All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Kontrollera dessa tricks

Här har vi samlat de coolaste knep vi känner till. Först ut är aluminiumfolie trimmeren.

De flesta av oss har troligen känt att kläderna blir väl klädda när de kommer ut ur torken, vilket kan vara ganska irriterande.

Användning av tygmjukmedel kan förhindra att statisk elektricitet uppstår, men om vi tror på platsen eHow finns det också ett enklare och mycket billigare sätt att förhindra att kläderna sticker fast i kroppen efter en runda i torken. helt enkelt aluminiumfolie.

Hur man gör

1. Riv av ungefär en sextio cenitmetrar med aluminiumfolie.

2. Krul folien samman i en boll så svårt som möjligt.

3. Pack bollen i ett annat ark med folie för att få en boll som mäter 7, 5 centimeter i diameter. Gör tre sådana bollar.

4. Kasta foliebollarna i torken med de våta kläderna och torka som vanligt. Folien kommer inte bara att förhindra statisk elektricitet, utan även "fluffiga" plagg, vilket i sin tur minskar behovet av strykning.

5. Täck bollarna med ett nytt blad varje vecka. Med tiden kommer detta att få bollarna att öka i storlek. När de når 10 cm i diameter, byt ut dem med nya 7, 5 cenimeterbollar.

Komplicerad med statisk elektricitet

- Detta med statisk elektricitet är inte lätt, förklarar professor i fysik vid RNN, Randi Holmestad.

- En tanke kan vara att insidan av torken är gjord av rostfritt stål, vilket inte är en bra ledare (varken värme eller kraft), jämfört med exempelvis aluminium. När du sätter in dessa aluminiumbollar kan de leda till lättare urladdning till jorden.

Aluminium neutraliserar kläderna

Kjartan Olafsson är docent vid Institutionen för fysik och teknik i Bergen. Han förklarar till Bonytt. nej att han själv inte har hört talas om detta trick förut, men att det är intressant om det fungerar i praktiken.

Han har förklarat en aluminium i torken kan förhindra statisk elektricitet i kläderna:

- aluminium och andra "bas" metaller är mer benägna att avge eller absorbera elektroner än "ädla" metaller, såsom rostfritt Stål från vilket trumman är gjord av.

- Jag gissar att därmed aluminium bollen lättare neutralisera plagg som har laddade när de skaver mot varandra när trumman roterar, så att bollen fungerar som ett slags effektiva budbärare som tar elektroner som ett plagg stulna och levererar tillbaka till det plagg som förlorade elektroner.

Skeptical folie i trumman

Sarah Burns är en ledande kommunikations det brittiska företaget Wrapfilm, en tillverkare av bland annat aluminiumfolie.

Hon förklarar till Bonytt. nej hon har inte hört talas om detta råd eller kommer att gå så långt som att rekommendera det.

- en boll av aluminiumfolie kan aldrig vara helt mjuk, så då kommer det förmodligen också vara en chans att kläderna är förstört av detta, betonade Burns.

Vinäger mot statisk elektricitet

Andrea Dekker som driver webbplatsen Simpleorganizedliving har testat denna metod och var tydligen nöjd med resultatet, även om hon var från början skeptisk till att sätta aluminiumfolie i torktumlaren.

Hon testade också nio andra metoder för att förhindra kläder blir statiskt och belyser dessa som det allra bästa:

Säkerhetsnålar : Fäst två säkerhetsnålar i två olika plagg / artiklar innan du sätter de i torken med resten av tvätten.

Vinäger : Häll en halv desiliter vinäger tygmjukgöraren. Detta bör förhindra att statisk elektricitet blir torkad i torken. Och om du är rädd att dina kläder kommer ut stinkande, kan Dekker besluta att de inte kommer att göra det.

Fler tips från statisk elektricitet

Kommunikation i Elkjøp, linje Oddekalv, förklara för Bonytt. Nej, att vissa torktumlare också har en ångfunktion, vilket innebär att kläder blir mindre statiska.

- Annars vet jag att en del väljer att ta ut några kläder tills de är helt torra eller lufttorka dem förra gången för att hindra dem från att bli statisk.

Oddekalv rekommenderar också att använda "Torka ball", vilket bör leda till färre rynkor på kläder och kortare torktid.

Läs också:

Letar du efter nya inredningsförslag? Du kan hitta dem i Inspiration Guide

Så ofta du ska tvätta lakan

Före och efter: Microfiber soffa

ice-trick håller dig från att behöva järn

Du (nästan) aldrig ta vidarebefordra järnet igen.

