All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Byte av beklädnad

- Vi vill gärna stanna här rätt tid, men utan att behöva kämpa med alltför mycket underhåll när vi blir äldre, säger Anne Eriksdatter Bye.

Hon och hennes man Kjell Granheim tog över odlingsgården Klanderud i Eidskog, söder om Hedmark för 17 år sedan. På den tiden investerade de i värmepumpen, renoverade inredningen och lade nya golv med vattenburen värme för att frysa i det charmiga gamla huset. Nu var det dags att göra något ute.

Mer om malmgräset här >>>>

Vattenläckage

- Det började roligt på ytterväggen, säger Kjell.

- Det berodde på läckage från taket. När vi tog bort panelen såg vi att det också hade kommit en liten bit i virket inuti. Och på andra utsatta platser fann vi lite mer röra. Då insåg vi att det var dags att byta panelen. Det hade suttit för ungefär 70 år.

- Det finns många saker som påverkar panelens livslängd, förklarar byggaren Jan Børli, som har varit ansvarig för rehabilitering.

- Vilket slags träd brukade, här var gran, men också vilken färg du använde och hur ofta du målade. Övrigt underhåll spelar naturligtvis också. Förutom klimatet.

Gränserna är kända för att vara relativt torra. Men 70 år är lång. Den äldsta delen av huset, ca. två tredjedelar av det, är från 1817. Den nyaste delen byggdes 1925. På 1700-talet stod nio byggnader på gården, och i enlighet med folkräkningen 1801 var 44 personer som är anslutna till platsen - inklusive "1 fattiga". Klanderud ansågs vara en bondgård nära den svenska gränsen. Nu är det bara huvudbyggnaden och ladan kvar. Kjells far rivade de andra husen för att undvika att behålla dem.

Taket först

Snekker-Jan rekommenderade Anne och Kjell att först göra något med taket så att de undviker mer vattenskada. Det största jobbet var att få ner alla tegelstenar - utan att bryta den. Kullarna, lagerbjälkarna, ersattes och nya dukar och ny kartong lades. Alla tömde timmeret och Jan Børli, byggaren, ville att huset skulle torka lite innan det fortsatte arbetet. Men tornen sattes på så att vattnet från taket inte skulle tappa eller blåsa ner på träväggarna. Lyckligtvis var fjolårets sommar idealiskt för att torka väggen som blivit våt. Huset har fin vitmålad schweizisk stil detaljer, och alla var överens om att det var lättare att rehabilitera väggarna utan detaljerna. Men det var en utmaning att få bort dem. Veden fästes i byggnaden med tungt järn. Dessa skulle skäras av baufil, och sedan höll entréen och verandaen som helhet av traktorn. Under arbetet stod de som ensamma skulpturer i ytterkanten av trädgården.Den gamla tegelstenen var praktiskt taget densamma, så den låg tillbaka på plats. Och bakom ladan ligger ännu mer - om något måste ändras senare. Kjell har samlat tegelstenar i många år.

Isolera inte eller inte?

Ryggisolering rekommenderas vid byte av panel. I efterhand är Kjell och Anne osäker på om de skulle göra det igen.

- Vi hade mycket tänkt på detta på förhand och vi var mycket i tvivel. På rekommendation av Sintef Byggforsk valde vi att lägga ny kartong och 5 cm isolering utanför timmerväggen. Det är uppenbart att ekonomiskt kommer aldrig att löna sig, påpekar Kjell.

Isoleringen resulterade i många extra timmar. Alla detaljer runt dörrarna och windows måste anpassas och det tog tid.

- Vi kan inte märka att det har blivit mycket varmare här eller det är lättare att värma upp, säger Anne.

- Innan det kan vara 15 grader i köket en kall vintermorgon, nu kanske 17-18 innan vi börjar skjuta.

- Dessutom finns det fördelar med den gamla lösningen, tillägger Kjell.

Trädet torkar snabbare utan isolering.

Vill du måla färg

Måla stora gamla trähus är en utmaning. Anne och Kjell var därför öppna för alternativa lösningar. De var därför väldigt intresserade när man fick råd om att ekgrenen användes på Glittersjå Fjällgård i Heidal vid foten av Jotunheimen. Anne kontaktade därför Helge Nordskar för att höra vad de hade gjort. Och rekommenderades starkt materialet. Malmfuru är en tall som har vuxit sent och har därför en väldig kärnkärna. Kärnvävnader användes i våra stavkirker. Hartset i träet gör trädet extremt resistent mot svampar och ruttning. Trädet behöver ingen behandling, och efter ett tag blir det naturligt grått. Den kan bli blå, men eventuell missfärgning av blåbär skadar inte trädet.

