All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Kontrollera vad försäkringsskydd

Text: och

Det hela började med en liten dropp från taket i vardagsrummet på första våningen av familjen Nordland / Johansens hus på Nordstrand.

- Vi kontaktade omedelbart DnB NoR, där vi har haft utökad husförsäkring de senaste åren. Företaget skickade sitt folk för att kontrollera skadan. Först vi hörde att läckan berodde på dödsskador, då var det dörren på andra våningen som inte var igensatt. Men till slut kom de fram till att vattnet kom från duschen på andra våningen, säger Per Nordland. Uppgiften slutade dock inte där. Att ta reda på vad som var fel i avstängningen var centralt för att avgöra om försäkringen skulle täcka skadan eller inte. Om rörsystemet var felaktigt skulle skadorna täckas. Om det fanns materiella fel, konstruktionsfel eller felaktig montering, skulle den inte vara täckt.


Vad är ditt försäkringsskydd? Se den stora översikten i pappersversionen av Hus & Bolig 2-2011. Gratis pdf-version för medlemmar i Huseiernes Landsforbund. Klicka här!

Klämma

En klämring som inte hade kvar sig på plats verkade som den skyldige. Men vad var det för att det hade lossnat? Försäkringsbolagets man påpekade att ett ovanligt membran hade använts för den typen av brandsläckare och att den hade tryckt upp klämringen. Det fanns också repor i membranen. Skaden skulle inte täckas, trodde företaget.

- Jag gick till membrantillverkaren, som informerade om att produktkombinationen var korrekt. Dessutom försäkrade jag mig att membranet var rätta när vi byggde badrummet, så att det skulle vara huggen i Jag tror att det är mycket märkligt, säger Nordland.

Ytterligare undersökningar krävdes. Den här gången gick de professionella arbetena mer noggrant och huggade upp hela klyftan. Värmekablarna röker längs vägen. Och så har badrummet stått sedan: Med kallt golv och bruten avlopp. Försäkringsbolaget anser att det var Per Nordland själv som beställde läckasökningen, och det är därför han måste fixa dessa skador. Det är fel med Nordlands uppfattning.

- Försäkringsbolaget skickar sitt folk, men när de gör något fel är det plötsligt mig som är huvudmannen? Det är ingen mening, säger Nordland. Han anser att de stora följdskadorna borde ersättas av DnB NoR, men har gett kämpar för att få ersättning för den ursprungliga skadorna.

- Jag har fått höra av yrkesverksamma att klämringen ska betraktas som en del av rörsystemet. Det bör därför omfattas av försäkringen, tror jag. Men jag känner mig massivt motstånd och har givit upp den kampen. Men jag kommer att kämpa för konsekvenserna, säger Nordland.

Driver Store

Familjen Nordland / Johansen är inte enastående.

- Många av dem som kontaktar Huseiernes Association juridiska avdelning om försäkringsfordringar, är förvånade över att deras försäkring inte täcker skador de har fått, säger advokat Thore Eithun Helland.Han drabbades nyligen av en betydande förlust av skador på bordet. Kunden var tvungen att betala ca. 400 000 kronor för att få taket reparerat.

- De flesta har en uppfattning om vad en försäkring ska täcka, men denna uppfattning är inte alltid förenlig med verkligheten. Det är en allmän egenskap att kunderna inte förstår varför skadan inte är täckt, säger Eithun Helland. De förstår helt enkelt inte logiken. Kunden kanske har läst villkoren, men förstår inte dem mot den skada de har fått, eller de tänker - oavsett vad som står i avtalet - att det är orimligt att skadan inte är täckt.

- Jag måste mycket ofta säga till dem att försäkringsbranschen driver en butik. De ger inte upp vid dörrarna, säger han. - Om skadan ligger inom ramen för avtalet kommer en betalning att ske. Annars inte.

Vad är ditt försäkringsskydd? Se den stora översikten i pappersversionen av Hus & Bolig 2-2011. Gratis pdf-version för medlemmar i Huseiernes Landsforbund. Klicka här!

Bra underhåll är viktigt

Skador på badrum på grund av en fuktig miljö under lång tid kommer inte att täckas. Vattenskador orsakar ofta överraskningar för försäkringskunderna. Skulle du få en dålig skada, måste en plötslig brist på röret uppträda. Vissa företag täcker dock upp i angränsande rum. Tak och källare är också problemområden.