ISBIT: Två av dessa är allt du behöver för att få nya slitna skjortor i sop. Foto: FOTO: Trine Jensen

NÄSTAN skrynkelfri: Efter några minuter i torken tillsammans med några isbitar denna skjorta är långt jämnare än det var före behandlingen. Foto: Foto: Trine Jensen

I DRYER: Du kanske inte har vetat att torktumlaren kan stryka dina skjortor? Foto: Foto: Trine Jensen

De allra flesta av oss är bra på att se till tvätten tas regelbundet och att familjemedlemmar alltid ha rena kläder att bära. När det gäller strykning av kläder är situationen dock inte exakt densamma, och strykning blir ofta högt på listor över jobb som vi inte tycker om mest i hemmet.

Några av oss är naturligtvis närmare på detta med ironed kläder, om det krävs av klädsel på jobbet eller helt enkelt beror på att man bara vilja se välklädd ut när som helst. Andra skakar omklädda kläderna noga innan de hänger på dem och torkar att det kommer att vara kvar mycket.

Strykning är både ett ont och tidskrävande jobb, men nu är det dags att vissa situationer kräver både en ny skjorta och en improviserad snitt.

Men nu behöver du inte komma till jobbet eller se fram emot strykbrädet som hävdar Lifehackers hemsida, här är supertricket som kommer att pensionera ditt stryk för evigt.

is + torktumlare = true

Webbplatsen hävdar att det smartaste du kan göra om du behöver nyligen strukna skjorta i en handvändning, är att använda sig av något så enkelt och genialt som vattenånga för att "ta bort" alla veck av din outfit .

- Lägg några isbitar i torken med det plagg du vill "stryka" och sätt på maskinen i några minuter i den varmaste inställningen, förklarar platsen.

- Det kanske låter konstigt, men det fungerar faktiskt.

Var försiktig så att du inte har för många isbitar i torken samtidigt.

- Då riskerar du att de smälter och gör dina kläder mer våta än rynkor, förklarar webbplatsen.

- nöja sig med en eller två isbitar, sedan få dem får helt enkelt avdunsta medan kläderna medan de är i din dator och du kommer att kunna dra sig tillbaka helt skrynkelfri och perfekt kläder för bara några minuter.

Hur man gör

Även Savvysugar-webbplatsen. com tror på tricket.

- Speciellt om du har en dålig tid och bara vill fixa på skjortan eller kjolen i sista minuten, är det här tricket helt fantastiskt.

1. Sätt torken på högsta temperatur och kasta plagget i maskinen.

2. Sätt i 3-4 isbitar (färre om plagget är litet) och sätt på maskinen.

- När det börjar bli varmt inuti trumman börjar isbitarna smälta, förklarar platsen.

- Något som skapar ånga som tar bort rynkorna 1-2-3.

4. Efter ca 10 minuter stoppar trumman. Ta ut dina kläder, rista dem och voila; redo att bära och mycket torkar och mer rynkfri än tidigare.

Fungerar inte på jeans

Tricket fungerar perfekt om du inte överfyller torken med kläder, använder för mycket is eller försöker stryka kläder i mycket tjocka material.

- Jeans förmodligen inte kommer att vara så speciellt betjänas av detta trick, förklarar ledande forskare och expert på städning vid Institutet för Consumer Research, Annette Grimstad Klepp, klicka bostäder.

- De är för tunga och materialet är för tjockt för att vattenångan ska göra jobbet för att ta bort eventuella rynkor.

Webbplatsen Lifehacker håller med:

- De bästa kläder när det gäller detta trick är tunna plagg i bomull byxor byxor eller tunna klänningar, förklarar hemsidan.

- mest effektiva metoden kommer att vara om du använder en stor torktumlare, fyller den med några plagg och använder varken för få eller för många kuber.

sprayflaska och tvättlapp

Användare i forumet på Lifehacker delar också villiga eget fusk-trick när det gäller att få dina kläder fläckfritt i en handvändning. Här är deras egna metoder:

- Jag har alltid en sprayflaska vatten i min garderob, förklarar CitizenJames tidningsskrivare till webbplatsen.

- Jag stryker aldrig annat än spraya både utsidan och vingarna på kläderna som verkligen borde ha ströts med vatten och ta mitt plagg direkt. De är fuktiga, men min kroppsvärme torkar dem på mindre än 10 minuter - och tar paus på rynkorna i samma slam.De är inte helt pressade men har inga synliga rynkor och rynkor.

