All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Kontrollera taket nu

I en undersökning YouGov genomfört Icopal säger 9 av 10 norrmän att de vet att det är viktigt att kontrollera taket för inköp av nya bostäder. Ändå har över hälften av de svarande inte kontrollerat sitt tak de senaste två åren. Många har aldrig kontrollerat taket alls. Således är många husägare gärna omedvetna om de möjliga problemen de har på taket.

"Att ändra taket verkar för många för att vara ett mycket stort projekt. Men många inte tänker på är att du sedan kan sova gott om natten veta att huset är skyddad från regn, vind och potentiellt större skador på hus eller stuga, säger Asbjørn Jønland, försäljningsdirektör på Icopal

Mycket att greppa

siffror från Statistiska (SSB) visar att det finns totalt 450.000 hem och en, 5 miljoner hus, villor och radhus i Norge. För alla Norges taktakare betyder det att det kan vara mycket arbete i framtiden. När 19 procent av dessa aldrig kontrollerar taket, är det 370 500 tack i Norge som aldrig kontrolleras.

- Tyvärr blir vädret alltmer extrema, även i mer centrala områden. Det är inte bara fläcken eller färg på hus och hyddor för att skydda mot det, även taket måste uthärda extrema vindar och kraftig nederbörd, säger Jønland.

Försäkringsbolag täcker i allmänhet inte skador på själva taket, endast följdskador.

- Vi antar att ett tak ska vara tätt. Om brist på underhåll leder till läckage är bara skada täckt ner i huset ", säger Jon Berge, informationschef i If Damage Insurance.

Kontrollera ofta

Enligt proffs, kolla taktaket två gånger om året - före hösten och efter vintern. Det är en bra investering att se till att taket är i gott skick innan hösten kommer med vind och vind. Skador på taket kan snabbt kosta dig mycket.

- löv, kvistar och smuts kan täppa rännor och yttre avlopp och orsaka vatten att komma in i bostaden och göra skada. Takplattor med lösa eller brutna takplattor ska också bytas ut, säger projektledare Kent Rune Løkken i Recover Nordic.

Företaget specialiserar sig på uppvärmning efter bränder och vattenläckor. Varje vecka har de uppdrag som gäller för tak med skador. Vissa skador kan vara lätta att fixa dig själv, till exempel att byta brutna plattor. Vid läckage ska kontaktpersoner kontaktas.

- Det är ofta en sorglig syn som möter oss på uppdrag. Ett tak kan ha läckt länge innan ägaren upptäcker det. Det kan vara för sent att rädda taket, och hela taket måste bytas ut, säger Løkken.

Han uppmuntrar alla husägare att ta en promenad på taket eller göra någon professionell att göra det.

- När hösten är där och vinden viner runt husets horn kan det ofta vara för sent. Den bästa tiden för check-in kontroll är nu, säger han.

Det här ska leta efter

När du är på taket bör du kolla rännor, avlopp, rörhattar, takplattor och takplattor.

- Dessa platser är mest benägna att läcka, slita. Det är också tillrådligt att kontrollera taket från insidan. Om du ser mörka sköldar eller skuggor i taket kan det finnas tecken på vattenskador, säger Løkken.

Tak består vanligtvis av två lager, ett tak som vanligtvis är en takplatta och ett tak av kaklade takplattor.

- Taket kommer att ha vatten, snö och is att glida av taket medan taket transporterar vatten och håller taket tätt. Båda taken är lika viktiga. Även om taket ser trevligt ut, kan det vara skador på taket,

Om du inte har möjlighet att själv kontrollera ditt tak, rekommenderas att du kontaktar en snickare eller annan professionell som kan hjälpa dig. De har utrustningen och kunskapen att göra en noggrann kontroll.

- Om du behöver byta taket är det också viktigt att lyssna på proffs så att investeringen har den hållbarhet du förväntar dig, avslutar Asbjørn Jønland i Icopal.

ADVERT

Mest populära