All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Kontrollera brandsläckaren före jul

- Jag har varit på många inspektioner och överraskande många har inte kommit med eldsläckaren för att vara lättillgänglig. Inte sällan är det fortfarande i sin lådan, undanstoppad i en garderob, säger Dagfinn Kalheim, VD för Norsk Brandskyddsförening.

Han uppmuntrar alla att kontrollera var de har apparaten med släckmedel eller brandsläckare.

- Antalet bostadsbränder ökar dramatiskt vid denna tid på året på grund av mer inomhusaktivitet, matlagning och stearinljus. Därför är det viktigt att öka medvetenheten om brandförebyggande ", säger Kalheim.

- Från de första flammorna inträffar tar det bara tre till fem minuter för att ett rum ska vändas, och då har du ingen tid att undra var du gömde brandsläckaren.

Designer Shutter

De flesta bränder förekommer i köket och i vardagsrummet, men långt från alla är det frestande att ha en stor sex-skiva, röd enhet som står synlig för marknadsföring.

Men det finns också apprater som kan stå emot dagens ljus. Firephant är ett exempel på detta, och konstruktörerna syftade till att utveckla en bedömare som var så snäll att han ville marknadsföra den som en del av inredningen.

Firephant är ett tillägg till könsseparationsanordningen som alla hem måste ha åtminstone en av.

Firephant kommer i en kilo och två kilo upplagan och tar bränder hela vägen i startfasen. Till exempel kan erhållas genom Jernia-kedjan. Foto: Tillverkare.

Nytt minimikrav från nästa år

Från och med 1 juli nästa år ändras minimikravet för erforderliga brandsläckare så att de endast gäller för avstängningseffekten. Det blir lika mycket hur mycket enheten väger så länge som den är 21A eller högre på den. Skalan går upp till 55A och anger storleken på testkedjan som enheten kan stänga av. Ju större elden är, desto högre siffror.

- Vi är också noga med att betona att släckningsspray och andra minisers är extra säkerhet. Fördelen är att de är glada att få dem lätt tillgängliga var de behövs. Men kom ihåg att en enhet på sex kilo tömmes på 15-18 sekunder, desto mindre ännu snabbare, säger Dagfinn Kalheim.

Hur man kontrollerar

En sex kilo-enhet måste kontrolleras vart femte år och på service var tionde. För företag måste kontrollen göras årligen.

Men ur synhåll är det vanligtvis ur sinnet. Brandexperter rekommenderar att alla testa brandsläckaren i början av julmånaden.

- En bra vana är att vrida apparaten ett par gånger om året för att höra att pulvret fortfarande skakar runt inuti. Vi vet om fall där fukt har kommit i produktion och pulvret har täppt till. När apparaten ska användas kom den bara ut ur gas, säger Kalheim.

Pilen på toppen ska vara i grönt fält, vilket indikerar att det finns tillräckligt med tryck i enheten. Om tätningen är trasig, kontrollera den.Det har hänt att små mängder pulver i vägen har avgjort i ventilen och såg till att trycket har saktat långsamt.

Kalheim uppmuntrar också människor att göra en omprövning av gamla juldekorationer, om än aldrig så kära.

- Jag måste till exempel fråga min egen mamma om att inte hämta juldekorationerna jag gjorde i skolan. Det var en halv logg med ljus och en krans av granaries runt. Ett trevligt minne, men i praktiken en krispig brasa på bordet, säger Dagfinn Kalheim.

ADVERT

Mest populära