan vara dyrt, skrattar Per Jæger.

4 Avslutad utan problem

Om du väljer ett jobb är du vanligtvis säker på att saker är fel på vägen eftersom entreprenören har hela försäkringsansvaret för husprojektet.

Det är dock viktigt att vara försiktig med:

- Se till att välja ett företag som är i en branschorganisation, då är du säker i tvister ", säger Hunger hos bostadsleverantörsförbundet. Och använd ett standardavtal, det är viktigt. Om du bygger dig själv, se till att alla kontroller är färdiga och du är väl försäkrad.

- Få en korrekt beskrivning av vad som ingår i erbjudandet från leverantören. Det är viktigt för både oss och kunden att resultaten blir så som de tänkt ", säger Roger Mikalsen på Eksjöhus.

Han betonar att du bör kontrollera att alla leverantörer har både kunskap, förmåga och ekonomi att leverera drömhuset:

- Det finns många cowboys i branschen. Kontrollera färdigheter och referenser. Man bör också ha en garanti när man köper ett hus. Vi använder en försäkring för att täcka denna garanti om fem år, säger Mikalsen.

Det sista du bör göra innan du flyttar in i huset är att göra en undersökning med entreprenören, helst ett par veckor före planerad start och omlokalisering.

Kontrollera alla rum och ytor och notera eventuella misstag och misstag i huset, så att entreprenören har möjlighet att korrigera innan de flyttar in i sitt helt nya hem - förhoppningsvis var det ditt drömhus du hade i åtanke.

Plus med arkitekturhus

 • Unikt. Du får precis det hus du och din familj behöver och behöver inte kompromissa.
 • Information. Du har möjlighet att påverka varje detalj, allt från var träet kommer ifrån där du vill ha extra fönster.
 • Flexibilitet. Om du får saker på vägen är det lättare att få saker gjorda annorlunda när du är egen byggare.
 • Workflow. Om du bedriver en totalentreprenör tar han ansvar för arbetsplaner, teknik, överensstämmelse med lagar och förordningar, material, eget arbete och uppdragsuppdrag till underleverantörer. Men du får bara en poäng att relatera till.

Minus med arkitektoniskt hus

 • Ekonomi. Ofta dyrare och mindre förutsägbar vad den slutliga fakturan kommer att bli. Det behöver emellertid inte vara dyrare om du till exempel kan göra en del av ditt inre arbete själv, överskatt inte bara dina förmågor - eller hur mycket tid det tar.
 • krävande. Större frihet tar också mer ansvar, eftersom du inte har några garantier för egenföretagande.
 • Lite erfarenhet. Sluta ofta som ett "prototyparbete" där hantverkare kommer att utföra lösningar som de inte upplever från tidigare. Risk för senare svårigheter, även efter 5 års garantiperiod har löpt ut.

Plus med kataloghus

 • Flexibilitet. Om du inte vill spendera för mycket tid kan det vara bra att få hjälp från allt från hantering av lagar och förordningar, större delen av pappersarbetet samt samordning av byggmaterial och tjänster. Dessutom är entreprenören ansvarig för att ingen skadas på platsen.
 • Fast pris. Du har nästan priset redo innan du börjar. Dock måste du ofta betala för indexjusterade prisökningar tills arbetet på webbplatsen börjar. Det kan vara vettigt att ansöka om expertkunskap för att bestämma exakt vad som ingår i kontraktet.
 • Säkerhet. Du har möjlighet att "trybo" ditt nya hus genom att besöka någon av entreprenörernas möjliga visningshus.

Minus katalogkatalog

 • Kompromiss. Även om urvalet är stort, och leverantörerna ofta reagerar på förändringar, finns det fortfarande begränsningar som kan hindra dig från att komma till ditt drömhus exakt som du tänkte.
 • Material. Inte bara kommer du att vara begränsad av planlösning och bindande verk, men i vissa fall måste du också hålla dig till utvalda leverantörer när det gäller apparater som apparater.
ADVERT

Mest populära