All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Kontrollera om du borde ha sopa besöka

sopa PEIS: Upptäcker sopa kaminen producerar mycket sot bör komma överens oftare svepande, råder Morten Seljeskog, forskare vid SINTEF. Foto: PHOTO: Getty Images.

Ett sotat rör drar dåligt, producerar dålig förbränning och ökar risken för brand.

Det är så det har varit sparken på som avgör vilken typ av tillstånd skorstenen befinner sig i. Damp trä och eldning med låg funktionen ger planen bildning. Näbb är i sig brandfarligt, och när det ligger på insidan av röret, kan det antända och bli brand om det brinner.

Kontrollera vart fjärde år

tonhöjd bildningen sker oftast i övergången mellan rökröret och skorstens, och det är ofta här skorstensbrand startar. Beksot är den mest brännbara sås typen. Det är en hård och glansig sotbeläggning som bildas genom ofullständig förbränning i eldstaden. Råbränsle, litet utkast eller för liten tillgång till frisk luft är de vanligaste orsakerna till benbildning.

Hur ofta mataren anländer varierar från kommun till kommun, men mestadels är festen minst en gång vart fjärde år. Kontrollera sedan brandsäkerheten och kontrollera om skorstenen behöver sopa. Om du inte har svep skorstenen under de senaste fyra åren, så är det något du borde absolut se till att du inte gör det.

En öppen spis och ett rör betyder att du ska vara medveten om brandsäkerhet.

Det handlar allmänt om att vara uppmärksam på förändringar i röret, och det är särskilt viktigt med avseende på gamla tegelfärger.

Artikeln fortsätter under bilden.

Pipebran och fukt vid

Om du har en pipeline mellan dessa kontroller är det viktigt att sopmaskinen kommer på ett extra besök.

En annan anledning att ta en extra check är om du vet att du har fått för fuktigt trä.

- Om du har sparkat för vått trä kanske du vill sopa på besök. När det är vått, ömt och kan orsaka eld, informerar Merethe Slensvik Halvorsrød, ordförande för norsk värme.

För det mesta är träet tillräckligt torrt, men om du är osäker, kolla här genom att sticka två stockar till varandra. Om det finns ett "ihåligt" ljud är träet tillräckligt torrt.

- I tvivel kan du gå till att köpa en fuktmätare. Detta ger dig mycket pengar i många byggbutiker. Du sätter in två pinnar i träet och mäter fuktprocenten. Om procentsatsen är över 20 är träet för fuktigt, tycker halvorsrød.

Tricket ska avfyra på ett sätt som håller kubbarna längre och ger mer värme.

För mycket sot kräver ofta svepande

Har du haft en skorstensbrand eller ofta eldas med fuktig ved rekommenderar Morten Seljeskog, forskare vid SINTEF, kontakta sotare i ditt område för att boka tid.

- Ta chansen att chatta med festaren och lyssna på vilka tjänster han kan erbjuda. Om det upptäcks att kaminen och skorstenskombinationen ger mycket sot, bör det avtalas oftare sopa, föreslår Seljeskog.

Med undantag för vissa kommuner är det inte obligatoriskt att svepa och inspektera stugrör. Därför väljer någon att göra jobbet själv.

Är du bekväm att gå på taket, kan du själv göra jobbet.

Kopparsulfat

De första gången du slutar kan vara ett försök att placera en påse eller två med kopparsulfat. Kopparsulfatet reagerar i flammorna och bildar en gas som binder kemiskt till sotet i skorstenarna och gör det brinner mer effektivt och vid lägre temperaturer.

- Det här är något du kan repetera regelbundet beroende på hur mycket du brinner. Vissa rekommenderar även att stryka det vanliga hushållssaltet på kubbarna. Saltet reagerar med vattenångan från förbränning och bildar en svag syra som hjälper till att lösa upp sot och tjärbeläggning på inre delar. Detta borde inte ske för ofta, eftersom syran påskyndar sönderdelning och rost, konstaterar Morten Seljeskog.

Sådana väskor är speciellt konstruerade för detta ändamål och finns i många livsmedelsbutiker och hårdvaruaffärer.

Han betonar att ingen av dessa metoder är ett ersättare för bra gammaldags svepning, men kan hjälpa dig att hålla skorstensläckaget på en relativt blygsam nivå under hela uppvärmningssäsongen.

Intresserad av arkitektur, inredning, bostadsmarknad, städning eller trädgård? Följ Klicka Properties på Facebook.

ADVERT

Mest populära