All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Kontrollera fukt för bostadsköp

Rum under jord är särskilt utsatta för fukt kan tränga in och orsaka skador och dålig inomhusluft. Därför är det viktigt att du är försiktig när du kontrollerar källarna på skärmen.

Extra viktigt är om hemmet ligger i sluttande terräng. Det ökar risken för fuktintrång.

Kan ge stora kostnader - Var en bostad som ligger i sluttande terräng och där det inte finns någon faller bort från huset, finns det anledning att undersöka ytterligare, och i synnerhet när det är också försedd stallar i källaren, skriver SINTEF Building och infrastruktur i den manuella köparens bok.

Om fukt proofing inte görs på rätt sätt i sådana bostäder, måste du räkna med saneringskostnader för fuktskydd, landskapsarkitektur och dränering.

Vart kommer avloppsröret? En annan sak att leta efter är där regnvatten släcks.

- saknas faller från huset och stuprör som slutade ovanför marken, ger en risk för fukt, varnar SINTEF Building och infrastruktur.

Läs också:

Djurförluster när man reflekterar gamla hus

De dyraste misstag görs när människor skakar upp och inte vet hur gammalt hus är byggt. Felisolering, till exempel, kan leda till ...

Observera att du ska få en överblick över tillståndet även där hemma inte har en källare, men ligger på marken eller kryp.

Uppskjuten golv

Kontrollera noga innan du köper: Annars kan det kosta dig dyrt

- Trägolv på bjälklag ovanpå gamla betonggolv skadar känsliga golv Om golvet inte när du går på det, eller det är unken lukt i utrymme, det är ett tecken på fuktproblem, varnar Sintef Byggforsk.

I sådana fall borde du be att orsaken ska undersökas av proffs innan du skickar bud. I alla fall borde du alltid göra det om du känner mögelväxt i ett hem du överväger att köpa.

Läs även:

Visar fuktmätaren detta nummer är det våta trädet.

Om du arbetar med trä utomhus, ska träet vara tillräckligt torrt. Du kan enkelt kontrollera detta med en fuktmätare.

Fler tips om vad du ska leta efter när du köper ett hem finns i egenskapens köparens bok.

ADVERT

Mest populära