All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Kontrollera om trädgården är alltför surt

Att ta ett jordprov

Du måste ta prov från 6-10 olika ställen i trädgården.

Ta bort det övre lagret av jord, det ingår inte i provet.

Använd en spade och graven 15-20 cm ner, ta sedan ett tunt lager av jord.

Blanda jorden från de olika delproverna i en hink eller liknande.

Ta såg sig omkring en pint av den blandade jorden och lägga den i en halv mjölkpaket eller annan behållare.

Den här rutan skickas sedan för analys, efter ca fem veckor får du ett svar.

Det vanligaste paketet för individer kostar 320 kronor utan moms.

Du kan också leverera markprovet på ditt lokala trädgårdscenter och sedan skicka in det för analys.

Se detaljer och adress på www. euro fenor. nr.

Källa: Eurofins Food & Agro Testing Norge

Om dina växter inte trivs även om du följer råden av experter och gräsmatta aldrig blir grön, så kan det hända att jorden i din trädgård har fel pH. Med ett enkelt jordprov kan du veta vad pH-värdet i din trädgård är. Det hjälper dig att veta om du ska lime eller befrukta och vilka växter kommer att trivas där.

PH-värdet i jorden har mycket att säga om hur växterna kan klara sig. Vissa växter trivs på sur jord än andra, medan många växter måste ge upp om marken inte är surt nog.

- Den ideala nivån av växttillväxt är cirka 6 till 6, 5 pH. Vissa grödor trivs bäst med högre pH än normalt i norsk jord, och då borde du slicka jorden. Om pH-värdet är nere på 03.04 så växer många växter dålig, säger Silvie Svendsen i Trädgårdsföreningen.

Hon berättar för oss att jorden successivt blir lite sur när år går. Det är inte pH-värdet i sig som skadar växterna, men det ger dåliga tillväxtförhållanden.

- Om pH är felaktig misslyckas plattor för att absorbera de näringsämnen de behöver, förklarar Svendsen.

Växter som trivs vid högt pH

Vissa grödor såsom rhododendron, ljung och blåbär trivs med lite mer sur jord, dvs jordar med lågt pH.

Det finns många grödor som trivs med högre pH. Några exempel sparris, lök, ärtor, fruktträd, ringblomma, blåklint, solros, krokus och syrener.

rådgivande kommitté Giver menar att det är mycket klokt att ta ett pH-test, det är inte något du bör göra ofta, men med några års mellanrum.

- Det är synd att investera en hel del i dyra växter och jord och en hel del tid trädgårdsarbete, om pH-värdet i jorden minskar oavsett växternas välbefinnande och tillväxt, säger Svendsen.

Många kalkar för mycket

Jon Atle Repstad från Felleskjøpet rekommendera att testa jorden för att ta reda på vilka växter kommer att frodas i din trädgård och vad du kan göra för att få villkoren för att passa de växter som du vill.

- Syftet med ett sådant test är att titta på jordens surhet. Till exempel finns det många trädgårdsmästare som limar gräsmattan utan att verkligen veta om det är rätt att göra.Om du lugnar, höjer du pH i jorden, och det är inte säkert att det är rätt att göra i din trädgård, säger Repstad. nr.

TAKA INTE BÄSTA: Det laboratorium som analyserar markprover rekommenderar att skrapa bort det översta lagret av jord och ta provet lite ner i marken. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Han säger att kalken innehåller kalcium och magnesium som är bra näring för växter och att det finns brist på vissa platser i Norge. Samtidigt finns det andra områden, som kring Mjøsa, som har ett naturligt högt pH-värde.

Skicka in testet: Omkring en halv liter jord, vilket är ett genomsnitt av många prover som tas i trädgården, är vad du behöver för analysen. Foto: Foto: Gro Strømsheim

Skicka halv mjölkkartong

Provtagningen är enkel, du behöver inte köpa in någon egen utrustning, det har med en trädgård spade, en hink och en tom mjölkkartong.

- Du borde ta en plantspade och gräva hål på 6-8 olika ställen i trädgården. Ta lite mark från gräsmattan, något från blommorna och lite runt. Ta en bra spade från varje ställe och mixa i en hink. När allt detta är blandat, tar du ungefär en halv liter jord och det här är vad du ska lämna för analys, så du får ett medelvärde av din trädgård, säger Repstad.

Han rekommenderar att man inte tar jorden strax under rhododendronbusken eftersom det kommer att ha sur mark. Inte heller ska du någonsin plantera denna växt.

Provet kan levereras i ditt lokala trädgårdscenter, som skickar det för analys på laboratoriet Eurofins. Eller du kan skicka testet direkt till dig själv, se detaljerna på företagets hemsida.

- Kalk inte döda mossan

Båda trädgårdsexperter tror att en pH-test kommer att vara en god investering för trädgårdsägare eftersom det kan hjälpa dig att behandla plantorna på rätt sätt.

- Det betyder inte att du ska kalk och gödsla mer, kanske mindre, och med en sådan undersökning, kommer du åtminstone vet mer om vad som är rätt mängd kalk och gödningsmedel, säger Repstad.

Han avvisar myten att slicka gräsmattan för att bli av med mos, som många norska trädgårdsmästare gör.

- Det är ett problem att många människor blir för kalla, många tycker att de måste slicka för att bli av med mos. Det är bättre att klippa gräset inte för kort och befrukta regelbundet med små mängder gödsel flera gånger under säsongen.

Läs också:

döda ogräs med vinäger

Hur örter för att hålla längre

En liten uteplats var en stor upplevelse

Odla dina egna örter

ADVERT

Mest populära