All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Fångad av ett tidsavtal?

Igår skrev vi om det unga paret Toralv och Nigel som kände sig fångad av en hyra kontrakt. Innan de signerade läste de inte igenom villkoren, och det visar sig att de inte kan säga upp avtalet förrän efter en viss tid.

Läs mer: Fångad av hyresavtalet

Associate i Leieboerforeningen, Tanja Charlotte Øistad, har hittat en klausul i lagen för dem som vill få ut av en tidsinställd hyresavtal för att köpa bostäder eller byta till en annan utleibolig.

Det går lite, men det kan vara värt att undvika att betala dubbel hyra för en kortare eller längre period.

Hitta en annan hyresgäst

Associate vid Hyresgästföreningen, Tanja Charlotte Øistad, har hittat ett kryphål för dem som vill få ut av ett hyresavtal före avtalad tid har förflutit. Foto: Leieboerforeningen mer

Du måste helt enkelt hitta någon som vill ta över fastigheten för resten av hyresperioden. Enligt Øistad har hyresvärd inte rätt att vägra, om det inte finns något skäl till detta.

- Detta är till exempel när det gäller att vidarebefordra hyresgästen betalningshistorik, har den nya hyresgästen många betalningsanmärkningar, eller brist på ränte-, säger Øistad och tillägger: - Det är ovanligt på grund av det - och sällan hyresvärd har tillgång till tillräcklig information för att att förneka detta.

Köpa önskan? Beräkna om det lönar sig att äga eller hyra med vår egen eller hyra kalkylator

Win-win

Om du hitta en annan hyresgäst och få hyresbostäder, är problemet löst. Om hyresvärden förnekar utan rätt orsak löses problemet då och då.

Detta anger lagen:

§ 7-5. Andrahandsuthyrning på tids leasingavtal: Är hyresavtalet ingåtts för en viss tid, kan hyresgästen hyra ut resten av hyresperioden med godkännande av hyresvärden. Om godkännande vägras om inte hyresvärdens omständigheter ger en rimlig anledning, kan hyresgästen upphöra med uppsägning som nämns i avsnitt 9-6.

§ 9-6. Avslutningsdatum: Uppsägningstiden ska vara tre månader för att löpa ut vid utgången av en kalendermånad.

hyresavtal om en enda bostad rum hyresgästen avtalet har tillgång till en annan persons bostad, är uppsägningstiden en månad. Detsamma gäller för uthyrning av garage eller förråd.

För hyra av lokaler där hyran är överenskommen. Idag ska uppsägningstiden vara en dag.

Bestämmelserna i detta avsnitt får avstå från överenskommelse.

Källa: Lagdata. com

- Om hyresvärden vägrar på omotiverade grunder en i enlighet med hyreslagen 7 § 5 och avslutas i enlighet med hyreslagen, punkt 9. 6, säger Øistad. (Se faktaruta till höger om den exakta formuleringen.)

Har du hittat en värdig kandidat som kan ta över fastigheten och hyrorna vägrar, kan du säga upp hyreskontraktet - oavsett hur lång tid det verkligen är kvar på sitt kontrakt.

Det är då en uppsägningstid på tre månader som gäller enligt kap. 9 i bostadslagen.

ADVERT

Mest populära