Forumanvändare Robert Abe använder våt tvättdukar för att få hennes kläder obefläckade.

- Det är ännu enklare än isbitar att göra detsamma med en våt tvättduk, förklarar han i kommentarfältet.

- Ta en ren tvättduk, håll den under hopp och vrid så att den är mycket fuktig men inte blötläggs. Kasta trasa i torktumlaren med de kläder du vill ångad skrynkelfri, och du får samma effekt som med isbitar, men utan irriterande skrammel av isbitar när de snurrar runt trumman.

Tresleiva förhindrar att den kokar över

Vi försökte och resultatet var absolut godkänt.

Vem upplever inte från tid till annan pannan med en kokande spaghettikokare över. Inte världens största kris, men ganska irriterande ändå.

Foto: FOTO: Marte Korsbrekke

Vatten som kokar över och brinner i kaminen kan också orsaka fläckar som kan vara vridningar för att bli av med.

Enligt otaliga amerikanska webbplatser är lösningen på det här problemet mycket enkelt: nämligen en bra gammaldags treskje.

Allt du behöver göra är att lägga en träsked över pannan, och det kommer till viss del att förhindra att vattnet kokar över.

Fungerar det?

Vi försökte detta tips med en panna av fosforpasta och resultatet blev absolut godkänt.

Bäst resultat, så när vi kom över före kokande, , fann vi också att när det var på fälgen att koka över, visade det sig också vara effektivt.

Under provet upplevde vi inte att det kokades över så länge trälådan var över.

Skeden sönder ytan

Jan Thore Engen hos kocken. Förklarar inte till Bonytt. nej att han inte försökte detta själv, men principen är att det är proteinet i pastan som får det att "koka över". Vatten i sig kokar inte över, men proteinet skapar en yta som håller luften i bubblorna så att de växer och inte "exploderar".

- Så jag skulle vilja tipsa att när du bryter ytan på såserna (som kokar över eller håller på att göra det) eller liknande med en sked / sked som du refererar till, spänningen sjunker så vätskan faller ner igen.

Engen uppmuntrar dig att försöka sätta fingret på kanten av glaset när du också smuler i ett glas och det bryter över.

- Sedan bryter du ytan så att du uppnår något av samma resultat till viss del. (Detta är inte på något sätt jämförbart med livsmedel som kokar. Detta är kolsyra och temperaturen tillsammans med föroreningarna i glaset som är huvudorsaken).

Ta bort risen med valnötter

Valnötter fungerar bra som möbler.

Ofta betalar det sig att investera i rätt utrustning vid borstning. Ibland finns det genvägar till ett bra resultat.

Med detta tips behöver du inte gå till båset för att hitta borstar och kemikalier.

Före och efter: Skärningen av veden är knappt synlig efter att ha gnidts med en valnöt.Foto: Foto: Niklas Hart

GNI VALNØTTEN TILL TRANSLATION: Friktionen befriar olja som tränger in i träet. Foto: Niklas Hart

Den fortsätter i köksskåp. Allt du behöver är en valnöt.

Magiska nötter

Repor och repor försvinner omedelbart när du gnider muttrarna över träet. Effekten är som att bli knäppt ur en tv-butiksannons.

Ytan är jämn och slät, och möblerna visas som nyligen restaurerade.

The American Website Apartmentherapy. com har delat tipset med sina läsare och skördar mest entusiastiska kommentarer.

I Norge verkar tricket vara okänt.

- Den här metoden jag inte vet säger möbler reparerar Morten Fagerli till Bonytt. nr.

Fagerli arbetar för att stoppa och hämta gamla möbler, vilket ger dem ett längre liv. Han ger vanligtvis träet en översyn för att möblerna ska lysa igen.

- Jag brukar använda linolja för att behandla skratta ytor. Om det finns ljusa fläckar i skogen, kan jag använda lakritsen i spetsen. Det är vad jag lägger på lite bivax i slutet. Det är viktigt att oljan inte är som en film ovanpå träet, säger Fagerli.

- Kan du tänka dig att prova valnötmetoden?

- Ja, varför inte?

Friction Releases Oil

Inte heller vet norska Träteknologiska institutet att valnöt kan användas som möbel.

- Jag har inte hört talas om den här metoden, men det verkar rimligt att det kan fungera, säger Sissel Bjørge till bonytt. nr. Hon är forskare på Treteknisk.

