All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kontrollera detta nästa gång du är i Köpenhamn

Skandinavisk design är känd över hela världen för sin enkelhet, komfort, stil, form och funktion. Och när det gäller att designa saker för hemmet, är Danmark och dansk design utan tvekan i en klass för sig själva. Med namn som Arne Jacobsen, Verner Panton, Hans Wegner och Kay Bojesen - för att nämna några - är det kanske inte förvånande att dansk design smycken alltifrån smarta design hotell över hela världen till den världsberömda MoMA museum i New York.

Och vi nordmän dekorerar mer än våra hem med designpärlor från våra grannar i söder, oavsett om de är bra gamla designkändisar eller nyare och mer moderna möbler och saker. Och var inte rädd för några styva priser; Dessa klassiker kommer att glädja dig för kommande år.

1. Hay

Det är nästan omöjligt att bläddra i en inbäddad blogg utan att hitta något från Hay. Den här unga och hippa interiörkedjan som hävdar att man bygger en bro mellan mode och inredning har gått från relativt ny och okänd att vara cool och trendig på kort tid. Hay kom så sent som 2003, och har fått ett namn för att skapa moderna och urbana möbler och inredning till ett rimligt pris.

HAY: Många en inre bloggare får hjärtklappning av den coola och moderna designen för Danish Hay. Foto: FOTO: Tillverkare / Återförsäljare

2. Royal Copenhagen

Ages 11 stora stolar

Vilka vet inte exklusiv blå och vit design som kännetecknar Royal Copenhagen, en av världens äldsta och främsta porslinstillverkare? Kungliga Porslinfabriken grundades 1775 och gör den till en av världens äldsta företag.

Känd för sin kvalitet och vackra design är det kanske inte så konstigt att den här tillverkaren levererar alla diskar och tält till det kungliga slottet i Danmark.

Många har blivit förälskad i Mega Mussel-serien, som designades några år tillbaka som en del av ett årsjubileum, men det finns också en lång lista över andra mönster från husarkivet.

3. Georg Jensen

En annan gammal kändis på designfronten. Georg Jensen är ett namn som är känt världen över för sin design av bestick, klockor, smycken och annan inredning. Sølvsmeden öppnade sin första butik, som en del av sin verkstad, 1904, och resten - som de säger - är historia.

4. Kay Bojesen

KUNGELIG: Royal Copenhagen är en av världens äldsta och mest kända porslinsproducenter. Foto: FOTO: Tillverkare / Återförsäljare

MODERN: Vem skulle inte vilja njuta av morgonkaffe - eller tonåring - i en av dessa moderna värmekoppar från Royal Copenhagen? Foto: Foto: Tillverkare / återförsäljare

Den lilla apan tecknat Kay Bojesen hänger på många barns rum runt om i världen, och 2008 var tippad av trendmagasinet Wallpaper som symbol för dansk design. Detta sa tidningen:

Du är garanterad en varm natt

"Med andra Bojesens andra tredjedelar sätter apen sig i det unika korsningen av fantasifigur och designobjekt.Full av soul, humor, hantverk och glimten i ögat - och därmed överklagandet till barnet i oss alla "

Bojesen hyllas som designer mantra att god design ska vara människa, varm och levande." Det kommer att bli en cirkus där. "sade han glatt om sitt arbete, som de verklighetstrogna träfigurer är bland de mest älskade.

trädörrar är idag eftertraktade samlarobjekt som vidarebefordras genom generationer.

Rosendahl designen Group har nyligen grävde i designarkiv och för första gången lägga mer av Kay Bojesen okänd design i massproduktion, sådan grav hund, flodhäst och kanin, förutom de nyaste medlemmarna i Bojesen familjen, sjungande fåglar.

5. Normann Copenhagen

Om du undrar vad du ska ge den moderna brudparet en gåva, ja då kanske du vill kolla in produkterna för Normann Copenhagen. Här präglas designad av kalla färger och roliga moderna inslag, förutom att vara både praktisk och funktionell. i synnerhet är värt köksutrustning att ta med. Och om ditt kök behöver ett färgschema eller mer, ja, hittar du det här.

6. Holmegaard

Exklusiv dansk Holmegaard startade som glasverk redan 1825 och är idag en av världens mest kända tillverkare av glas- och glasbuller.

PLAY: Dansk Kay Bojesen är mest känd för sin lekfulla apa katt. Men dessa fåglar kommer att kunna lägga till lite humor och färg i inredningen hemma. Foto: FOTO: Tillverkare / Återförsäljare

MODERN: Coola, roliga och moderna detaljer karaktäriserar produkterna från Normann Copenhagen. Foto: Foto: Tillverkare / återförsäljare

När mannen som startade Holmegaard nästan dog innan han hade börjat med företaget, tog hans änka över och drev familjeföretaget framåt. Glasverket började med några små växthus i Tørmemose, och genom åren har det blivit en stor modern grupp. Från 1900-talet gick företaget med några av Danmarks bästa konstnärer, och de har fortfarande det idag.

