All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Kontrollera den stora förändringen av kabinen

INSPIRATION: Det var denna ulltröja i grå toner med inslag av lila som initierade den inredningsarkitekt Tove Seberg kreativa processen. Foto: Foto: Björn Inge Karlsen

planritning: Översiktsplan av Sande kabin Foto: FOTO: Trygve Svindland

Så stor kan tall kök vara

Denna stuga kommer aldrig att behöva färgas

Smarta lösningar på Båthus hytter

Färger hav, sand och lyst var inspirationskällan när den femåriga stugan skulle renoveras. Den obehandlade panelen hade gulnat och måste borstas upp.

Samma gäller för golvet, vilket behövde en förnyelse.

De tunga möblerna var massiva och det fanns en önskan om ett mer sommaruttryck i stugan.

Inspirera ull

Hytteliv kontaktade inredningsarkitekt Tove Seberg från Zett inredning, som har lång erfarenhet av ombyggnad av hytter. Hennes uppgift var att hitta en helt ny färgpalett och en ny möbel. Hela taket och alla väggar ska ytbehandlas, liksom golvet i köket och i vardagsrummet.

Tanken var att inredningen skulle vara sommar och sjö, utan att använda de traditionella färgerna vita och marinblå.

Da Tove Seberg skulle ha inspiration för inredningen, var det äntligen hennes stickade ulltröja som lagt grunden för färgpallen. Den stickade tröja är i tärningar och dammiga nyanser av blått, grått, lila och lite turkos.

Blue har många nyanser

- Vi är vana att använda en hel del vitt och blått i sommarstugor i Norge, men det finns säkert många olika nyanser av blått. I en Seacabin Jag tycker det är bra att få en bild erfarenhet av hav, klippor, ljung och natur runt lodge förresten, förklarar Tove.

- Havet och himlen består inte bara av en blå färg, men av många olika grader av blå och grå fortsätter hon. Min ulltröja har just dessa färger. Dessutom är det en viktig punkt att inredningen ska vara lätt och sommarig.

TON I TON: Kabinen verkar känslig och inbjudande med de nya färgerna på golv, väggar och tak. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

WET PAINT KÖK: Köket av N. Eggedal Hyttemøbel målades i sammeblågrå färg som väggarna för att ge en enhetlig och harmonisk uttryck. Knutarna ersattes också och bänken behandlades som golvet. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

Dusty pasteller

NY bänkskiva: Den gamla bänkskivan kan vara nya med en ytbehandling. På det sättet kan du få det uttryck du vill ha, och som golvet som det gjordes i den här stugan. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

Det bestämdes att väggarna ska målas i en blågrå färg, medan taket gick lyste med dekorativa vax. Tove valde en kombination av olika ytbehandlingar för att skapa en kontrast mellan de olika ytorna.

Den slitna furugolv var slipas och behandlas med en inredning vax i en gråskala som skulle harmonisera med väggarna.Det ursprungliga Eggedal köket i en gräddvit färg målades i samma färg som väggarna.

- När kökets inredning har samma färg som väggarna är inredningen inte så dominerande och ramen runt är harmonisk och harmonisk, säger Tove.

Ekbänken behandlades med ett dekorativt vax av samma färg som golvet.

Tuffa Textilier

Nästa steg i processen var att hitta textilier för gardiner och kuddar, samt nya möbler för matsal, vardagsrum och sovrum. Textilierna skulle visa sig vara viktiga inslag i inredningen.

- Textil gör mycket med ett interiör, så du borde lägga till några extra resurser. De har på något sätt på sig smycken i rummet, och du kanske vill spendera lite extra tid att hitta dem, säger Tove.

Naturmaterial

I linje med det naturliga konceptet för stugan ville hon använda textilier av naturmaterial och valde därför sängkläder och bomull.

- Det är trevligt att använda naturmaterial i en stuga med mycket natur. Det är också mycket på lång sikt. Jag ville hitta textilier som skulle vara lätta och sommariga i de blågråtonerna från färgpaletten.

I matsalen och i köket sysde blommiga persienner i blåtoner till de små fönstren, medan de höga fönstren var förtäckta. Tove använde en lintoff i en beige tone, som hon extraherade från blommans färg.

I huvud sovrummet sysdes en sängsäck i en blå lintoff, och både vardagsrummet och sovrummet hade kuddar i blå toner.

Nya möbler

De gamla och tunga gårdsmöblerna bör också bytas ut med något nytt, ljust och sommarigt. Allt det gamla ska gå, så Tove Seberg måste komma in i stugan från början.

NYTT ÄTTINGSSTATION: Det rustika, blåmålade flikbordet från HK Living står ut i motsats till de moderna plaststolarna från Ikea. De är ljusa och transparenta så att bordet är välpresenterat. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger och Bjørn Inge Karlsen

LEKRE TEKSTILER: Inredningsdesignern Tove Seberg har lagt stor vikt på textilierna. De är alla i linne och bomull. Nina Interiør har special sängkläder för detta sovrum. Den är gjord av en spånskiva som är täckt med skumgummi. Sedan har de sytt ett drag i samma storlek som spånskivan. Tyget är en textil från Romo, i bomull och linne. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

NYA SOVRUM: Sovrummen har blivit ljusa och känsliga med harmoniska färger och nya möbler. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

- Jag ville hitta möbler som var enkla och klassiska, samtidigt som jag lagt till några spännande element och kontrast. Kabinens arkitektur med de stora fönstren skapar en viss symmetri i rummet, eftersom det är viktigt att hålla.

NYA DÖRR: De gamla dörrarna var svartmålade och ersattes med nya vita dörrar för att ge ett holistiskt uttryck. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

PRAKTISK: De små borden är från Skeidar, och kan användas som både soffbord och reliefbord. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

Möblerna behövde inte bli för stora så att de skulle stöta framför fönstren och förstöra utsikten, säger hon.

Blandning av stilar

Sofan och stol från Brunstad är klassiska och enkla möbler, medan den moderna gungstolen står som en hård kontrast till resten.

- När jag ställer in ett rum från början, tycker jag att det kan vara spännande att välja ut några saker som skiljer sig från resten i färgen eller uttrycket. Därför lägger jag in den speciella gungstolen Rar. Det är som ett smycke i rummet, och det är bra att sitta in för vuxna och barn ", säger Tove Seberg.

I matsalen valde hon ett flikbord som är charmigt och lantligt i stil, med en avgränsad blå färg som ger den ett rustikt uttryck. Hon har också noggrant valt matställen i plast.

- Jag ville ha en blandning av rustik och modern. Eftersom bordet är så stort i sig valde jag stolar som inte var för massiva och kompakta.

Med dessa snygga och transparenta stolar blir bordet sant.

Läs också:

Nytt interiör med panelbi

Se hyttbyte efter renovering

NYTT MATTER: Nya möbler: De nya möblerna är både klassiska, moderna och rustika. Denna stol från Brunstad heter Fantasy. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger och Bjørn Inge Karlsen

DUST OCH HARMONIC: Den harmoniska färganvändningen ger vardagsrummet ett friskt och sommaruttryck. Gungstolen Rar från Eames och brevet på väggen är spännande inslag i inredningen. Soffan från Brunstad heter Fantasy. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

Se sommarhytten före och efter

COZY OUTDOORS: På terrassen finns en mysig uteplats med mjuk fårskinn. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

Se mängder inspirerande inredningsbilder

ADVERT

Mest populära