All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Kontrollera om du tvättar för mycket

Största delen av oss håller på goda gamla städtraditioner som full blast och vårrengöring. För trots hektiska vardagar och upptagna karriärer är vi väldigt angelägna att hålla det rent och städat runt oss hemma.

En promenad i rengjøringsreolene snabbköpet bekräftar trenden: Varje yta i ditt hem glans, måste damm-bollar jagas långt borta och du har ingen tid att tvål och vatten, behöver du inte oroa dig, eftersom det finns en engångstrasa skräddarsydd exakt vad du ska ha Vill du tvätta, oavsett om det är golvet, duschen eller spegeln i badrummet.

Men visste du att att ha ett hem som helt saknar damm och smuts inte är det bästa för din hälsa? Speciellt om du använder tvättmedel som inte bara lovar att ta bort fläckar och att rengöra, men det bryter också bakterierna i samma slam.

att gå för långt när vi gör ren

Enligt den amerikanska bostads plats Bright Nest har mängden och avståndsrengöringsprodukter en använder för att rengöra hemmet har ökat enormt på bara ett decennium. För nu är det inte bara med tvål och vatten att tro på annonsen. Nej, att städa huset krävs en arsenal av produkter, en mer specialiserade än den andra, utformad för att klara just den bets, eller bara den rum där rengöring behövs. Men nu är det dags att sakta ner, säger experter.

BAKERIEFRYKT: Det finns mycket falsk säkerhet i värmekällorna som lovar att bryta allt från bakterier. Foto: PHOTO: Trine Jensen

- Starka och mycket kemiska rengöringsmedel gör det rent hemma, förklarar platsen.

Kasta du repor här, kämpar du med

- Tänk på hur mycket av dessa ämnen du både andas eller kommer i kontakt med din hud när du rengör. Ju oftare du tvättar, ju oftare utsätter du din kropp och din hälsa för dessa kemikalier.

Kemisk överbelastning

Varje dag utsätts vi för kemiska ämnen från produkter av olika slag. Ovanpå den här listan över saker som vi ofta utsätts för är rengöringsprodukter. Något som är viktigt att tänka på för alla, och kanske de flesta som bor med barn i hemmet.

- Barn är särskilt utsatta för kemiska ämnen, förklarar Klimat och föroreningar Agency tillsammans med Finansinspektionen i sin informationsbroschyr "Barns kemiska vardag"

- Till exempel har de en tendens att utveckla allergier och kan inte ens välja att skydda sig mot ämnen som kan vara skadliga för dem. Sådana val är vad vi vuxna måste göra.

Håkon Lindahl rådgivare i framtiden i våra händer och tidigare miljö rådgivare och föreläsare i grönt levande, är också av den uppfattningen att de flesta av de vanliga storstädning fina kan göras utan att utsätta sig för potentiellt farliga och allergiframkallande ämnen.

- många idag verkar det som jag skulle vilja påstå är kemisk krigföring mot smuts och smuts hemma, och har en hel arsenal av rengöringsmedel i diskbänken, förråder Lindahl att klicka. nr.

Har du hört talas om tandpetare?

- Detta är sällan nödvändigt.

I stället rekommenderar miljörådgivaren följande när du tvättar ditt hem:

1. Använd mikrofiberdukar

Mikrofiber löser upp fett - precis som tvål. Med mikrofiberdukar kan du i många fall hantera helt utan tvättmedel. Mikrofiberdukar kan köpas i de flesta livsmedelsbutiker.

TIPS: Undvik tygmjukmedel när du tvätter mikrofiberdukar och tvätta sedan dem efteråt.

2. Använd milda rengöringsmedel

För daglig rengöring komma till dig långt med en miljömärkt handdiskmedel, tvål och stålull.

3. Välj Svanmärkning och parfymfri

Svanmärkta rengöringsmedel är bland de mest miljövänliga på marknaden. De kan emellertid innehålla allergiframkallande parfymer, så leta efter parfymfria alternativ.

4. Undvik särskilda medel

Special Rengöringsmedel som metall polish, ugnsrengöringsmedel, möbler spray, boningsmiddel och matt sprayer i allmänhet innehålla mer och mer hälsa och miljöfarliga ämnen än konventionella rengöringsmedel.

5. Undvika klor

Klor förening användes vid kloreringen och andra kompositioner är inte särskilt skadliga i sig (om du inte dricka det), men det finns bevis för att bildandet av andra, mer skadliga föreningar i inomhusluften och miljön när tvättning med klor .

Blanda aldrig klor och salmi gummi.

Drop tvättvatten, använd en torr mopp

De allra flesta av oss tänker tvål, vatten och en mopp när golvet som skall tvättas. Men här kan det också vara trevligt att hålla det i hinkar och använda en mikrofiberduk för att rengöra den.

