All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Kontrollera de kalla golven

Vilken typ av golv i ditt hem är ett viktigt beslut.

För många är en enkel och okomplicerad lösning att lägga till enkel parkett i sig. Men akta dig - misslyckande under montering kan orsaka att det knäcker.

Men förutom att uppfylla alla praktiska krav är det otroligt att säga för känslan av utrymme. Därför bör du vara välinformerad innan du väljer.

Har du övervägt att lägga golv med ett mönster? Just nu finns det otroligt många spännande varianter att välja mellan, och fler och fler människor frestas.

Bonytt har samlat några snygga exempel på inspiration.

Välja golv

För våra nordmän är trägolv något nära en sak självklart, men under de senaste årtiondena har det varit trevägs och sedan en-lane eller hylla som dominerat. Mönstrade trägolv har varit nästan frånvarande i inrikes reportrar och trendbilden, som förändras.

För att mönstret ska bli riktigt, ska rummen läggas i en viss storlek. Ska du montera parkett i mönster, kommer det i princip att betala av professionella hantverkare att göra det för dig. Prata med en leverantör som kan ge råd och tips om vad som är bäst för dig.

Artikeln fortsätter under bilden.

NÅGRA VARIATIONER: Från vänster: 1. Oldwood Wood Series från Heywood är gjord av gammalt återvunnet trä. Mycket effektiv när den placeras i mönster! 2. Spanska STP har inspirerats av Gaudis mosaik och skapat en unik trägolv av "plattor" som finns i tre olika format för att undvika repeterande mönster. 3. Oak White Prestige golvet är en tvåskikts parkett som passar snyggt i olika mönster och design. Foto: PHOTO: Producenter

Parkett i Versailles

Det faktiska ordet parkett kommer från att placera träbrädor under troner eller andra viktiga stolar för att höja området. Detta blev känt som en park eller park - som helt enkelt betyder park eller liten park. Så småningom gick ordet parkett för att betyda en typ av trägolv som lagts i geometriska mönster.

Under renässansen började trägolv att bli alltmer dekorativa, men det var bara på 1700-talet som parkett blev det mest fashionabla golvet, och det hände naturligtvis i Frankrike. Louis 14 hade ett mönstrade parkettgolv i Versailles, och gamla slitna marmorgolv var tvungna att avgå.

Det var till och med utformat ett unikt mönster för Versailles, som fortfarande låter namnet Parquet de Versailles, som skapade grunden för andra herrgårds egna "egna" mönster.

Faktiskt igen

Det var förstås dyrt, och det var först i 1900-talet när nya industriella metoder gjorde det möjligt att producera träbrädor på ett billigare sätt att männen kunde lägga parkett.

Även i Norge var mönstrad parkett något för överklassen, och under de senaste årtiondena har det antagligen ansetts vara mycket "vuxen".Men eftersom en av de viktigaste trenderna i mode och design är att titta över axeln och gräva i arkiv, har både intresset för - och lusten - blivit ett mönstrade trägolv igen.

TRENDRIGTIG: Många tror fortfarande att mönster som fiskben känns gammaldags eftersom de ansluter sig till äldre, lättförfinade lägenheter och hem. Dagens "nya" mönstrade golv är ändå helt annorlunda eftersom du har valet mellan inte bara olika typer av trä utan också olika ytor och bredder. Således ändrar golvet karaktären. Här ser golvet svalt och bekvämt ut, men ändå levande. Sidobord från HermanCph. Foto: FOTO: Tillverkare

Elegant i zigzag

En av de äldsta parkettmönstren är så kallad sillben, som vi norrmän betecknar som fiskben. Vissa tror att detta är det första mönstret som utvecklades. Mönstret görs genom att placera rektangulära bitar av trä i ett zigzagmönster.

En variant av fiskben är chevron, gjord av samma typ av plankor, men här placeras ändarna av hyllan direkt mittemot varandra, vilket är något annorlunda än fiskben.

Artikeln fortsätter under bilden.

MÖJ MÖJLIGHETER: 1. Designern Patricia Urquiola har gjort ett djupt dykk på det traditionella sättet att lägga till parkett och nyligen introducerat kex, en serie organiska mönster med rötter i det historiska. Tillverkaren är italiensk LIstone Giordano-2. En så kallad kurvvävmönster kan läggas både rakt och diagonalt. Här läggs det diagonalt, vilket ger en bra routing effekt. Hyllor från Asplund. 3. Alla pilar pekar mot mitten och bildar ett träslag som viks utåt. Vacker i naturlig ek. Skovingulv. nr. 4. Elegant Cambridge från Solidfloor kännetecknas av rektangulära plankor som läggs i tegelmönster, åtskilda av en kortare plankbit i kontrastfärg. Foto: PHOTO: Tillverkare

Vad sägs om betonggolv?

Fler och fler människor upptäcker skönheten i ett betonggolv. Läs vårt råd innan du börjar mögel.

Ett slipat eller polerat betonggolv är hållbart, vackert och klarar mycket. Dessutom fungerar det bra när du vill skapa flöde mellan olika rum, vilket gör att många arkitekter tycker att det är attraktivt.

I vår tid, med stor fokus på kontraster mellan material, är det inte konstigt att många faller för betong - det är lätt att lägga till värme i form av andra material som trä och textilier.

Och apropos värme; Det är naturligtvis helt fint att placera golvvärme under ett betonggolv. I vårt land är det förmodligen också ganska nödvändigt.

