All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Kontrollera vad ogräsrensning kan göra med dig

Plantering av blommor, beskärning träd, bevattning, lövning av löv och gräsning av ogräs. Trädgårdsskötsel är tidskrävande, men också givande.

Trädgårdsskötsel ger oss frisk luft.

Vi får också nära kontakt med växter, träd, insekter och känslan av jord mellan era fingrar.

Harmonisering

Grethe Nordhelle är klinisk psykolog och har tidigare praktiserat som advokat. Hon är författare till boken "Garden Psychology. Nature harmonisera force" och är orolig för hur aktiviteter i trädgården har en positiv effekt på oss människor. Hon använder trädgården och utsidan av hennes psykologipraxis - och hon använder många växtmetaforer i ett terapeutiskt sammanhang.

- Hela miljön vi människor har påverkar oss. Kall, mörk, värme och solsken har en inverkan på oss. På så sätt gör aktiviteter i trädgården något om oss.

Artikeln fortsätter under bilden.

INTERN RO: - Att se blommor groda och stön är en kontrast till vårt livliga liv. På detta sätt ger trädgården en inre lugn, säger psykolog Grethe Nordhelle. På bilden: rosor och Japanspir i författarens trädgård. Foto: Foto: privat

Fin trädgård

En dansk studie som publiceras i den vetenskapliga Scandinavian Journal of Work, Environment & Health, visar åtminstone att utomhus arbete under mer än två timmar per dag att få humör att stiga och färre depressiva symptom. Kanske är det därför sagt att trädgårdsmästare är ett av de lyckligaste yrkena.

Gartner och självbetitlade växt man, Morten Kristian Bragdø från Randesund barnkammare, många förklaringar till hur trädgårdsarbete kan påverka vår hälsa på ett positivt sätt.

Det är lätt att ha kul i trädgården.

- Det har visat sig att endorfinliknande ämnen från jorden har en positiv inverkan på oss. En halvtimme ensam med weedshacken kan vara för mycket fred för en dag, säger Morten Kristian Bragdø.

Artikeln fortsätter under bilden.

WISCORD: Psykolog Grethe Nordhelle har många visdomord i hans trädgård. Foto: Foto: privat

Ger perspektiv

Han tror trädgården är en plats som du kan få perspektiv på dina problem och som gör oss helt klart bra.

- Jag förstår inte varför människor har SATS och svettas! När du kan ta en spade och vända jorden ibland! Eller lägg dig i ett träd. Då får du en annan syn på livet och det väcker minnen från barndomen. Vi tar hand om det här, säger trädgårdsmästaren.

Blir Creative

Författare Grethe Nordhelle anser att vi blir kreativa för trädgårdsarbete.

- Växter är vackra och vi kan bestämma var vi vill placera blommor och sätta ihop färger och former - och skapa en yttre bild av våra inre visioner.

Dessutom upplever hon att det minskar stress. Människor är en del av naturen, men när vi tar bort oss från det naturliga livet blir vi fysiskt och mentalt i obalans.

- Vi löper ut ur munnen med tunga och är alltid tillgängliga.Om du har problem med att lugna dig, ta en titt på tallrikarna. Staudene vilar på vintern och kommer ut på våren. Och när är äpplet moget? På hösten någon gång. Inte 18 september klockan 12, säger Grethe Nordhelle.

På detta sätt hjälper trädgården oss att komma in i naturens rytm. Många tycker att tiden slutar när de bedriver trädgårdsarbete.

Artikeln fortsätter under bilden.

WINTER WONDERLAND: På vintern kommer plantorna i trädgården att vila. Men några grödor, även ätbara, biter både vinterkylan och snön.

Kalming

Marianne Leisner är landskapsarkitekt, föreläsare, författare och kursledare. Hon arbetar med praktisk trädgårdsarbete och arbetar för att främja permakultur som en ekologisk och hållbar planeringsmetod under norska förhållanden. Hon erbjuder också Green Care for Psychiatry i Tjøme Municipality.

- Vi har vetat att trädgårdsarbete är bra för våra människor i många tusen år. Att vara i fysisk kontakt med levande, och i detta fall med växter, läker på oss människor ", säger Marianne Leisner.

Hon har också provat detta i praktiken. Hon samarbetar med Tjøme kommun för att ta kvinnor från psykiatri på trädgårdsarbete två dagar i veckan.

- En grupp av fem kvinnor måste prova organiskt trädgårdsarbete. Vi odlar grönsaker, örter och blommor. Det är en lugnande arbetssituation och du kommer i kontakt med dig själv när du är i fysisk kontakt med naturen. Det är en känd sak att att arbeta med jorden ger endorfiner till kroppen.

Artikeln fortsätter under bilden.

SNÖFLAKOR: På våren håller snöflingorna sina huvuden uppe i snön. De kan sprida sig till små blommor i trädgården. Foto: PHOTO: Privat

Jordens rytm

Genom att följa frö från jorden i början av våren kan vi överväga hur en växt utvecklas i takt med årstiderna.

Sommaren är psykologens favorit, mycket på grund av ljuset och temperaturen. Men Grethe Nordhelle älskar också den tidiga våren. Eftersom det är en extatisk upplevelse att se trädgården vaken till livet efter vintern.

- "Bara solsken skapar öknen," står det på ett av hennes visdomord i trädgården. Vi kommer att uppskatta våren när solen kommer efter den kalla och mörka vintern. Vi behöver förträngningar i livet för att veta att vi lever.

ADVERT

Mest populära