All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Billig badrumsrenovering

I de flesta fall, om du vill förnya vardagsrummet eller sovrummet, kan du måla en vägg, byta några gardiner eller köpa några nya lampor. På badrummet är det sämre: Allt hänger som allting. Toaletten och inredningen sitter fast i väggen, badet smälter in, spegeln är limmad. Normal färg är inte så lång, och om du vill borsta upp allt från botten kostar det skjortan - förutom att du inte behöver bada för en stund. Men är det möjligt att förnya badrummet utan att riva upp vad man har och betala mycket pengar? Måste du ta allt eller ingenting?

Kan bytas ut

- Det är helt möjligt att överhetta badrummet. Utrustning som duschar, blandare, garderober och så vidare är föremål som kan bytas ut om så önskas. Fasta beslag kan också lossas och ersättas med något nyare. Det kommer att finnas några hål, men du måste bara se till att de är ordentligt förseglade och så se till att den nya inredningen är över så det ser bra ut.

säger Bjørn Stensli, chef för funktionell rörmokare. Han säger att det inte är ovanligt för människor att byta ytan på badrummet. Även på helt nya badrum.

- Vi är ofta i helt nya lägenheter, där badrummen levereras som lite tråkiga standardlösningar. Många kontaktar oss för att byta ut inredningen, till exempel, istället för att beställa ytterligare ett paket från utvecklaren, säger Stensli.

Kakelplattor

Om plattorna är skadade och membranet är ute, bör du gå mer noggrant på jobbet än att bara lägga nya kakel på toppen. Han förklarar att det i många fall också är bra att lägga nya plattor ovanpå de gamla.

- Om du lägger kakelskivor ser de ut så bra som om du har olika bakgrunder. Det finns liten fara att de faller ner. Du kan dock möta några andra problem: Till exempel kan en vägghängande toalett hänga lite låg om du lyfter golvet med kakelplattor. Men i många fall är det också möjligt att hämta toaletten något. En annan utmaning kan vara värmekablarna. Om de är långt ner i formen, är de nu ännu längre bort. Å andra sidan leder keramiska plattor värme. Du kan bara behöva skruva upp värmekablarna, säger Stensli. Det kan också finnas några utmaningar i samband med tröskelhöjden och fallet. Därför får du alltid en expert för att kontrollera vilka möjligheter du har innan du börjar.

Kolla in det första

Det finns också en annan anledning att du alltid ska ha en expert på prospektering innan du börjar en renovering av ytan.

- Jag skulle ta kontroll över rummets densitet. Det kan se bra ut, men hur villkoret ligger under plattorna kan vara svårt att veta. Men vi som har erfarenhet av att bygga badrum kan överväga ett gott badrums skick. Ingen kan se membranet under plattorna, men vi kan kolla runt avloppet, rund-ups för att dränera och sedan överväga, säger Stensli, som berättar om ett badrum han besökte nyligen, där han lätt kunde se att membranet på golvet inte hänga ihop med det på väggen.

I badrummet är det svårt att försöka vara en expert även med en fuktmätare.

- För det första bör badrummet inte användas under en viss tid om du vill ha en korrekt bild av fuktsituationen. För det andra måste du punktera membranet för att få mätutrustning för att få rätt mätning. Men då har du ett helt annat problem, säger Stensli.

Pengar att spara

Har du ett badrum på ca. 5-8 kvadratmeter, du kan räkna om 40 000 per kvadratmeter för fullständig renovering - som ett baspris. Om du vill ha bättre kvalitet, kan du lägga på ett litet gäng tusks. Ett nytt badrum på 6 kvadratmeter, du kan få runt 280 000 kronor. Om badrummet är 8 kvadratmeter är du snabb på 350 000 kronor, kanske mer. Ytan renovering av ett litet badrum gör att du kan komma från cirka 100 000 kronor. Det är därför pengar att spara.

- Men om du måste spendera $ 100 - 150 000 per år, och sedan helt renovera ändå ett par år senare, kommer du att vara kvar med en ganska dålig beräkning. Därför är det så viktigt att vara säker på substratet innan du börjar på ett sådant projekt, säger Stensli.

Om du överväger att sälja din egendom i en rimlig framtid, är det också lämpligt att notera att du inte kommer att kunna garantera kvaliteten på badrummet när du förnyar ytan.

Shower?

Men hur är det med att använda en duschkabin istället för att duscha på golvet? Är det så oerhört viktigt att det finns täta membran överallt?

- Om du inte får vatten direkt på golvet spelar det ingen roll om du inte har en fullmängd membran, eftersom skåpet riktar vattnet direkt till släckaren. Men det är mycket viktigt att elden fungerar som den ska och att vattnet inte stiger högre än membrankanten. Om det blir högre, kommer betongskiktet att suga vatten, förklarar Stensli.

Som inte kommer att utesluta rekommendera duschen i stället för dusch direkt på plattorna.

- Det är säkrare, men också illaluktande.

ADVERT

Mest populära