- Ta hand om underhållet, varnar advokat Eithun Helland. - Dåligt underhåll är ofta orsaken till skador som inte omfattas. Om det finns en bergstopp som är orsaken till att vatten kommer in i taket, täcker försäkringen det. Om du inte har bytt gammal och trött takplattor, läs inte försäkringsbolagets ansvar. Vatten i källaren som ett resultat av dålig dränering är också en gangster som sällan omfattas, säger han.

Tillräckligt varm på vintern, så rör inte om frysning, är ett bra råd från advokaten.

- Både försäkringen och rätten till ersättning bygger på det faktum att du är en rimlig medborgare. Som husägare måste du agera ansvarsfullt. Detta ökar sannolikheten för utbetalning.

Alarm

På John Nordland och familjen gick DnB NOR att täcka reparation av taket i vardagsrummet i badrummet. Här var de villkor påståendet att skador uppstår "plötslig och oväntad" bör omfattas, vilket gjorde sig påmind. Men det har inte heller varit smärtfritt. För att ta bort det gamla taket måste larmet demonteras. Sedan dess har det inte fungerat.

- För det första fick vi veta av försäkringsbolaget att skicka folk som skulle fixa det. Då fick vi veta att larmet inte var demonterat och att det bara kunde sättas på igen. Men det är självklart inte möjligt att starta, säger Nordland. Han demonstrerar sin punkt: flera gånger anger han koden som skulle ha aktiverat systemet på centralstationen i korridoren. Inget händer. Nu måste Nordland lägga upp för reparation av denna skada också.

- Jag har tidigare haft en uppgörelse med andra försäkringsbolag men har aldrig upplevt att jag måste bekämpa dem på det här sättet.Jag längtar tillbaka till If, som vi länge haft en hel del med Landowners Association, säger Nordland. Han beklagar att han bytte när han erbjöd ett bra pris med DnB NoR genom fackföreningen Econa.

Flera nya företag

De fyra försäkringsbolagen Gjensidige, If, Sparebank1 och Tryg hade 97 procent av bostadsförsäkringsmarknaden för tio år sedan. I slutet av 2010 hade denna marknadsandel minskat till 83 procent. Under de senaste åren har antalet konkurrenter ökat betydligt.

- Flera nya aktörer på marknaden bidrar till en hård kamp för kunder, säger kommunikationsdirektör vid Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), Leif Osland.

För att övervinna marknadsandelar från de stora och etablerade företagen kommer nykomlingar ofta att erbjuda en billigare produkt. För försäkringskunder kan det vara bra. Ökad konkurrens innebär vanligtvis lägre priser. Men får vi samma när vi väljer en billigare lösning?

Det är inte lätt att svara antingen ja eller nej, visar en bra undersökning av pris och försäkringsskydd som Hus & Bolig har genomfört. Vissa prioriterar lågt pris, annan bra täckning. Skadeavräkning är också en konkurrensfaktor; till exempel hur snabbt skadan repareras och hur bra resultatet blir.

- Ska du jämföra försäkringar är det viktigt att förstå villkoren. Det finns ett problem att många inte kontrollerar vad försäkringen täcker innan en skada uppstår, påpekar Leif Osland.

Prisfokuserad

DnB NoR har bara varit två år på marknaden. Företaget har ambitioner att växa och har redan kapat 4, 3 procent av kunderna.

Kommunikationsrådgivare Vidar Korsberg Dalsbø tillkännager att koncernen inte kommenterar enskilda fall och därför inte kommenterar Per Nordlands fall. Men i allmänhet är det få tvivel om täckningen av våt skada, säger han.

- De flesta förstår att försäkringen är avsedd att täcka plötslig och oförutsedd skada och inte är en underhållsförsäkring ", säger Dalsbø. Han tillägger att företaget inte har något att tjäna från missnöjda kunder, och lägger därför stor vikt vid att följa upp kunder som är ordentligt och ordentligt. Alla fall får individuell behandling och företaget har omfattande kompetens för att upptäcka skada, säger han.

- Är folk medvetna om vad försäkringen inte täcker eller är det förvånande när skadan har inträffat?

- Tyvärr är många människor väldigt prisfokuserade när de köper försäkringar och otillräckligt i vad försäkringen täcker. Det kommer aldrig att vara rätt att jämföra priset på äpplen till priset på päron. För vissa kan det därför komma som en överraskning vad som omfattas av försäkringen som köptes, säger Dalsbø.

