All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Kolla in dessa alternativa julgranar

Det närmar sig jul igen och de allra flesta av oss är väl i färd med att få juldekorationer på plats. Det finns många traditioner relaterade till detta med jul och dekorationer, och särskilt när det gäller julgran.

Linjalen många synpunkter på hur tre måste man ha och varför, men i de allra flesta av norsk hem är det fortfarande julgran tillämplig informerar Rune Ven Säfvenbom i Opplysningskontoret för julgranar.

Favoriten följs noggrant av dyrbar tall och tall.

Men ska kasta tradition till vinden och vara svalare än sin granne, ja, då du kan välja att investera i en av dessa ganska alternativa julgranar och låt grana kvar i skogen.

NEW DRESS: Det finns många sätt att skapa julstämning i världen. Foto: PHOTO: Living etc. / Housetohome. co. Storbritannien / Tillverkare

TAPE: Detta tuffa träd är helt enkelt tillverkat av tejp. Så coolt! Foto: FOTO: Maj Helen Kro / Kronprinsessor. blogspot. com /

julgran historia

Med all sannolikhet julgranen hedniska rötter och använda grönska för att undertrycka vinter makt och skydda sig mot övernaturliga krafter var en gammal tradition. Från antiken var julgranen tänkt som ett vintergröna träd som skulle symbolisera "det eviga trädet". Att ha julgran i huset härstammar från Tyskland, och de äldsta källorna som kan berätta om julgran kommer från början av 1500-talet. Här i Skandinavien spred traditionen med julgran först i Sverige och Danmark innan den kom till Norge.

Även juldekorationer hade en historia, och det är ingen tillfällighet att en utsmyckad med pärlor, korgar och flaggor:

  • jul bollar symboliserade jorden och Guds kärlek till jorden.
  • Julrelikerna var en symbol för Jesus som världens ljus, och är faktiskt det äldsta kända juleträdet du vet.
  • Flaggarna skulle symbolisera en enad nation.
  • Julkorgarna, som vill ha något bra, var en symbol för överflöd och generositet.
  • Länkar var en symbol för enhet och broderskap.
  • Christmas Star i topp är naturligtvis en symbol för stjärnan av Bethlehem, som visade de vise Män vägen till stallet där Jesus föddes.

Efter andra världskriget blev det vanligt att städerna gav stora julgranar en gåva till varandra. Varje år sedan 1947 har Oslo kommun gett ett julgran till London, som omfattar själva Trafalgar Square. Trondheim kommun skickar julgran till Hamburg, och sedan 1949 har Bergen kommun skickat ett julgran till Newcastle.

MODERN: Dessa vackra julgranar kanske inte är så traditionella, men de är bra ändå. Foto: PHOTO: Living etc. / Housetohome. co. uk

DET MAKAR: I år kan du till exempel måla ett julgran - eller göra en av julens tomma vinflaskor. Foto: PHOTO: VT Vonen.

Nya (jul) tider

Vill du ha dem som granne?

Det har varit evigt att experimentera lite när det gäller juldekorationer. Var man ska gå till guld och rött har det blivit populärt med juldekorationer i både turkos, silver och rosa. Nissar och änglar byts ut för ugglor, disko och mousserande ren, eller den enklare stilen med juldekorationer i vit endast.

Och det är inte bara den dekoration som får ledas av trender. Nu hittar vi alternativ till julgranar både i butikerna men också som hemgjorda varianter, bland bloggare och gör det självexperterande.

I landet trendigste interiör och designbutiker du också uppleva att många letar efter julgran som är lite utöver det vanliga, och det finns inte mycket som påminner om julpynt så vi ursprungligen visste det.

CRAZY: Dessa julgranar kommer förmodligen inte att vara standard i norska hem med den allra första. Foto: Foto: West Elm / Vt Vonen

Inredning och livsstil butik Bolina på Stabekk i Oslo säger till exempel att ett träd de säljer bra av en julgran i ek med värmeljushållare. Inte heller här är röd en färg den trendiga vill, medan naturliga färger, djurmotiv och den lilla grova dominerar.

