All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Kontrollera utvecklaren innan du köper stuga

->

Foto: Colourbox

Många drömmer om en fjällstuga eller en fristad vid havet. Men om du funderar på att köpa en nybyggd stuga, bör du ta dig tid att göra en bakgrundsundersökning av utvecklaren.

- Vad man bör tänka på när man köper en stuga är utvecklingen som har skett på hyttemarknaden i explosionshastighet. Här kan det finnas en risk ", säger Kai-Haftor Olsen, chef för NITO Takst.

urholkad garanti

Som med alla köp av bostäder, har du också en fem års garanti i stugan köpet. Men det hjälper inte om du inte har några klagomål.

- Är det anlitade många underleverantörer, det blir lätt oklar och det kan finnas konflikter i efterdyningarna av vem som har ansvar för eventuella fel och brister, säger Olsen och tillägger att det är lika relevant fråga om underleverantörer är Norwegian eller utländska företag. - Luringen är internationell.

Återlämna företaget

Du bör också undersöka hur effektivt företaget är bakom utvecklingen.

- Det finns byggare som skapar en AS för projektet och sedan löser det efteråt när den nya byggnaden överlämnas. I så fall är rätten att anspråk på konsumenten faktiskt lika med noll. Se till att det finns dokumenterbara bankgarantier innan du går in i köpavtalet. Då är du säker på om utvecklingsbolaget löser eller går i konkurs, säger Olsen.

Konsumentrådet har tidigare varnat för sådan praxis. De rekommenderar köpare att kolla referenser och ta det bra innan de köpas. En snabb check i Brønnøysund Register kan också berätta hur länge företaget har funnits.

ADVERT

Mest populära