- Vad händer faktiskt?

- När du gnider valnöt mot träet släpper det ut olja, och när oljan kommer in i träet släpper det ut reporna, förklarar Bjørge.

Forskaren rekommenderar dock inte att du baserar dina muttrar när du behåller dina möbler.

- Det finns några specialprodukter för behandling av trä. Dessa är produkter som innehåller noggrant sammansatta blandningar av olika oljor. För större underhållsarbete kanske du vill shoppa efter färgen, säger forskaren.

Om du väljer att behålla dina möbler med etablerade experttips, oroa dig inte om en av dina gäster plötsligt visar sig vara allergisk mot nötter.

Olja och vinäger trick sparar möblerna

Enkelt och billigt.

Har du gamla och slitna trämöbler som du vill "förnya", men vet inte hur?

Marian Parson, som driver platsen missmustardseed. com har uppenbarligen en enkel och inte minst billig lösning på detta; nämligen en blandning av olja och ättika.

- Jag köpte den här 100-åriga lådan för $ 60 (ca $ 360). Skogen torkades båda och hade några vattenstämplar, och de som sålde det till mig innebar att det skulle återställas.

Foto: PHOTO: Marian Parson / Missmustardseed. com

Foto: PHOTO: Marian Parson / Missmustardseed. com

Foto: PHOTO: Marian Parson / Missmustardseed. com

Enkel och billig lösning

Men Parson bestämde sig för att försöka smörja byrå med en blandning av olja och ättika och blev positivt överraskad av resultatet.

- Det bästa är att även nu, en månad efter att jag behandlade byrået, ser det fortfarande ganska trevligt ut.

- Jag har provat med både olivolja och vegetabilisk olja, äppelcidervinäger och vitvinäger, och de olika kombinationerna har fungerat lika bra.

Nedan kan du se vad en blandning av olja och ättika gjorde med Parsons lådor:

Smid ut reporna

Sissel Bjørge vid Norsk Wood Institute förklarar till Bonytt. nej att oljan kommer att dra i träverk och hjälpa till att "släta" ut reporna.

- Det finns också flera olika specialprodukter för behandling av trä, betonar Bjørge.

- Dessa är produkter som innehåller noggrant sammansatta blandningar av olika oljor / vaxer. För större underhållsarbete kanske du vill shoppa för färghandeln.

Löser och lägger fett

Line Augustin på Alanor, importör av produkter för underhåll av hemmet, följande förklaring till varför det fungerar:

- Blandningen av olja (vegetabilisk eller olivolja) och vinäger gör den gamla trä Snabbt kommer att se bättre ut eftersom oljan ger fett till träet uttorkat. Vinäger hjälper till att lösa upp gammalt smuts och vax. (Vinäger används därför också för Windows-fönster, till exempel), tillägger Augustin.

Hon påpekar att även om utfallet ser bra ut, blir det inte en optimal lösning.

- Olivolja / vegetabilisk olja är en flyktig olja, det vill säga det har inga härdningsegenskaper.

- Eftersom oljan inte är härdad, kommer den att evaporera relativt snabbt, och det är nödvändigt att förnya behandlingen regelbundet. Ytan blir också klibbig och fingermärken kommer att dyka upp. Dessutom kommer en sådan olja att vara ojämn och kan leda till dålig lukt.

Behandling av gamla träar

Augustin har följande rekommendationer för dem som vill friska gamla trämöbler:

1. Tvätta / rengör med lämplig möbelrengörare, undvik användandet av vatten på träet (vilket kan leda till fiberavstrykning och upplösning av gammalt lim). Möbelrengöraren tar bort gammalt smuts, fett och tidigare vaxbehandlingar och är extremt mild på alla typer av träytor, jämnt skalmålade ytor som är mycket känsliga.

2. Gamla möbler som har behandlats från tidigare rekommenderar vi att du bara växer med Liberon Black Bison Antikvax efter rengöring med möbelrenare.

Antik växer träets naturliga glöd utan att förstöra den ursprungliga ursprungliga / ursprungliga behandlingen. (Gamla möbler kan minskas kraftigt om originalytan är borttagen / förstörd) Antikvax finns som färglös och i många olika träfärger. Välj färg som motsvarar möbelfärgen . Den finns som pasta och i flytande form.

Obehandlade ytor / föremål oljas med lämplig olja efter rengöring med möbelrenare.

ADVERT

Mest populära