All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Takpaneler peeling

- Jag blev förvånad över att det hände efter bara några år, säger Wiken.

Eftersom han inte kunde hitta kvittot på taket och därför inte fick någon hjälp från tillverkaren valde Wiken att måla de tömda områdena på själva taket.

- När jag nyligen tog bort ett stort träd i trädgården fanns det mer sol på taket och problemet eskalerade mycket, säger han.

Efter att ha borstats och målat på taket flera gånger sedan lanseringen 2002 valde Wiken att få ett målbolag över taket.

20-30 år

En snabb sökning visar nätet som Wiken inte den enda som kämpar med takpaneler där färgen fjällning. Men hur länge kan du verkligen förvänta sig att färgen håller, hur ofta det behöver bibehållas och vad kan du göra själv?

Johan Gåsbakk, rådgivare i SINTEF Building och infrastruktur, säger att takplåtar av aluminium som flagning var ett välkänt fenomen på 1980-talet. Därefter runt om i landet kunde man se vita lador och ladugårdar, där sådana plattor traditionellt används allmänt.

Produkterna ska idag vara så bra att takplattorna ska vara i minst 20-30 år. Det faktum att taket plattar efter några år på taket är oacceptabelt, enligt seniorkonsulenten.

- När färgen försvinner fungerar det inte, för det kommer inte att försvinna så fort längre. Kanske kan det ha varit något i produktion? Han säger.

Taket på John Birger Wiken började fladdra efter en kort tid. Foto: Privat

Han uppmanar att kontakta tillverkaren innan du börjar göra någonting själv. Det kan finnas skillnader mellan tillverkaren och tillverkaren i hur takplattorna är gjorda, och därför hur man behandlar det.

- Om färgen blinkar tidigt kan du få helt nya skivor eller underhåll från tillverkaren. I alla händelser är det viktigt att du får tillverkarens "recept" på hur man rengör, primärt och sådant innan du börjar ensam.

Diverse spänningar

Aluminium- eller stålplattor har traditionellt använts i stor utsträckning för lador, lador och uthus. Idag används för mycket på både kommersiella byggnader och bostäder.

- Taken utsätts för olika påfrestningar beroende på var i landet vi är, men sådana saker ska inledningsvis inte har något att säga i livet, säger Gåsbakk i SINTEF Building Research.

Plattorna skiljer sig från takplattor eftersom de har betydligt mindre vikt. Efter djurförvärvade upplevelser av stormar och stormar som lyfte taken, vet vi också idag hur man ordentligt fixar dem.

- En annan sak med sådana takplattor är att snön glider av sig. Det kan vara mycket smidigt på både uthus och bostäder, men till exempel i en plantskola blir då ytterligare krav för snö vakter eller andra åtgärder, säger Gåsbakk.

Livstid

Bjørn-Fredrik Johanssen är chef för NorTekk, som leder till en mängd olika takpaneler. Johanssen anser också att flassing inte borde vara ett problem på nyare tak.

- Ytbehandling är helt annorlunda än 80-talet nu, och flassing har inte riktigt varit ett speciellt problem för de senaste 20-25 åren, säger han.

Vidare säger han att de flesta tillverkare har 15 till 30 års garanti.

- Garantin varierar något från tillverkare till tillverkare, men i allmänhet borde de flesta taket vara 20-30 år, säger Johanssen.

Han påpekar också att snön glider lättare än takplattor, och att takplattorna kan vara ett bra alternativ till strukturer som inte klarar av vikten av vanliga takplattor eller där det är svårt att nå tak.

- Vissa hus som byggdes på 1970- och 80-talen är till exempel inte tillräckligt starka i strukturen för att klara takets tak, säger han.

ADVERT

Mest populära