All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Kontrollera fukten

dag säljer alla färg vård affärsfukt meter till några hundra miljoner, inte världens främsta precisionsinstrument, men de tar lång tid att bilda en bild av fuktnivåerna i dina väggar. Fuktmätaren har två spetsiga tunna spikar som leds lätt in i ytan. Tryck sedan på knappen och fuktprocenten kommer att visas på displayen. Enklare, du kan inte få det.

Inte bara inuti

Kontrollera noga övergångar och leder där fukt lätt kan tränga in.

- Nej det är rätt, säger Per Lund Nielsen, chef för tekniska tjänster på Scanox - det är lika vanligt med fuktskador i fasader och i värsta fall att stödja byggnaden. Detta bör hålla ett öga på, men speciellt vid målning är det viktigt att kontrollera husets skick. Det finns vissa förutsättningar för att färgen ska behållas. Vi vill säga att ämnet måste fixas, rent och torrt. Många färgar över fuktiga kläder och hoppas på det bästa. Fastän fukten inte har utvecklat tecken på ruttning kan det förhindra att färgningen vidhäftas.

Utsatta platser

Klädselns nedre del är särskilt utsatt för fukt.

- Med fuktmätare kontrollerar de typiska risk platser rekommenderar Nielsen - det kan vara nära takrännor och stuprör, på botten av liner, däck bord av fönster och allt du stöter på lederna. Om vatten och fukt har potential att tränga in, kan du förvänta dig skada. Äldre hus som har blivit utsatta för vind och väder i årtionden - eller kanske hundra år - kommer nödvändigtvis att vara i fara. Om din rimliga luftfuktighetsmätare inte visar 100 procent av de korrekta värdena, kommer det åtminstone att ge dig en indikation på tillståndet.

Inte bara gammal

Nytt trä kan också med fördel kontrolleras för fukt. Nya kläder ska ytbehandlas relativt snabbt efter det att den är inställd så att solen inte skadar den. Men se till att det håller acceptabla fuktnivåer innan du behandlar det. Impregnerat trä kan ofta verkar mycket fuktigt, men här fuktmätare har problem som registrerar tillståndet eftersom impregneringsvätskan innehållande stora mängder av salt, som stör mätningarna som salthalten ökar ledningsförmåga. Men vi brukar beräkna träet som tillfredsställande torrt vid mätning av en fuktighet på 16-17 procent vid ca 20 grader, avslutar Nielsen.

ADVERT

Mest populära