Här är världens coolaste inredningsbutiker

Glasögonen är enormt populära, och vissa är fortfarande handblåsta.

7. Rosendahl

Det finns nästan inget modernt hem som inte har glas eller porslin från danska Rosendahl i köksskåp. Rosendahl Design Group grundades 1984 och har väldigt många produkter i produktionen, bland annat den populära Grand Cru-serien, som började med ett vin kork och idag har varit stora framgångar med sin enkla distinkta stil i porslin, plast, glas och bambu.

8. Bodum

De allra flesta har något från Bodum i sitt köksutbud. Oavsett om det är en pressburk, kaffekopp eller tekanna, är produkterna från denna tillverkare kända över hela världen för sin enkla men moderna design, smarta egenskaper och god kvalitet.

9. Arne Jacobsen

Arne Jacobsen är ett namn de flesta vet om man älskar design eller inte. Arkitekten och designern står bakom Radisson Blu Royal Hotel i Köpenhamn, där han inte bara konstruerade själva byggnaden utan också alla möbler inuti.

Jacobsen, född 1902 i Köpenhamn, är känd för sin funktionalistiska design, och inte minst stolar som Mauren, Ägg och Syvern.

I STYRET: Både Holmegaard och den mer moderna Rosendahl skördar en stor popularitet för sin klassiska och vackra design. Foto: FOTO: Tillverkare / Återförsäljare

10. Verner Panton

ARMKUNST: Färg klockor från Rosendahl Timepieces, designad av Rikke och Kasper Salto. Foto: Foto: Tillverkare / återförsäljare

Verner Panton anses vara en av Danmarks - och världens - mest influensielle möbler och inredningsarkitekter från förra seklet. Panton, född i Danmark 1926, flyttade till Schweiz på 1960-talet och bosatte sig där. Mest kända är kanske den berömda Panton Chair, som på alla sätt symboliserar den lekfulla, färgglada och futuristiska stilen som konstruktören blev känd för.

Panton experimenterade mycket med plast och andra nya material för att se vad de kunde göra och använda.

11. Hans Wegner

Hans Wegner är förmodligen ett danska namn som många vet. Möbeldesigner, bland annat bakom den berömda Y-stol, arbetade under flera år för Arne Jakobsen, och var utan tvekan påverkats av hans inställning till funktionell design.

Wegner samarbetade nära med snickarna när han designade. Flera av hans möbler, som Y-stol, är i produktion idag, och handgjorda i "gamla sättet" av hantverkare från Carl Hansen & Son, som använder cirka tre veckor att sätta ihop en enda stol.

Mer än 100 produktionselement, många av dem manuellt, är involverad i att stolens 14 olika sektioner och Carl Hansen & Søn har enormt höga krav på den färdiga produkten för att det ska godkännas.

12. Tilt

Tänk på att ett litet skräp kan göra någon så känd. För detta var hur det började, för det här ikoniska danska designhuset Vipp.

17 år gammal Holger Nielsen vann en bil i lotteri på den lokala fotbollsarenan 1931. Men när han ännu inte hade något certifikat beslutade Nielsen att sälja bilen och investera pengar i en metallskottkärra. Och så började Holgers metallfabrik.

År 1939 utformade Nielsen produkten för att göra honom världsberömd. Holger Nielsen och Marie Axelsen var nygift när hon bestämde sig för att starta sin egen frisörsalong. Och eftersom de inte flydde med pengar frågade Axelsen sin man om han kunde hjälpa henne att göra några möbler och inredning i loungen, något som Nielsen kom till. En av dessa produkter, en praktisk trashburk med pedal, har idag blivit en ikon för dansk design, funktionalitet och kvalitet.

KJENDISARKITEKT: Arne Jakobsen är känd över hela världen för sin arkitektur och möbeldesign. Mest kända är kanske stolen Syvern. Foto: Foto: Tillverkare / återförsäljare

Eftersom det har utökats med tvätthållare, kostnads ​​ombord, tandborste innehavare, salt och peppar kvarn, och nu senast, hela köket inredning. Alla med samma enkla och snygga design som Holger Nielsen blev kända för så många år sedan.

Det inre du vill älska år 2013

13. Le Klint

P. V. Jensen-Klint styrelsens första - och nu ikoniska - Le Klint lampskärm i början av förra seklet. Och resten är historia. Variationer av den berömda lampan finns nu i snygga hem runt om i världen, och i butiken i Köpenhamn hittar du hela kollektionen. Detta är en riktig designklassiker som passar in i alla interiörer.

