All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kontrollera sovrummen före och efter renoveringar

Äldre hytter med paneler som blivit gula och mörka över tiden kan dra nytta av en omstart. Renovering med enkla färggrepp är populärt. Många stugaägare vill tända panelen med färg eller fläck.

Lodgen i Lunner på Hadeland blev helt omformad med hjälp av Hyttelivs inredningsarkitekt och stor självkänsla. Stugan på 50 kvadratmeter innehåller vardagsrum, två sovrum, badrum och kök.

Cabin ägaren så snabbt för vissa mindre ändringar när hon var på display, främst nya färger på väggarna och sökt hjälp från Hytteliv och inredningsarkitekt Siv Brenne, som är expert på färg och styling. Siv har utarbetat en färgpalett i samarbete med Jotun.

- Lunner är på ett sätt Norges Toscana, och kabinens färger är baserade på närhet till skog och äng. Vi har också arbetat med en plan att alla rum ska ha träelement så att kabinen inte blir för steril, säger Siv Brenne.

Rummen är färgade i olika nyanser, men bygger på en beige, grön och blåfärgad palett. En rutig öronsstol som kabinägaren har fått är utgångspunkten för det blå färgschemat. Alla väggar och tak males och målas.

TRADITIONELLT: Sovrummet verkade lite dumt och mörkt när stugaägaren tog över. (FOTO: Privat)

MODERN: Förändringen är tydlig i sovrummen, som är målade i olika färger. I sovrummet är den blå garderoben borttagen. Sängen är densamma, men den har en ny päls. Bäddspridningen är också ny, från Ikea. Stolen är ärvt och lampan är från Lama. Bilden på väggen är från stugaägarens barndomshem. I sovrummet till vänster ersätts våningssängen med rymdbyggda sängar från Olerud snickeriverkstad. Sängbordslådorna är från Ikea. Gustavian rullgardinerna sys på Bentes interiörmöbler och båtsömning. På korridoren till båda sovrummen är väggarna färgade. (Foto: Per Erik Jaeger)

Ny glöd i Uvdal

Med enkla medel som inre fläcken och nya tyger har Yvonne Bell och Tor-Arve Imingen gett mörka 80 stuga i Uvdal en helt ny lyster.

Stugan är väl underhållna, men utmaningen var allt den obehandlade väggar, golv, möbler och tak i gulnad furu ger hytten en mörk och stout karaktär. Yvonne, som har intresse och känner för färger och inredning, såg potentialen redan vid första intrycket.

GAMLEHYTTA: Kabinägarna tog tag i efter att ha tagit över 80-talet. De tvättade väggarna noggrant med skogen innan de behandlade färg för att undvika sköldar. (Foto: Privat)

NEW bild: I detta sovrum målade Yvonne våningssängar med äggvita och väggarna i sovrummet var färgas med Gjøco Interior Stain 9098 och väderbitna. Det är ingen dum idé att måla ramarna på sängarna om du vill ha en mer modern stil. (Foto: Sveinung Bråthen)

ljusare på Långholmen

stuga på Long Island i Støle Fjord utsikt Kragerø och livliga båttrafik byggdes 1985 och är arkitektritade med utmärkta lösningar och material av hög kvalitet.Ändå kände paret att det skulle behöva en ökning.

Alla väggar och tak var trevita och hade gulnat över tiden. Hivelivs interna expert Siv Brenne beredde också här i samarbete med Jotun en färgpalett för vardagsrum, kök, hall och tre sovrum.

AFTER: Rummet är helt nytt med de ljusa väggarna och känsliga textilier. Den gamla våningssängen är också målade. En våningssäng har färgen Lady Supreme Finish matte 486 Silke och väggarna har 486 Silke. © Foto: Per Erik Jæger

Alla väggar och tak males och målas. Köket var spraymålat och bänkskivan slipades och oljades. Vardagsrummet och sovrummen har nya gardiner, sängkläder och lakan. Våningssängarna var målade. Soffbordet och sidobordet var färgade.

KLASSISK GUTTEROM: I Skjebergkile ligger denna stuga. Den köptes 1998. Byggår från 50-talet. Här ville de städa sovrummet.

MARITIMT: I detta sovrum renoverade de ett klassiskt pojkrum till en varm och mer mogen touch. Det mörka skägget på sängen harmoniserar snyggt med de blå väggarna. Lägg märke till repet överst. Ett grepp för att betona den maritima känslan. (FOTO: Per Erik Jæger)

ADVERT

Mest populära