NATURRENGÖRING: Visste du att ättika kan användas för att rengöra många saker i ditt hem? Och det är absolut ingen kemisk belastning på din hälsa. Foto: Foto: Tillverkaren

- med vatten, tvål och handborste bara flytta runt i smuts och bakterier och svampar får bra kost har rengöring expert Else Liv Hagesæther, som har skrivit flera böcker om tvätt och rengöring, som tidigare uppges Klicka bostäder.

Har du hört talas om detta överflödigt?

- Allt damm avlägsnas snabbt och effektivt med en syntetisk mikrofibermop. Du får lite smuts med en våt trasa, men tvål och vatten ligger som ett golv på golvet, vilket lämnar damm. Vattnet förångas, och det ger goda tillväxtförhållanden för bakterier. Om du vill tvätta med vatten, använd en syntetisk torrmop först för att komma upp i dammet. Sedan kan du torka av med en våt trasa.

livrädd för bakterier

Ta en runda tvätt och rengjøringsreolene i snabbköp, både här hemma i Norge, men också särskilt utomlands, blir det tydligt att bakteriella rädsla vid liv.

Enligt rengöringsstället US Viziclean det är nästan omöjligt att komma över städare som inte lovar att "ta döda på 99, 9% av alla virus och bakterier."

DESTROY IMMUNITY RESPONSIBILITY: Vi behöver också bakterier för att hålla oss friska. Foto: PHOTO: Trine Jensen

- Det är särskilt läskigt att använda i hem där barn växer upp, förklarar platsen.

Dödlig inte rengöra

- Barn immunförsvar behöver exponeras och utsätts för olika typer av bakterier som ska utvecklas och stärkas, och tar bort en alla dessa bakterier som en av naturen tros bör omge sig med, så Det finns en mycket större chans att hälsoproblem som allergi och sjukdom utvecklas.

Webbplatsen föreslår att vi tänker på världen och miljön omkring oss som ett stort vaccin.

- Vi behöver utsättas för bakterier och infektioner, så att immunsystemet i vår få motion och kan träna attackera och besegra olycksbådande bakterier som dagen skulle det finnas ett behov av det.

Rådgivare till Statens folkhälsoinstitut, Petter Elstrøm, håller fullständigt med.

- Tillverkare av tvättmedel spelar - och skapar - ett ständigt ökande bakteriedryck bland konsumenterna, förklarar Elstrøm till Click Housing.

- Det är helt glömt att det i de flesta fall tar lång tid att rengöra med vanligt tvål och vatten.

Helt onödig, ibland skadligt

Elström anser användningen av tvätt ljus som dödar bakterier är ett växande problem.

- Dessa rengöringsmedel är helt onödiga, och de gör mer skada än fördelar, förklarar hälsokonsulten.

- Här pratar vi verkligen om att skapa sitt eget problem, eftersom mer av dessa resurser vi använder, desto mer resistenta bakterier kommer vi att få en uppkomst av.

BRA HYGIENIEN ÄR NOK: Tvätta händerna med tvål och vatten håller mycket - om du inte är hjärtkirurg. Foto: Foto: Colourbox

Elström förklarar att genom att ta bort de många farhågor om skadliga bakterier, tar också döda ofarliga, "goda" bakterier att vara närvarande, vare sig i kroppen eller i miljön runt omkring dig.

- Bakterier konkurrerar mellan, både när det gäller rymden och industrin som är tillgängliga för dem, förklarar experten.

- Tar bort en av de bakterier som är lätta att ta bort / behandla, som är de som dör så snabbt, kommer de potentiellt skadliga bakterier får mycket mer utrymme. Med andra ord betyder det att de resistenta bakterierna får en mycket större chans att sprida sig och göra skada.

Normala bakterier, som ingår i den normala floran både på kroppen och i miljön, ger oss bättre motståndskraft mot farliga bakterier.

- Det betyder att infektioner kan vara svårare att behandla med antibiotika, förklarar Elstrøm.

- När vi slår ut den normala floran hamnar du i ett mycket sämre immunsystem än vad du ursprungligen hade.

Experten förklarar att vi här i Norge är fortfarande överkomliga restriktiva när det gäller både tvättar mild med bakteriedödande effekt, och även användningen av antibiotika.

- I utlandet ser vi att de har ett mycket större problem med antibiotikaresistenta bakterier än vad vi för närvarande har i Norge, förklarar Elstrøm.

- och att man på en promenad vid rengöring hyllorna i affären, kan du se tillräckligt mycket av orsaken till detta.

Läs också:

Du kan få inspiration till din heminredning

Så lätt du skapar en köksträdgård på terrassen

För att rengöra de smutsigaste platserna i huset

För att ta bort obehagliga fläckar på kudden

creepy TREND: utomlands, de är mycket mer liberal med rengöringsmedel för att utplåna bakterier. Därför har de också ett större problem med antiobiotikaresistente bakterier. Foto: PHOTO: Trine Jensen

ADVERT

Mest populära