Fördröjd

Att få tag på god kärna har gradvis blivit svår. Anne och Kjell fick en upplevelse. De beställde trä från Gudbrandsdalen och tyckte att de hade en bra produkt. Men då sa Snake-Jan STOP!

- Hej! Denna panel har inte tillräckligt med hartser. Maten är helt enkelt inte tillräckligt tjock! Vi kan inte använda det här.

Säljaren accepterade klagomålet och återbetalade utgifterna. Då fanns nya rundor för att hitta en ny leverantör, men arbetet var förstås väldigt sent. Den högerhäntade ekgranen är inte livlig. Det måste beställas. Materialbanken på Røros, där Røros kommun är en av ägarna, etablerades då för att leverera material till gruvstaden. De visste, och Alvdals gissel kunde lyckligtvis leverera. Och nu var byggaren nöjd.

- Furuveden vi fick härifrån hade en helt annan kvalitet. Vi har riktiga fingrar på att arbeta med det, säger han. Om du inte får en bra ounce, rekommenderar Børli gran.

I gamlemåter

Omkring tre fjärdedelar av år efter att arbetet började, är hantverkarna på väg att avsluta arbetet. Jan Børli har hjälpt Erlend Øverby, som har specialkompetens inom lafting.Och Kjell Håkon Bye Granheim - husets son - har hjälpt under hela arbetet. Det har varit flera utmaningar längs vägen. Børli nämner övergången mellan stående panelen och den horisontella vattenkartan. Också hörnlådan led problem eftersom den rör sig från sidorna. Mest luftning var önskvärt, men samtidigt skulle du undvika möss i väggarna. Han hoppas att de har gjort bra val. De gamla schweiziska husuppgifterna är nu tillbaka på plats, och panelborden är vackert anpassade till både sluttande väggar och många detaljer. Tonvikten har lagts på att fortsätta byggnadstraditionerna på plats. Och inte ett enda bord är fastsatt med en spikpistol!

"Vi ville undvika hål i väggarna som bara skulle samla smuts och smuts," säger Kjell.

- Om du använder en spikpistol går spiken för långt, spiken har inget huvud, och det finns en grop i träet där svamp lätt blir fångad. Det skulle vara lite trevligt, lägger till byggaren. Därför slås varje nagel in med hand. Och pojkarna har noggrant tittat på att det inte märker hammaren i träet. Nu måste trädet stå där, helt obehandlat och skina naturligt. Endast schweiziska detaljer ska målas, men det måste vänta tills det blir lite varmare i vädret. Och samtidigt måste fönstren ha ett mynt eller två. Men Anne och Kjell räknar med att det är billigt.

- Hur kommer det att bli? Nej, vi vet inte ännu. Det kommer ta några år innan huset får en jämn grå patina. De mest utsatta platserna på huset, där regn och vind slog först, kommer troligen att gråta framför de delar av väggen som är mer skyddade, säger Anne. Vem har tid att vänta.

- Många använder Iron White Triol för att få den grå färgen genast. Vi väljer den naturliga metoden. Vi gör det grått med Kjell, jag är redan grå, säger hon med varmt skratt.

Men hon ser fram emot att snön går vilse och hon kan hänga ut pelargoner i krukor och lägga nya fleråriga sängar runt huset. Någonting rördes, men mycket gick till dockan förra sommaren.

- Jag ser fram emot Staude Women's Staude-auktion. Då köper jag löjtnanthjärtan och riddare spjut, säger hon.

God ekonomi på lång sikt

Många arbetstider och många dollar investeras i huset. Malmfuru är en del dyrare än den vanliga panelen. Men Anne och Kjell är övertygade om att det här har varit en bra investering.

"Det måste finnas ekonomi för att undvika att måla huset, säger Kjell.

- Du behöver inte köpa färg, du behöver inte måla dig själv och du behöver inte engagera andra. Och då tycker vi att det här valet var bra miljö.

ADVERT

Mest populära