VARM MED TAPE: Tape är i skottet för tillfället. Och vad är mer naturligt än att använda det för att göra julgran? Foto: FOTO: Maj Helen Kro / Kronprinsessor. blogspot. com /

Heminredning Jul

Inredningsdesignern Birgitta Roald arbetar med trender och interiör året runt. Och extra mycket nu till jul.

- Norrmännen njuta av traditionella och förbinder de goda minnen från barndomen julfirande till randen vi var vana vid från dess Roald till Bonytt. nr.

- Tror att detta inte bara är unikt för oss norrmän, men också så många runt om i världen tänker på juldekorationer.

UTRADISONAL: Många är mycket traditionella när det gäller juldekorationer. Då kan det vara fel med ett av dessa träd på julafton. Foto: PHOTO: Country Living / housetohome. co. uk / West Elm

Samtidigt varumärken stylist också att fler och fler norrmän ställer sig öppet för att vara mer kreativa och trendiga när det gäller juldekorationer.

Få tips för julpynt

- De senaste åren har vi gjort, till exempel, varit ganska populär att juldekorationer bör naturligt färgas och bleka, och gillar att hänga på träd som ser både krokig och stripig ut. Det stora, välsorterade Disney-trädet har blivit lite "ute", förklarar Roald.

- Glitter, som tidigare, var fasta armaturer på alla juldekorerade träd, nästan försvunna och ersatta av vita hemlagade pappersband till exempel. Planerar du på hemgjorda dekorationer till julgran i år, ja, du är helt i tidens anda.

Inre stylist säger också att även om man insisterar på att vara traditionell och har gran i huset till jul, så att du kan, till exempel, snarare fokusera på att vara kreativ med hur har lagt upp träd på

- I år Vi har sett exempel på julgranar som hänger ner från taket, ganska roligt och faktiskt ganska trevligt att titta på, säger Birgitta Roald.

kramade traditioner

Det finns inte många av oss som ersätter julgranen med post-it lappar eller japansk inredning tejp.

MODERN: Dessa julgranar garanteras ett mellanmål när julklapparna kommer. Foto: Foto: Tillverkaren

- Nej, norrmännen håller fast traditioner julgran, förklarar Rune Ven Säfvenbom på Opplysningskontoret för julgranar.

Hur ta hand om dig jul vacker blomma

- Enligt en undersökning som vi har genomfört i alla de nordiska länderna planerar ja hela 7 av 10 norrmän att köpa samma julgran i år som förra året. Och gärna från samma återförsäljare. Att vi håller fast hårdare på traditioner här hemma än de gör i både Sverige och Finland, där endast respektive 56 och 51 procent planerar densamma.

Informationscentralen för julgranar lanserades i december förra året och har som uppdrag att bryta de falska myter och bidra till att göra julgran handel till en trevlig tradition för hela familjen, snarare än en stressande uppgift strax före jul enligt kontoret själv.

Läs också:

Nu julgranar vara stripig

Snikka Andersen: Vi norrmän är förtjust i trä. Men går det lite långt om vi också måste smyga julgranen? Foto: Foto: Alexandra Grablewski / Woodwoolstool

Skulptur: många typer av kvistar eller grenar kan fungera som julgran. Foto: Foto: Morten Holtum

Här hittar du massor av inspiration för julen hem

Här är stylist den bästa julen spetsen

Dessa livsmedel bör du undvika att lägga barns matlåda

COOL JUL: I ett modernt hem kan vara Kanske får du prova på ett modernt julgran? Foto: Foto: producent / West Elm

tänka nytt: Var kreativ när du ställer in årets julgran. Det är inte nödvändigt att vara samma gamla grana. Foto: PHOTO: Living etc. / Housetohome. co. uk och tillverkare

POLAR NIGHT: Denna tuffa lilla urban "julgran" är Bente Lilleby Bolstad med blogg bohemiansense. com som står bakom. Foto: FOTO: Bente Lilleby-Bolstad / Bohemiansense. com

ADVERT

Mest populära