14. Kähler

Kähler, som startades 1839, har vunnit mycket erkännande för sin keramik, ofta i färgglada nyanser. Familjeföretaget, som skulle föra konsten och hantverk av folket, att fortsätta att samarbeta med kända internationella designers, och ständigt strävar efter att göra keramik modern och aktuell även i dag.

15. Gubi

Design kollektiva Gubi grundades 1967 och syftar till att rita framtida designikoner. Resultatet är en eklektisk och internationell samling som både har ett nostalgiskt och modernt utseende.

Konstruktörerna har också nylanserades glömde ikoner från 30, 40, 50 och 60, och gjort dem kända i dag.

FORM OCH FUNKTION: Alla måste ha både skräp och matborstar. Men de kan också vara trevliga att titta på. Foto: Foto: Tillverkare / återförsäljare

demokratisk tillgång till design

Annette Hoff är kundansvarig på PR-firma House of Communication och har skrivit avhandlingen på design när hon tog sin magisterexamen vid Copenhagen Business School.

- Dansk design är känd världen över för sin tidlösa och minimalistisk design, som var särskilt stark från 50-talet och framåt, när Danmark och danska designers bosatte hela världen med dess demokratiska tillgång till design, förklarar Hoff till Bonytt. nr.

- "Danish modern" är ett välkänt uttryck, i synnerhet från USA, där danska möblerna var mycket populär och ses som en symbol god smak, och en önskan att sticka ut från "massproducerade" produkter som annars råder den tiden. Den danska designen var så populär vid den här tiden att några av möblerna måste vara handgjorda för att tillverkas av stora möbelfabriker.

Hoff tror framgången för dansk design härleder mycket från kombinationen mellan kvaliteten på danskt hantverk och funktionalistiska danska arkitekter, av vilka många var också möbelsnickare.

- Köpenhamn var känd för sina många snickeriverkstäder vid denna tidpunkt, förklarar Hoff.

- Samarbetet mellan designers, arkitekter och snickar gjorda utan tvekan grunden för många av de kända klassiker, utformade genom att ta Kaare Klint, Mogens Koch, Hans J. Wegner, Børge Mogensen, Finn Junle, Poul Kjærholm och Arne Jacobsen.

Hoff använder Rud Rasmussen Snedkeriet, är en av Danmarks äldsta skåp, som ett exempel.

- Denna snickeri, som idag köps av Carl Hansen & Son har alltid hatar målet att skapa danska möbelklassiker i hög kvalitet utförande. Möblerna sägs att utveckla en vacker "patina" under åren och bli arvegods som varar i generationer.

Något som också gjorde dansk design så bekant var Danes förmåga att marknadsföra möblerna så bra som de gjorde.

HANDSVERK: Den danska designens framgång bygger på de långa traditionerna som goda hantverksexperter tror. Foto: Foto: Tillverkare / återförsäljare

- Många offentliga byggnader var utrustade med designmöbler, och möblerna var en del av danskarnas stolthet, förklarar Hoff.

Kultur av funktion och design

För många dansk design synonymt med ärlighet material, en enkel och stram uttryck och formen bör följa funktionen.

- Jag tror på många sätt kan man säga att dansk kultur innehåller många små introvertre egenskaper sparsamhet och stolthet, förklarar chefsdesigner på Tilt, Morten Bo Jensen, till Bonytt. nr.

- För designers och tillverkare är detta särskilt tydligt i den rationella fokuseringen på produkten, dess funktion och hantverksproduktion.

Jensen tror att det är just denna inriktning resulterar i en mycket ärlig uttryck där funktion, tillverkning och detaljer är ganska nakna, och som inte kräver varken förklaring eller tolkning.

Jensen använder Vipp och deras produkter som exempel.

- När Holger Nielsen uppfann sin berömda pedal hink fanns det ingenting i den akademiska mening kallas "designer", även om Nielsen hade självklart en tydlig känsla av vad det var som gjorde en produkt av god och funktionell, förklarar designern.

KÄHLER: Traditionell keramik i modern utgåva. Foto: Foto: Tillverkare / återförsäljare

- Den breda basen ger stabilitet, pedal gör att laget kan öppnas utan att behöva använda sina händer för att arbeta, skyddar gummibotten golvet nedanför och handtag på sidan gör att laget är lätt att lyfta och gå vidare .

Funktionskrav åtgärdas med känsla för detaljer och estetik är vad vi idag kallar god design menar Jensen.

- Detta ärliga och tankeväckande tillvägagångssätt är det som kännetecknar både dansk och även skandinavisk design förresten. Och bara av den anledningen tror jag att det vädjar till så många.

Läs också:

Här hittar du tusentals interiörbilder

Detta är skandinavisk stil

Här är de coolaste internationella inredningsbloggar

Här är den coolaste inredningsbutiker

ADVERT

Mest populära