All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kontrollera den skillnaden!

Vissa typer bestick kan göra mörka repor på plattor. Detta kan bero på både själva metallen, nickelinnehållet och skärarens design - allt detta kan göra svarta ränder på porslinet.

Men allt hopp är inte gjort, även om dina bordsdukar har svarta bestick linjer.

Vi har testat tre olika tips för att ta bort besticket på tallriken, och det är en som sticker ut!

Läs också: Inte alla rätter kan tolerera så mycket jul - här är bäst!

Rekommenderar Jif

- Stål som är för mjukt kan ge en remsa på plattan. När gnugga två saker mot varandra, såsom stål och porslin, är det så att de svagaste kommer att ge . Om stålet är mjukare än ytan porslin, kan du få en rand. Men om stålet är hårdare än ytan porslin, kan du få en klar rep i ytan porslin, säger produktionschef Floyd Malek på Porsgrunsd Porcelain Factory till Dinside.

Bestickets legering kommer att påverka hur lätt det kan repas i porslinet.

- Vi ser att det som säljs som legering 8 till 10 kan i vissa fall ge bestick. Jag rekommenderar 10 , då är du väldigt säker på att den inte sätter sådana ränder i porslin, säger Malek.

Bestick och andra köksartiklar är ofta gjorda av det som kallas 18/8 stål. Detta avser stållegerat med 18 procent krom och 8 procent nickel. Sålunda har 18/10 stål 10 procent nickel och kommer att vara mindre benägna att göra bestick i porslin.

Om du har fått sådana svarta bestickremsor på dina tallrikar rekommenderar tillverkningschefen att använda Jif-shampoo .

- Även om slipmedel inte är något vi verkligen vill ha på glasyr, kan du använda en droppe Jif. Är det en riktig stabbning av en kycklingkniv, måste du byta till saltsyra - men det är inte någonting någon kan göra , säger Malek till DinSide.

Läs också: Skär tvättmedlet för att tvätta disken

ALT WORKS: Alla dessa fonder fungerar, men MrMuscle fungerar bäst! Foto: KRISTIN SØRDAL Se mer

MrMuscle vinner matchen

Vi har tidigare testat Jif-shampoo på våra tallrikar fulla av bestick märken - och stor tur . Under tiden har vi också fått tips från läsarna om två andra sätt att lösa samma problem: MrMuscle Ceramic Rice - och Tandkräm .

Vi har därför hittat tre tallrikar med rika munkar av bestick och testat dessa tre fonder mot varandra.

Slutsatsen är att alla tre fonderna fungerar, men MrMuscle visar mest kraft och är mest effektiv och eliminerar de flesta bestickerna.

Resultat efter polering med Colgate tandkräm: Tandkrämen tar mycket repor, men det borde vara en del av det.Foto: KRISTIN SØRDAL

Resultat med Jif-skurkräm: Jif tar också en hel del repor och är lite bättre än tandkräm men kräver också lite spotting. Foto: KRISTIN SØRDAL

DEN STARKSTA VINNAREN: MrMuscle Ceramic Rice är den som ger bäst resultat och nästan lika mycket stavning som de andra två metoderna kräver. Foto: KRISTIN SØRDAL

Innan start. Foto: KRISTIN SØRDAL

Efter behandling. Foto: KRISTIN SØRDAL

Så här testades vi - och det gör vi också.

Vi har helt enkelt tagit tre identiska tallrikar och applicerat en liten mängd olika rengöringsprodukter på varje maträtt. Sedan har vi använt en tvättsvamp (inte med skrubb) för att gnugga med.

Alla droger tar en hel del bacontips, men både Jif och tandkräm kräver lite mer mousserande innan varumärkena försvinner än mrMuscle-fallet.

Den starkaste vinnaren: MrMuscle Ceramic Rice är den som ger bäst resultat och nästan den mängd gnidning som krävs av de andra två metoderna. Foto: KRISTIN SØRDAL Visa mer

Den muskulära lösningen gör allt bestick lekfullt lätt - det kräver nästan lika mycket gnicking som de två andra sätten - och resultatet blir också mycket bättre. Den del av den maträtt vi har tvättat med svamp och MrMuscle är nästan lika ny.

Kom ihåg att detta ska användas med stor försiktighet - och åtminstone på dina pennor. Som Malek på Porsgrunds porslinsfabrik säger: är slipmedel, och du vill inte riktigt på glasyren på ditt porslin!

Ta hand om detta genom att tvätta

Som Malek på Porsgrunds Porcelain Factory säger det också att skillnaden är i vilken utsträckning olika bestick markerar porslinet. Det finns också andra aspekter som kan spelas in.

- Om du har tvättat porslinet i alltför starka tvättmedel ska du tvätta glaset i glasyren . Då går du ner till leira och får en matt yta - och då kan även ett bra bestick sätta märken, säger Malek.

- Vissa gör också misstag, skölj porslinet i alltför varmt vatten innan du lägger det i diskmaskinen. Då kommer äggvita hålla fast vid ytan, och du kommer att ha en grå och matt yta, säger han.

Och ja, det här är något du kan uppleva hemma på köksdisken - det är inte bara ett stort kök problem.

- Det här kan också vara hemma på köksdisken. Om du har gas på varmt sköljvatten, och det här gör du gång på gång, över tiden kan du samla äggvita i ytan, säger Malek.

Artikeln har publicerats tidigare.

ADVERT

Mest populära