All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Checklista utsida

->

Foto: Colorbox. Börja vyn genom att ta en runda runt huset för att få en åsikt om tomten och huset.

- Gå över fastigheten utanför första. Ta en runda runt huset och ge en åsikt om tomten och bostaden. Fråga dig själv om det här är en plats där du vill bo. Hur går det upp här på morgonen, går ut på terrassen och tar den första koppen kaffe idag? säger generalchef på NITO Takst, Kai-Haftor Olsen, och föreslår att du börjar displayen redan vid ankomsten av fastigheten.

Tillgång

Det första du bör göra när du kommer till en vy är att titta på tillgången till hemmet.

Om tillfartsvägen är brant uppåt eller nedförsbacke kan det göra det svårt att använda fastigheten. Att byta tillvägagångssätt kan vara dyrt. Om utsikten är sommar, överväga hur det kommer vara där på vintern. Om åtkomsten är brant upp eller ner kan det göra det svårt att använda fastigheten. Det kan också försämra det använda värdet för att sälja fastigheten.

Blank

Tänk på själva webbplatsens tillämplighet. Har det tillräckligt plana områden för att dra nytta av din familjs behov? Är det okej att fortsätta? Att klippa i brant och orörd terräng kan vara en stor utmaning!

Stadsdelar

Nästa sak du ska titta på är avstånd och plats i förhållande till grannar. Hur är fastigheten i förhållande till de närliggande husen, i förhållande till sol, skugga, utsikt, hög vegetation, trafikerad väg, järnvägslinje etc? De flesta utomhus är statiska, och du kommer inte att göra någonting åt det. Och vad som kan ändras utomhus kostar mycket pengar för att göra något åt ​​det.

Underhåll

Tänk sedan på externt underhåll av huset. Ser det acceptabelt ut för dig? Om huset är dåligt underhållet kan det innebära mycket arbete eller kostnader för att få det du vill ha. Det är viktigt att ge en uppfattning om huruvida huset ligger i ett särskilt utsatt område, med mycket sot, dammdamm och liknande. Detta kräver frekventa underhållsintervaller.

Tack

Lyft dina ögon upp mot taket. Ser det bra ut, eller är det stora skeiner eller så kallade hängande på myntet. Det senare kan indikera att det finns meningar i huset. Titta också på kakelens tillstånd, ser det ut smidigt och snyggt? Hur är övergången mellan tak och väggar? Om det finns svarta fläckar på väggar under tak kan det tyda på att taket har blivit utsatt.

Ytterväggar och fundament

Leta efter sprickor och om det finns mögel eller svamptillväxt på väggen. Värderingsman borde ha kontrollerat foder ruttna, men du vill kontrollera kapslingen själv, kan du ta en kniv eller skruvmejsel och stick in i ändträ. Om det glider lätt, indikerar det att plagget inte är tillräckligt underhållet. Om det finns mycket sprickor i plaggets nedre kant, innebär detta felaktigt att plagget monteras och / eller brist på underhåll.Om klädseln är full och ser bra ut och ser väl ut, kan du slå dig ner med vad du har sett och stödja dig enligt beskrivningen i takrapporten.

Terräng

Tänk på terrängen runt huset. Finns det platser där vatten från terräng ligger på marken? Det kan till exempel bero på fallgropar i terrängen, vilket kan orsaka att grundväggen ständigt lägger till fukt för regn och snösmältning. Även om det här kan vara lätt att fixa efter ett köp, kan det vara att fukten redan har dragits in i väggen, med de efterföljande problemen som det ger. Ständig tillförsel av fukt till en grundvägg hindrar väggen från att torka. Detta kan påverka innemiljön i hela huset.

ADVERT

Mest populära