Läs Villkoren

Många antar att försäkringen täcker förlust av cykel, trädgårdsmöbler eller snöskotrar om tjuvar har besökt. Förmodligen får du några dollar, men ofta är dyra och dyra utrustning bara delvis täckta med en standard bostadsförsäkring, enligt en undersökning som House & Housing har gjort.Även en förlängd Super eller Plus Insurance täcker inte kostnaderna om du förlorar exklusiva trädgårdsmöbler eller en dyr grill. Många av företagen arbetar med en gräns på 10 000 kr för utemöbler.

Ingen av de 11 företag som ingår i undersökningen täcker skador som orsakas av myror i väggarna - även om väggen är helt uppbyggd och måste byggas upp från marken - om du inte har en längre hemförsäkring

Att välja rätt försäkring är ingen lätt uppgift. Skillnaderna mellan de olika bolagen och de olika försäkringsalternativen som erbjuds kan vara stora. Småutskrift är viktigt. Du bör därför läsa villkoren noggrant innan du gör ett möte, säger advokat Thore Eithun Helland

"Det kan vara dumt att se blinda på pris ensamma", säger han.

Inget försäkringsbolag erbjuder samma. Inget paket är lika. Om du letar efter den billigaste kan du enkelt lämna skägget i brevlådan när skadan har inträffat.

- Börja definiera ditt behov, rekommendera Eithun Helland. - Vad är du mest orolig för och var kommer det troligen att vara en skada? Leta efter dessa punkter när du jämför erbjudanden. Först när du tror att du har tillräckligt med täckning bör priset komma in som en räkningsfaktor.

Standard eller Extended Coverage?

- Vår standard villa försäkring är vår mest sålda husförsäkring, säger marknadsföring och kommunikationskonsult Espen Vikse Gundersen i Codan.

Kunderna i flera andra företag väljer också främst det mest prisvärda alternativet. Om konstaterar att mellan 60 och 70 procent av kunderna har standardförsäkring. Jag Frende har ca. 60 procent av kundernas standardhusförsäkring och cirka 75 procent standardförsäkringar. I Klp är det tvärtom. Det finns mer än 60 procent av kundernas val House Max.

Det är när man jämför en vanlig bostads- och bostadsförsäkring med en som ger förlängd täckning, eftersom man ser de stora skillnaderna i termer. I genomsnitt kostar en förlängd täckning ca. 1 400 kronor mer per år än en standardförsäkring.

- Har du råd att betala lite mer, skulle jag rekommendera förlängd täckning, säger advokat Thore Eithun Helland. "Det är ingen anledning att ångra den dagen du sitter där med en skada på hundratusentals dollar. Utökad försäkring täcker ofta de skador som kan uppstå i praktiken.

Reparationskostnader för skador orsakade av råttor, och myror är exempelvis täckta i de flesta försäkringar. Detta beror på att många av företagen samarbetar med Norsk Hussopp Forsikring, som specialiserat sig på denna typ av skada, och har lagt till detta som en standard i dess termer. Codan, Terra och Tryg är bland de företag som erbjuder detta som en extra försäkring. Kunden måste också begära att få denna försäkring också.

Vad är ditt försäkringsskydd? Se den stora översikten i pappersversionen av Hus & Bolig 2-2011. Gratis pdf-version för medlemmar i Huseiernes Landsforbund. Klicka här!

Finansportal - ett verktyg

Att jämföra olika försäkringserbjudanden är inte en lätt uppgift.Villkoren för företagen beskrivs i långa dokument med tungt språk och med olika strukturer från företag till företag. Om du vill se vilka företag som har bättre eller sämre täckning än de andra, har ett system för detta nu skapats.

- Det har blivit lättare att jämföra priser och politiska villkor till följd av åtgärder i branschen under överinseende och genom skapandet av www. finansiell portal. nej, säger Leif Osland.

Utgångspunkten är finansportalens referensram. De beskriver en acceptabel nivå av säkerhet, dvs försäkring som täcker de viktigaste för de flesta. Avvikelser visas med pilar som pekar uppåt eller nedåt.

- Kunskap, förmågan att jämföra och välja det bästa erbjudandet är absolut nödvändigt för att utöva konsumentmakt. Försäkringsvillkor är omfattande och kan vara utmanande att få en översikt, men den nya portalen på finansportalen gör det mycket lättare. Detta har enorma fördelar vid köp av försäkring, sade barn och jämställdhet Anniken Huitfeldt när portalen öppnades 2008.

ADVERT

Mest populära