Men det är också ett mycket svårt golv - något som du kommer att märka först om du förlorar något eller till och med faller ...

Strimlar ner till stenen

Först sätts betongen och sedan Vid första anblicken är ytan ganska ledsen och grov. Man släpar ner så att stenen kommer ut och ytan ändrar sin karaktär. Ett slipat betonggolv kan ha olika grader av shinyness och blir bättre utrustad med fläckar än ett obehandlat golv som blir mycket poröst.

Betongen kan färgas med pigment, och det finns mycket att välja mellan, även om de flesta landar på gråtoner. Du kan också välja mellan mer synlig sten eller nästan ingen synlig sten alls.

På grund av rörelser i huset är det möjligt att betongen brister ett par gånger. Det här kan enkelt repareras om du inte gillar ett sådant uttryck.

BETONGGULV: Ett betonggolv kan upplevas som grovt och industriellt, men om du lägger till de rätta elementen i form av textilier och material förändras uttrycket omedelbart. Något det här kvinnliga rummet är ett bra exempel på. Produkterna är från Tine K Home. Foto: FOTO: Tillverkare

Var försiktig

Betonggolv ska behandlas på samma sätt som andra golv, sätt knutar för att undvika repor och använda mikrofiberduk, varmt vatten och mildt rengöringsmedel.

Använd inte för mycket vatten och lämna inte golvet vått under lång tid, speciellt färgade betonggolv kan bli missfärgade om de är för fuktiga för länge.

Att lägga betonggolv är definitivt ett jobb för specialister, eftersom det finns många praktiska saker att tänka på. Men fler och fler hantverkare erbjuder denna tjänst, eftersom allt fler kräver det.

Artikeln fortsätter under bilden.

Övergångar mellan våningar

DELICIOUS: Från vänster: 1. Nordiska kontraster. I det här hemmet har harmoni och värme skapats genom att spela kontraster som både grovt och finare trä, samt mer ljusa nyanser på väggarna mot betonggolvet. Svarta element ger också djup. Här strömmar golvet också obegränsat mellan rummen. 2. Trevligt djup. Betong kan färgas med pigment. Det finns otroligt många nyanser att välja mellan. Här spelar det mörka golvet vackert mot den gyllene väggen. 3. Drömrum. Betonggolvet i detta sovrum glider in i vardagsrummet, vilket skapar en fin helhet. Foto: FOTO: Tillverkare

Oavsett om du vill binda interiören och inredningen eller inutrymmet, blir uttrycket mycket mer omfattande när övergången mellan golven strömmar sömlöst.

Övergångar mellan golv handlar i första hand om att få utrymme mellan rum, även när det gäller utsidan och inredningen. Glidande övergångar kan uppnås genom att lägga nästan samma golv, till exempel i trä. Men du kan också skapa harmoni mellan trägolv och kakel, eller trägolv och betong.

  • Tre till tre

Om du har trägolv kan du överväga att lägga ett däck i samma nyans eller dekorera dem i samma färg som golvet. Då kommer du att skapa ett intryck av ett rum som bara fortsätter. Lägg de yttre brädorna i samma riktning för maximal effekt.

  • Steinhardt

Plattor är alltid snygga, och detsamma går det med tre till tre; Om du vill ha harmoni, leta efter kakel som matchar inredningen i både struktur och färg. Om du är orolig för kontrast, bör du också tänka på harmoni, men du kan våga skugga lite nyanser djupare eller ljusare.

  • Betongbetong

FLISEFINT: En organisk övergång mellan olika golvytor betonar en öppen och avslappnad interiörstil.Sexkantiga plattor får "äta" på det rustika plankolvet. Plattorna är från Bella Studio. Foto: FOTO: Tillverkare

Om du har valt ett betonggolv inomhus kan det vara trevligt att fortsätta betongtemet utanför, men kanske med grova betongplattor. Så länge som nyansen är densamma kommer upplevelsen att vara övergripande.

  • Träplattor

En organisk övergång mellan trägolv och plattor uppnås genom att man lägger en elastisk kiselkant till övergången. Detta för att trä är organiskt, till skillnad från plattor. En sådan lista hjälper till att förhindra sprickor.

Glöm lista, om inte absolut nödvändigt, det gäller även i övergångar mellan rum med trägolv. Om du vill ha ett val kan du lägga en planka på andra håll i dörren.

  • Tre till tre

Olika trägolv i ett och samma hem är inte heller ovanligt att komma över, men om det inte går att lägga nya golv överallt, kommer du att vara långt att slipa och behandla golven med samma typ av mattfärg eller olja. Då kommer du att ha ett levande golv som ändå är fullt upplevt.

ÖVERGÅNG: Från vänster: 1. I denna matsal kommer naturen in i smala, grova träplankor. Å andra sidan har uteserveringen en strängare känsla, med strängare plankor som ligger i motsatt riktning. 2. I denna underbara stuga designad av AtelierOslo Architectural Office, av arkitekten Nils Ole Bae Brandtzæg, flyter de olika zonerna vackert in i varandra. Detta beror inte minst på det massiva trägolvet, vilket huvudsakligen är gjord av sexkantiga träblock. 3. I närheten av kaminen kan du inte sätta trägolv, så valet av sexkantiga plattor föll i samma nyans som kakelgolvet. Vackert! Foto: Foto: Producenter

ADVERT

Mest populära