All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Kontrollera rören i tid!

Byte av rör är det dyraste du gör med ditt hem, medan förnyelse är ett snabbare och billigare alternativ.

Är dina dräneringsrör föråldrade?

Det kan vara en dyr affär om rören röker, så det är smart att ta ett villkor om du vet att du har äldre rör in och ut ur ditt hem.

- Det finns mycket dåliga rör runt Norge, och om dina rör är över 40 år bör du ta en check. Kommunen kan också utfärda order för rörkontroll i vissa bostadsområden där de vet att rören är gamla, säger Val Sibbern, marknadschef i Rørfornying Norge.

De rehabiliterar rör runt om i landet och tror att det är en tydligt växande marknad för detta.

Läs också:

Liten eller stor spolningsknapp på toaletten?

Vad är skillnaden? Och när ska du använda vilken?

Förläng ledningarnas livslängd - innan luckor eller sprickbildning uppstår.

Typiska tecken

Åldern är en indikation på att rören ska kontrolleras för skador och slitage.

Andra saker du kan märka är om avloppet i huset fortfarande är tätt, avlopp eller mycket timljud från rören.

- Rör kan vara i hundra år, men det är svårt att veta säkert. Till exempel, om det finns mycket rörelse i marken, är rören mer benägna att skada, förklarar Val Sibbern.

Läs också:

Snabbt åtgärdar skruvar och naglar

Nya superstarband gör oss förlorade ännu mer. Snart blir det vanligt att fästa både bilder, hyllor och speglar med tejp, förutspår experter.

Om du har gamla rör bör du få någon att kontrollera vilket tillstånd de är i.

- För att kontrollera rörens tillstånd, ska du beställa en kamerainspektion. Det kostar cirka 7000 kronor för en nätsladd, och sedan spolas rören rent innan vi går in i en kamera för att kontrollera om det finns skador, säger Val Sibbern.

Snabb förbättring

Istället för att förstöra både gård och uppfart kan man förnya rören utan att tillgripa grävning.

- En trädgård kommer inte att vara densamma i flera år efter att grunden har grävts upp, medan vår rörförnyelse i stor utsträckning görs på en dag, säger Sibbern.

Rörförnyelse Norges metod är att förstärka rören med epoxi inifrån med hjälp av ett strump som förs genom rören.

Denna förnyelse kostar ungefär hälften så mycket som att byta rören - det beror bland annat på rörlängden och antalet anslutningspunkter.

Läs också:

Hur källaren blir fri från lukt

Var noga med alla faser av arbetet. Då får du aldrig mer kula med fukt som tränger in i huset via källaren. Här går vi igenom projektstegen ...

Fakta om rörförnyelse

- Rörförnyelse av avloppsvattenreservdelar invånare för tung och långsiktig intervention i bostaden, vilket inte orsakar rivning. Det är en enkel och mindre irriterande metod än att ersätta de gamla rören, säger Pål Harstad, Senioringenjör vid SINTEF Byggforskning.

- I många fall är det här en bra metod för att förlänga rörens liv, men en komplett bedömning måste göras - om badrummet har ett membran. Förnyelsen av rören kommer att hamna i en funktionell strömbrytare som är ansluten till våtkammarmembranen. Om tillståndsbedömningen drar slutsatsen att du måste montera membranet och byta ut gamla vattenrör, kan det vara lika billigt att byta ut dräneringsrör och stänga av samtidigt, förklarar Harstad.

Han tror att kvaliteten på rörförnyelseprodukter fortfarande förbättras, och hittills finns det tre företag som har fått SINTEFs tekniska godkännanden.

Detta innebär att produkterna och metoden har testats i ett laboratorium och att systemet är godkänt enligt DOK10.

ADVERT

Mest populära