All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Kontrollera detta när man köper fastighet med renoveringen behöver

En billig phonic kan snabbt bli en mardröm om köparen i rum efter rum upptäcker fel och brister i bostaden. Att veta att lägenheten genomgår en grundlig utredning och att ställa de rätta frågorna är dock att leken är bättre förberedd för projektet. Särskilt när det gäller fackföreningar och bostads kooperativ kan det vara värt att kolla lite extra.

- Ett bra råd är att ringa till ordföranden i samhället eller bostadsgruppen för att fråga om underhållet av gården. Vad har nyligen gjorts och vilka planer finns det för framtida underhåll? sade målarmästare Ole Andreas Klaveness, som driver Klaveness Målning och byggare verksamhet i Oslo och har många års erfarenhet av konsult- och totalentreprenader för rehabilitering.

- Stora förväntningar och drömmar kan falla i grus om en ny köpare inte har råd med något annat än service skuld, säger han.

Allmänt oro?

- Det är viktigt att komma in på vad som är vanligt och vad ägaren ska betala för sig själv. Ofta är regelbundet underhåll av fönster något som varje invånare är självförvissad när man byter ut görs på gemenskapens vägnar.

  • Rehabilitering av tak, fasader och fönster kan plötsligt belasta den gemensamma skulden hårt. Finns det några planer för efterisolering, måste dräneringen korrigeras, rören behöver bytas eller det elektriska systemet måste uppgraderas?
  • Ofta går med blotta ögat att bedöma fasad status: Windows, hängande hängrännor och stuprör, murverk och gips. I källaren kan du upptäcka tecken på fukt och svampangrepp eller sprickbildning efter dödsskador genom dålig dränering.

# KÖK

Byte av kök är ofta högt på önskelistan för hemköp. I detta sammanhang är det viktigt att undersöka kapaciteten hos elverket.

- Kök har blivit stora konsumenter av makt. Ofta är det inte möjligt, utan större ingrepp, att införa ett induktionsstopp i ett gammalt rådhus. Stig till säkringsdosan kan vara för dålig, så att du sluta med att gå in i ett nytt ström från gatan, säger Ole Andreas Klaveness.

Normalt såsom rubrik för spisen vid 25 A, men det är inte ovanligt att endast induktionshällen kräver en separat 25 A säkring. Dessutom, ugn och alla andra maskiner vi vilja ha i köket: kyl, frys, mikrovågsugn, kaffebryggare, diskmaskin.

# BADRUM

Enligt den nuvarande våta normen är det normala livet på ett badrum 20 år. Även om det är lågt, är det en bra tumregel att följa vid uppskattning av renoveringsbehov.

Leta efter:

  • Kontrollera närliggande rum efter tecken på vattenskador.
  • Cracking hörn, kakel och leder och andra tecken på rörelse.

# GOLV OCH VÄGOR

Golv och väggar väljer många att borsta upp och det finns ofta inget i vägen.

Leta efter:

  • Gamla trägolv och parkett kan ofta slipas eller målas. Du kommer snabbt ta reda på hur mycket som lämnat trägolvet genom att trycka ett kreditkort i en spricka av spåret och fjädrarna i golvet.
  • Leta efter sprickor eller parkett som har blivit delaminerade av gammal vattenskada, särskilt i kök och rum kantade med badrum och kök.

# TALA PÅ VÄGEN

Bara att måla över väggarna orsakar inte stora kostnader. Om den gamla panelen behålls kan den dock inte måla.

Leta efter:

  • Om färgen är målad, eller redan mycket färg appliceras, kan det vara bäst att ta bort gammal behandling.
  • Panelväggar kan också plattsvetsas med Huntonit eller annan porös spånskiva. I sådana fall kommer sprickor att förekomma oavsett behandling.
  • Om det finns utrymme på konstverket kan du installera en 6 mm gips, så kallad renoveringsgips. - De bästa resultaten erhålls emellertid genom att man tar ner listorna och skruvar upp 13 mm gips, sedan installerar listorna igen. Den plockar upp väggarna och ger ett bra resultat, säger målare Klaveness.

# AUTORISERINGSKRAV

Leta efter:

  • Öppna säkringsboxen eller låt en elektriker göra en elektrisk kontroll. "Förbättring av vatten och elanläggningar har behörighetskrav, mycket annat du kan göra själv", säger Klaveness.

Få en värderare att skapa en varningslista

Ett seriöst målareföretag kommer troligen att kräva 400-500 kronor per kvadratmeter vägg för att måla och gnista. Timhastigheten kan snabbt fördubblas om väggarna knappt har samordnats och behöver mer noggrann rehabilitering.

- Sammanfattningsvis kan det vara en bra idé att låta en värderare skapa en statsrapport innan han lämnar en budrunda. Statens rapport blir då en råvarulista som köpare kan använda för att uppskatta kostnaden för att konvertera en rønne till ett drömhus, avslutar Ole Andreas Klaveness.

ADVERT

Mest populära