All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Kolla

Det närmar sig oss, och det är dags att ta den årliga kontrollrundan för att se om ditt hem har en full glöd genom en hård norsk vinter.

Finns det en sak du inte vill ha, det finns fukt i källaren, så en utvändig kontroll är en bra försäkring mot inre skador.

Skada

Först och främst finns det en del du kan göra för att förhindra skador. Vissa växter och träd - som poppel - bör inte planteras för nära huset, eftersom de har omfattande rotsystem som kan bryta ner väggen om de kommer in i en liten spricka.

Rötterna kan också förstöra avloppsledningen, vilket skapar problem för avloppet. Prata med en trädgårdsmästare innan du bestämmer plantering längs husets vägg.

Med buskar som står nära grundväggen skapas även fuktiga och skuggiga platser, vilket i sin tur gör ditt hus mer benäget för svamp- och algerattacker.

Kontrollera väggen för sprickbildning. Både små och stora sprickor kan enkelt repareras med olika borstar eller fyllmedel för extern användning på murverket.

Läs också:

Åtgärder mot fukt i källaren

Fukt i källaren måste bekämpas för att undvika både byggnaden och hälsa. Avlopp är ett vanligt sätt att lösa problemet, men det finns också andra åtgärder ...

Regelbunden färg av grundväggen förhindrar skador. Foto: Kristian Owren / ifi. nej

Rengöring

För att vara helt säker på att du har hittat alla skador och sprickor på väggen, måste den rengöras ordentligt.

Högtryckssprutning är bäst, eftersom du kan känna smutsig smuts som kan dölja skadorna. Använd ett diskmedel när du spola eller tvätta väggen.

Grundig rengöring är särskilt viktig om väggen behöver ny färg, och att grundmurgen är ren och vacker, förhindrar också ny skada.

När muren är ren (och all tvål tvättas bort), borsta eller skrapa all lös färg. En stålborste är trevligt att använda för detta. Då ska du ha en fungicid som kommer att vara igång ett par dagar innan du målar.

Läs också:

Radon - gasdödande

Det luktar inte och verkar inte. Det är dödligt och finns i varje 10 norska hem. Vi talar om den radioaktiva ädelgasradonen, som efter rökning är ...

Färg

Om muren är damm och du har områden med en stenssten måste du först mala eller täppa väggen först. Seis är en viskös vätska som borstar eller rullas på.

Det säkerställer att färgen sitter bra och binder också lösa partiklar.

Du bör ge färgen dig själv två beläggningar. Det kommer att vara både penaste och mest hållbara. Var noga med att anpassa färgen enligt substratet! Om du har varit bra på att upprätthålla din grund, kan du ta hand om ett slag.

Vilken typ av färg ska du använda?

Det är typen av grundmur och tegel som bestämmer vilken typ av färg du ska använda. Viktigast, färgen tillåter fukt att fly. Masonry och porösa material är porösa material som lätt absorberar fukt och fukten som kommer från huset måste släppas ut - stäng inte in i väggen och skapa fuktskador.

Kontrollera vilken färg din vägg har förut och färg med samma typ:

Läs också:

Måste du göra detta innan du går på sommarsemester?

Är du på semester? Då finns det ett antal åtgärder du bör göra för att säkra ditt hem från eld.

  • För Leca-block eller Siporex (utan förstärkningsjärn), använd en silikat- eller silikonfärg som andas väl.
  • För gjutbetong med armeringsjärn är det bäst att använda akrylfärg för väggar.

Färgval

Känn dig fri att delta i naturen runt. Välj en gråzon som blir något gul eller röd, och ta också hänsyn till att grundmurgen inte ska kollidera helt med din hemfärg.

Tips!

Vilken typ av färg har tidigare använts? Ta provet: En brunnsort av rödspirat kommer att lösa upp akrylfärg medan saltsyra kommer att orsaka silikonfärg att duscha.

Källor: Ifi. nej, Nenad Zuanut / Flügger och Ole Andreas Klaveness / Klaveness Måleri och Byggföretag

ADVERT

Mest populära