All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Takfönster ger ljus och utrymme

Ofta är det lönsamt att återställa och utnyttja den platsen i huset du redan har än att flytta. Kanske finns det oanvända utrymmen i huset som kan användas när familjen växer, företaget flyttar hem eller om du bara vill ha fler och större rum.

Taket är ofta en av dessa outnyttjade platser. Alltför många bra lagringsutrymme, men också ett onödigt avfallshantering.

Dagsljus i mörk passage

Nya rum behöver ljus. Men kanske inte bara nya rum, befintliga rum kanske också behöver bättre belysning. Om du vill ha mer ljus och en känsla av luft och utrymme kan en eller flera takfönster vara lösningen. Idealiska platser för montering av takfönster kan vara en mörk passage i huset, i trappan eller i en överbyggnad som känns mörk.

- Nu kallas takfönster som takfönster eller himmelljus, säger Mats Ohlsson i Velux.

- Ta till exempel en bostad på ett plan med en takvinkel på 15 till 18 grader, och allmänt otillräcklig ljusinmatning. För att inte nämna alla dessa 70-tal, som har eländig belysning på översta våningen. Dessa konstruktioner kommer att få en mycket bättre ljusintrång genom att använda takfönster som ger tillgång till ljuset från himlen, säger Ohlsson.

Läs också:

Lätt och luftigt med loftrum

Melsomviks gifta par är mycket nöjda med sitt nya sittplatser på loftet.

Ett takfönster faller tre gånger så mycket ljus som ett fönster av lika stor storlek monterad i ett ark.

Match sommar och vinter

Möjligheterna till sort är många. Det är möjligt att placera mer bredvid varandra för att öka mängden ljus. Du kan också utöka ett takfönster med ett så kallat fasadfönster, vilket ökar känslan av ljus och utrymme. Men kom ihåg att det kan vara för mycket ljus. På sommaren, när solen är i topp, kommer man ofta att skydda och krympa ljuset. Allt beror på vad rummet kommer att användas till och när det används.

- Ett standard gavelfönster ger inte på något sätt samma belysningseffekt som ett takfönster eller mer, säger Mats Ohlsson.

- A takfönster passar alltid. Men Sverige är ett utvecklingsland när det gäller takfönster. Ofta handlar det om att bygga traditioner, och i Sverige föredrar du ofta en bilknapp eller ett ark. Då bör man tänka att ett takfönster ger tre gånger mängden ljus, informerar Ohlsson.

Men vad sägs om läckage, är de flesta implementationer ofta oroliga?

Läs också:

Stäng fönstren - Undvik att dra och spara energi

Om du har dragit fönster eller dörrar kan en av anledningarna vara att förseglingen runt är för dålig. Detta kan lätt åtgärdas. Genom att isolera i ...

- Det är mycket sällsynta takfönster som är utsökta, svarar Mats Ohlsson. Är det ett problem, då är det lådan runt.I förhållande till läckage är nuvarande regler och strukturer både strängare och säkrare än tidigare. De flesta takfönster är också säkrade att du kan gå igenom. Det betyder att du faktiskt kan stå på glaset utan att bryta det.

Fråga och svar om takfönster

Vad kostar ett takfönster?

  • En standard takfönster externt aluminium som är målad vit internt i storlek 78 x 140 cm inclusive med monterings yttre plattor, isolerande ram och fönster krage kostnader om 5 000 kronor. (Pris från Velux)

Kan du själv sätta ett takfönster?

  • Om du är en liten snickare, är det inget problem. Var noga med att läsa igenom installationsanvisningarna noga innan du börjar arbeta.

Om du har ett gammalt takfönster, hur kan du se om det är okej eller om det behöver bytas ut?

  • Ofta är det själva församlingen som måste bytas ut eftersom de gamla fönstren är på en låda. Kärnorna eller packningarna kan också bäras eller dåligt smörjas. De gamla fönstren var utrustade med singel- eller dubbelglas. Nu används energiklass. Glaset i ett Velux-fönster har ett U-värde på 1, 3 och hela designen av 1, 5.

Hur borstar du ett takfönster?

Takfönster är vanligtvis reversibla 180 grader, så du kan borsta dem från insidan. Men man borde också tro att ett takfönster utsätts för mycket mer luftfuktighet än ett normalt fönster och renar sig därför bättre. Inuti måste man borsta sig själv.

Vilka typer av solskydd finns och hur fungerar de?

Det finns markiser som kan monteras på utsidan. Dessa följer glaset och stänger värmen ute. Det är också möjligt att använda vanliga gardiner, persienner och persienner. Eftersom ett takfönster ofta är utom det vanliga området, bör dessa alternativ vara utrustade med en fjärrkontroll.

Läs också:

Incheckning två gånger per år

En skattecheck ska göras två gånger om året - under våren och hösten. Norska tack skrika efter underhåll!

ADVERT

Mest populära