All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kolla upp hyresgästen

Att hyra ut en del av ditt hem, är ett smart sätt att komplettera sin ekonomi. Men det kan också vara en riskport. För när du hyr ditt hem, bjuder du också någon att bo nära dig. Och vem ska du leva med?

Detta bör kontrolleras

Enligt Peter Batta, chef för hemmaföreningens förening, är det viktigaste du gör innan du hyr ut att göra ett leasingavtal.

- Ett bra leasingavtal är helt avgörande, säger Batta till DinSide.

På DinSide Housing kan du ladda ner ett hyresavtal - helt gratis! Medlemmarna av bostadsrättsföreningen får gratis leasing från dem. Du kan också köpa till ett billigt pris.

Peter Batta är verkställande direktör för bostadsrättsföreningen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Visa mer

Huseiernes Landsforbund har utarbetat en tipslista checklista för dem som hyr ut. Förutom kontraktet drar Batta två andra punkter som du inte bör glömma.

- Det är viktigt att begära en insättning för att säkra dig ekonomiskt, om hyresgästen inte betalar, säger Batta. Han rekommenderar att man begär minst tre månaders insättning.

Kan hyresgästen betala?

Ett alternativ att ta reda på om en potentiell hyresgäst är en bra betalare är att ha en kreditkontroll klar. Enligt Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund, finns det några villkor som måste uppfyllas för att du som privatperson ska kunna få kreditkredit på andra privatpersoner.

Anders Leisner är advokat i bostadsrättsföreningen. Foto: Nina Granlund Sæther mer

- Du måste ha en "rimlig behov", det vill säga - du måste ge kredit, så det är under förutsättning att hyresgästen betalar hyresskulder, säger Leisener till DinSide. - Om du betalar 1. varje månad är det inte kredit.

För att få någon att göra en kreditkontroll för dig måste du ange ett syfte. Du kanske inte nödvändigtvis har skriftligt tillstånd från den, men du behöver viss dokumentation, till exempel personnummer.

- Detta innebär ett visst samtycke, säger Leisiner, och påpekar att personen ändå kommer att informeras om att en kreditkontroll har gjorts efteråt.

Kontrollera referenser

Det är inte bara ekonomin som kan skära. Speciellt när du hyr en del av ditt eget hem är det viktigt att veta att du får en ordentlig person i ditt hus. Men hur räknar du ut det?

- Kontrollera referenser. Fråga om ett eller två namn du kan ringa, säger Batta.

- Har personen varit hyresgäst någon annanstans och frågat om kontaktuppgifter med tidigare hyresvärdar. Om han inte har det kan du be att tala med arbetsgivaren.

Batta tillägger att det alltid lönar sig att ha en bra relation med hyresgästerna och att som hyresvärd bör du lägga till detta.

- 9 av 10 lägenheter är smärtsamma hela tiden.Du bör göra det mesta för att undvika att hamna bland de 1 10 ...

Skatte uthyrning av privata bostäder

En av följande måste uppfyllas för att få skattebefrielse på hyresintäkter:

  • Du kan hyra ut upp till hälften av Residence, mätt som hyresvärde
  • vinden eller källaren lägenhet i fristående kan hyras ut skattefritt
  • ett parti av en parhus kan hyras ut skattefritt om du bor i den andra delen

kan jag be om en kriminell kontrollpost blivande hyresgäster ?

- Nej, du kan inte hävda det. Du måste ha en licens eller särskilt tillstånd för att be om detta, säger Leisner.

Tio goda råd innan du hyr:

Se hela checklista här

Denna artikel har tidigare publicerats på DinSide, senast uppdaterad i januari 2010

ADVERT

Mest populära