All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kontrollera duken är bäst

För att hålla bakterier borta i köket, blad, styrelse och kök trasa rengöras noggrant efter användning. Köksduken kan vara en ordentlig bakteribombe. I ett stressigt vardag är det lätt att göra lite städpersonal. I köket kan du använda en kombination av tyg, papper och kanske även engångsdukar.

Ska ersättas ofta

- I allmänhet vill jag säga att en köksduk ska tvättas efter behov. Om du bara använda den för att skölja över brödsmulor på bänken och bordet så håller det längre tid än om du även använda den för att ringa, handfat och liknande, säger Malin Skaar från Lilleborg till Bonytt. nr. I en familj där fler människor använder tyget, kan nackdelen vara att du inte riktigt vet var tyggen har varit. Då är det en bra idé att byta tyg ofta, ungefär varannan dag.

tvättlapp regimer

Etnologen Ingun Klepp Grimstad av staten Institutet för Consumer Research arbetar med människors tvättvanor. Hon håller med Skaar men påpekar att köksduken är ett stridsobjekt eftersom det har så olika användningsområden och eftersom det ligger mellan olika renhetsregler.

- Vissa använder kökduken för absolut allt, medan andra är snygga och mysiga på köksbänken, förklarar hon till Bonytt. nr. Därför finns det många diskussioner om köksduken.

Kockens punkt

Jan Ivar Nykvist från gourmet kockar tror att tyget är ofta överhäng alltför länge innan det tvättas eller bytas ut, vilket leder till en hel del bakterier och lukter.

- Vissa skulle kalla det tillgjordhet, men det allra bästa är faktiskt att kasta rengöringsduken för att tvätta varje kväll när du går till sängs, säger Nykvist till Bonytt. nr. Det kan också placeras i en hink med vatten och klor eller annat desinfektionsmedel. Därefter förhindrar du tyget från att samla bakterier över natten. Bakterierna älskar en lite fuktig och varm miljö.

KOMBINATION: En kombination av köksduk, pappershanddukar och engångsdukar kan vara en bra lösning. Foto: PHOTO: Thinkstock

Torka av papper, tvättduk eller engångsduk?

Mayonnaise trick bort märken på trämöbler

Program för att tvätta tyg, pappershanddukar och disponibel torka

Denna användning pappershanddukar till:

- att torka ytor i köket efter att du har spillt

- Ta matrester och fett

- Torka av ytor efter tvätt

- Torka över bordet och bänkskivorna mer noggrant, kombinerat med ett kök sprej

Denna användning engångstrasa:

- engångs Wipes är lämpliga för att ta bort matrester som fett och råa köttsaften

det finns många diskussioner kring tvätt kök tyg, men det finns en sak de tre experterna håller med om:

En kombination av tvättdukar, pappershanddukar och engångsdukar är en bra lösning.

- Mitt tips är att kombinera användningen av köksdukar och engångsdukar och pappershanddukar, säger Skaar. Engångsdukar och pappershanddukar är lämpliga för lätt avlägsnande av matrester, fett och liknande. En köksduk är bra att ha när du tvätter över bord och bänkskivor grundligare, i kombination med en köksspray. Det finns kök dukar, som Jordan mikro kök duk, är särskilt effektiva på fettfläckar och typiska kök smuts, och som dessutom är lätt att vända upp och som torkar snabbt. Torkan leder snabbt till att de inte luktar lika snabbt som traditionella trasor.

Nykvist konstaterar att vävnaden är trevligt att torka ytorna i köket efter att du har spillt, eller efter att du har tvättat, men att det inte är lämpligt att tvätta med, eftersom torrt papper upplöses på en hel del vatten och tvål.

Den bästa, men dyraste lösningen

Eftersom din kökshandduk kan vara en tvistefråga, med olika användningsområden kan vara det bästa alternativet skulle vara att använda engångsdukar.

- Det här är det dyraste alternativet, men det är bäst om du vill ha en ny duk när som helst, påpekar Nykvist. Köksduken tillsammans med matborsten är en potentiell bakteriebom i köket, så det kan vara värt att uppmärksamma. Vår erfarenhet är att de som använder kökshanddukar som tvättas lämnar tyget hängande tills det börjar luktas dåligt. När det har hängt så länge finns det så många bakterier i tyget att det borde ha kastats för länge sedan. Därför rekommenderar vi att människor använder engångs kläder och kastar bort dem. Det innebär att du alltid har en trasa som luktar bra, är ren och tar bort bakterier istället för att lägga till dem.

- Det kan också vara en bra lösning för dem som inte håller med på hur man tvättar tvätten, tillägger Grimstad.

Bakterier i köket

En av anledningarna till köksduken kan en bakterie bomb, är att det förblir fuktig för länge, kanske utan att sköljas väl tillräckligt för användning. Men det är inte alla bakterier som är farliga för oss, och vissa människor vill faktiskt ha runt oss och i maten. Ingun Klepp Grimstad finner det viktigt att betona just detta.

Häll cola i toaletten och spraya ättika i duschen

- Huruvida duken innehåller farliga bakterier beror som sagt av ansökan där tyget är och hur det har sköljts, förklarar Grimstad. Om det används för att torka råa köttjuicer, är det vanligtvis oönskade bakterier. Å andra sidan, om du torkar upp andra fläskmat, som gröt, är det helt ofarligt. Men vad är viktigt att tänka på, som många kanske inte vet är att klor, blekning och antibakteriella medel inte är en bra lösning. Det är olyckligt miljö, och det tar bort alla bakterier, både önskade och oönskade, vilket i sin tur kan skapa motstånd. Tidigare var vitkalkade associerad med det faktum att något var rent. Det är inte så som det är idag. Även om något är vitt kan det vara smutsigt och de missfärgade kan faktiskt vara rena.

Läs mer:

Här är de coolaste interiörbilder

oönskade bakterier: Raw köttsaften kan innehålla skadliga bakterier.Det är därför lämpligt att använda engångsdukar i kombination med köksduk. Foto: PHOTO: Thinkstock

Gamla ugnsbrännskador som nya ugnar

Hur man förnyar gammal furstrap

20 tecken på att barnet är ett geni

ADVERT

Mest populära