All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kontrollera datumstämpeln på gasslangen

Du har säkert hört det förut: Du måste vara försiktig med gas grill. Du har gas och öppen eld på ett och samma ställe, och det är självklart att det kan vara ett problem.

Hur man kontrollerar gasgrillen före grillperioden!

En riskkälla är slangen från tanken till grillen själv. Det här är som ny mat att regna, eftersom den är gjord av gummi och kan bryta upp efter några års användning. Därför rekommenderar Direktoratet för social trygghet och beredskap (DSB) att byta slang åtminstone vartannat år.

Och om du är osäker på hur gammal din orm är, är det bra och enkelt tips: Kontrollera bara datumstämpeln! Alla gasslangar måste märkas med produktionsåret, så du vet exakt hur gammal det är.

Och gör det före du börjar grilla.

- De flesta bränder och explosioner när grillning händer när en person använder en grill som inte har använts under en längre tid, eller direkt efter påfyllning och säkra bensintanken på grillen, säger nämligen teknikchef Leif Høyland på Om Säkerhetscenter i ett uttalande.

Läs också: - Stäng ventilen innan du sätter på regulatorn och kontrollera att låsspaken sitter fast på plats!

Hur stor är faran?

Men hur många bränder inträffar faktiskt på grund av orimlig gasgrill?

ON Förra året startade en brand i Tjøme, som kan ha varit en direkt följd av läckage från gasslangen till gasolgrill. Foto: TB. nej Visa mer

Det är nog ingen som vet. Grillar delas inte in i statistik, till exempel från DSB. Men numret är förmodligen inte särskilt högt. Grilling ansvarade för 66 bränder under perioden 2007-2009, enligt den norska brandskyddsföreningen. Och 46 av dessa berodde på engångsgrillar. Således är vi kvar med 20 bränder från traditionella grillar, och ännu färre från gasgrillar.

Det finns inte många nyheter till att hitta om gasgrillar. 13. februari 2013 fattade eld i en balkong i Oslo efter en tidig start på gasolgrill säsongen och solen fattade eld efter gas grillning den 6 april samma år. I oktober 2015 tog den eld i en propanbehållare för en grill i Notodden.

Undvik eld vid grillning med dessa grillfettregler!

Det finns exempel på att bara dåliga gasslangar kan vara gärningsmannen. År 2012 slog det på Tjøme, och brandkåren påpekade att det kunde finnas läckage från slangen som startade elden. Den 5 maj 2013 gick Brandbekämpnings och räddnings byrå i Oslo, dessutom med denna varning på Twitter:

För att kontrollera

Men även om inte gasgrill branden är vad du ser det mesta av denna sommar Norge är det naturligtvis Det goda gamla ordspråket som gäller: Bättre bly var än tidigare.

MER: Dessutom måste anslutningarna i gasgränsen kontrolleras för läckage.Foto: KAROLINE BRUBÆK Visa mer

Hur gammal din gasslang ska vara, ska inte vara den enda du kontrollerar innan du byter den. Ibland kan de leva kortare än två år, andra gånger längre, så det finns inte ett endafassvar i livet.

Slangens produktionsår är tidigare än när du började använda det, och en gummislang är vanligtvis bättre i en butikshylla än ute på terrassen.

Så här rengör du grillen snabbt och effektivt

Så här upptäcker du gasläckage:

  • Böj gasslangen för att leta efter sprickor.
  • Borsta tvålvatten på slang och gasanslutningar. Om gasen läcker, kommer små tvålbubblor att uppstå. Du kan också använda din egen läckspray.
  • Använd din näsa. Om du luktar gas måste du stänga matningen så snart som möjligt och ta bort gasflaskan från grillen.

Delar av artikeln har publicerats på Dinside även tidigare

ADVERT

Mest populära