All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kontrollera hopp nya utbyggnaden av det traditionella koja i Hedalen

Den ursprungliga stugan slutfördes 1968. Det var en enkel stuga med självhushåll utan vatten och el byggd med hjälp av vänner och familj.

Men när en ny generation kom fram förändrade behovet av användning, och en önskan om högre standarder och mer utrymme blev starkare.

Resultatet är en modern förlängning, designad av arkitekt Per Martin Landfall i PML Architecture. Han är kabinägarnas son.

- Det finns mycket baserat på gamla stugor som den här. Att bygga en ny kontrasterande förlängning till en gammal stuga är inte alltid lika lätt, men det är en bra metod som jag ofta använder i sådana fall för att skapa klarhet och intressanta effekter, förklarar Landfall.

Som arkitekt har han arbetat med flera stuga renoveringar. Hans erfarenhet är att det här är en av de svåraste uppgifterna att lösa eftersom hytter involverar så många känslor med ägarna. Det är också välkommet att de olika familjemedlemmarna betonar olika kvaliteter på stugan.

Rude Renewal: Inspirationen för den moderna förlängningen var den båthus och gammer som finns i området. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Met utmaningar

- I det här fallet var det mina föräldrar som var byggare, och vi träffade på exakt samma utmaningar. Därför tog det flera år att testa olika alternativ för ombyggnad och tillägg innan vi samlade kring det slutliga valet, säger Landfall.

Han säger att det var naturligt att välja lite mer komfort för både äldre och yngre att använda stugan. Nu har de elektricitet inuti och en brunn utanför. Med andra ord slutade det dricksvatten från strömmen och smältande snö för matlagning och dryck.

Ny soltak

Ljus: Vinklarna skapar intressanta effekter i höljet och ger mycket ljus in i rummet. Foto: PHOTO: Sveinung Bråthen

Den ursprungliga stugan har framsidan mot utsikten och solen och baksidan mot vägen. Huvudentrén ligger mittemot en stor tall som spelar en central roll i kabinens erfarenhet.

Byggnaden dras in för att ge den gamla stugan den mest centrala rollen, men också för att etablera soltaket som uppstår mellan de två byggnadskropparna.

- Furua har alltid varit totempolen som definierar platsen för oss, som det var ursprungligen i valet av land, och som det har varit sedan, säger Landfall.

Smart Intermediate

Huvudgreppet försökte ändra så lite som möjligt av befintlig stuga, samtidigt som man uppnådde så mycket som möjligt. Ett sovrum var inbyggt i vardagsrummet i form av en alkov, medan förlängningen har fyra nya sovplatser och loft. Mellanliggande, som binder nya och gamla tillsammans, innehåller ett nytt badrum och direkt tillgång till vardagsrummet.

Fler gäster: Den uppbyggda har fått fyra nya sängar.Foto: PHOTO: Sveinung Bråthen

Trevliga sovrum: De på loftet är höga och nära naturen. Foto: PHOTO: Sveinung Bråthen

Stäng: Stora fönster ger nära kontakt med naturen. Det är nästan som att vara ute. Foto: PHOTO: Sveinung Bråthen

- Vad är du minst nöjd med?

- Efter att byggnadsväskan var över var frågan om vi hade en bastu dök upp. Detta borde ha införlivats i byggnaden när vi började.

Samma takvinkel

Den gamla stugan fick ett större fönster för att ersätta ett litet högt sätefönster. Det har ändrat rumsupplevelsen helt med avseende på blixt och kontakt med naturen. Annars finns det inga förändringar på de gamla stugorna.

De yngsta lever i nybyggnad

- När ett sovrum införlivades i vardagsrummet kan också lämnas den på ett bättre och rymligare sätt, med öppen spis i mitten. Det fanns en punkt att förlängningarna skulle ske utan att intaget av den gamla stugan förstördes. Det måste därför vara möjligt att komma ihåg det, säger Per Martin Landfall. Han trivs i stugan tillsammans med sina två söner, och de som brukar sova i extramaterialet.

taklutning från den gamla stugan upprepas i bilagan ena sidan, medan den andra är taket dras brant ner till terrängen. Detta ger ett roligt och rymligt rum inuti med sovplats över två nivåer. Samtidigt är stugan en arkitektonisk förankring till terrängen på utsidan. Sett från utsidan gör det det bra i terrängen.

Samma språk: Den moderna förlängning har byggts som en kontrast till den ursprungliga stugan, men har samma taklutning och prata arkitektoniskt samma språk. Foto: Foto: Sveinung Bråthen

pigg: Förlängningen har en elastisk uttryck och sitter väl i terrängen Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Se också:

Stor guide till smarta bilagor

Att leva de rikaste i Norge

Pragmatiska hytter mest populära

Anslutning: Upprättande i byggnaden fanns utrymme för en ny tvätt. Här är också ingången till den nya uteplatsen som etablerades mellan den ursprungliga stugan och förlängningen. Foto: PHOTO: Sveinung Bråthen

Lättare vardagsrum: Små fönster med högt säte ersattes med en stor. Det gav gott dagsljus in i rummet. Den nya tillbyggnaden kan du se genom fönstret Foto: Foto: Sveinung Bråthen

Nya tillägg: Huvudtanken var att ändra så lite som möjligt av den befintliga stugan, men uppnå så mycket som möjligt i det nya tillägget. Ett sovrum var inbyggt i vardagsrummet i form av en alkov, medan förlängningen (med v) har fyra nya sovplatser och loft. Inredningen innehåller nya badrum och direkt tillgång till vardagsrummet. Foto: Cabin / PML Architecture

Hur man lägger till självhushålls själv

ADVERT

Mest populära