All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Cataloghouse vs. Arkitektdesignat hus: Hur man väljer huset för dig

Du har förmodligen drömt om vad ditt framtida hus ser ut. Men har du tänkt på vem som ska rita den?

Ska du ha en arkitekt för att rita en speciell plats för dig eller ska du gå till ett så kallat kataloghus?

- 90 procent av dessa byggnader väljer ett kataloghus. Det är därför du får mest pengar, tror Per Jæger, direktör för bostadsproducentföreningen.

- Huset har ett recept i form av företagets standardiserade byggnadsdetaljer som timmerman följer varje gång och resultatet testas. De flesta företag accepterar mindre anpassningar till deras katalogmodell, säger han.

Hunter tror att du blir mer och mer garanterad ett bra resultat med kataloghus.

- Det finns en mycket större chans att något går fel på vägen om du väljer ett hus som arkitekten har utformat speciellt för dig. Om du är medveten om att du vill ha ett distinkt hus och bestämma dig själv, gå till det arkitektoniska tecknet, men var medveten om att risken för byggtekniska problem kommer att öka, säger han.

 • Denna familj bygger hus för första gången - följ dem genom upp- och nedgångarna här.

Madel från Hellvik House. Foto: Producent

Hur mycket kostar en arkitekt?

Enligt den norska arkitektoniska föreningen (NAL), å andra sidan, finns det många fler fördelar med att använda arkitekt versus byggnadskataloghus.

- Den arkitekt som drar huset eller stugan är också din rådgivare och handledare under hela byggprocessen. Felaktiga val kan leda till tekniska utmaningar, extra kostnader och förseningar. Arkitekten förlorar projektet genom kommunal behandling, anbudsprocess och konstruktion, skriver NAL på sin hemsida.

 • Hur man får en underhållsvänlig grund i minst 25 år (kommersiell länk)

- Arkitekten kommer också att anpassa det nya huset till webbplatsen och webbplatsen. till krävande topografi, utmanande klimat, komplexa urbana situationer, utsatta landskap eller särskiljande byggmiljöer. Dessutom anpassar arkitekten huset till människan och miljön, istället för att anpassa människorna och miljön till huset, skriver NAL.

Annons:

Enligt federala federationen behöver byggnadshus inte vara mycket dyrare än kataloghus.

- En arkitekt anser kvalitet i alla delar av byggnaden och över tiden, så att underhållsbehovet minskar och byggnaden kan klara tänderna på tiden. Kvalitet i material och produkter kostar inte nödvändigtvis mer än vanliga byggnadsdelar, men varar längre. En enorm mängd resurser spenderas på att reparera och ersätta dålig konstruktion, skriver de.

 • Veta detta innan du köper

Saark Arkitekter skriver på sina webbplatser att en genomsnittlig arkitektonisk avgift uppgår till 1 till 1, 5 timmar per kvadratmeter du bygger.En arkitekts timpris beräknas till mellan 700 och 1500 NOK exklusive moms.

Övriga kontor uppskattar priset till någonstans mellan 5 och 10 procent av det totala kostpriset utan land, skriver Saark.

Karita från Mesterhus. Foto: Tillverkaren

detta måste du bestämma pre

Innan du konsultera en arkitekt eller företag leverantör, bör du därför tänka på vad som är viktigt för dig.

Hur är en plot? Är det platt eller har det fler fysiska utmaningar? Vill du ha många våningar? Hur ska fördelningen av rymden vara? Vilken uppvärmningsmetod kommer du att använda i huset? Och inte minst, vilket material borde huset byggas in?

 • 4 tips som kan öka värdet på ditt hem (kommersiell länk)

De flesta hus i Norge är byggda i trä. Om du vill ha ett tegelhus måste du vara beredd på att den blir dyrare.

Och Apropos Money: Det första du bör göra är att träffa banken. Hur stora lån du kan få och vad du har från bostad innan spelar en stor roll för att bedöma vilken typ av hus du kan bygga.

Denna artikel är en del av We in Villas hemsida "Hjälp! Vi bygger hus". Hämta hela serien här!

Länk från Nordbohus. Foto: Tillverkaren

 • Checklista för dig att bygga bostäder

Om du är osäker på om du ska gå för arkitektritade hus eller CatalogueHouse, vi har satt upp en lista för dig med för- och nackdelar för båda alternativen:

Plus med arkitektdesignade hus

 • Unikt: Du får exakt det hus du och din familj behöver och behöver inte kompromissa.
 • Area-effective: Med ett arkitektdesignat hus kan du utnyttja området i huset till fullo. Du anpassar huset exakt dina behov, och kan spara kvadratmeter på onödiga tider och så vidare.

  På så sätt kan du göra huset lite mindre och därmed också billigare.

 • Anpassad plot: Finns det särskilda bestämmelser om tomten eller andra svåra förhållanden som ojämn terräng och svåra klimat, en arkitekt alltmer anpassa huset till tomten än vad du kan med en CatalogueHouse. Dessutom kan arkitekten anpassa huset speciellt till lokalsamhället.
 • Professionell kunskap: Även kataloghus är också designade av arkitekter, de är utformade för att rymma många olika levnadsituationer. Men en arkitekt som du ordnar dig kan snabbt se vilka lösningar som är bäst för din webbplats och utnyttja ditt utrymme på ett unikt sätt.
 • Detaljer: Du har möjlighet att påverka alla detaljer, allt från var träet kommer ifrån där du vill ha extra fönster.
 • Flexibilitet: Att göra saker på vägen gör det lättare att göra saker annorlunda när du är egen byggare.
 • Kvalitet En arkitekt tänkande kvalitet i alla byggnadsdelar och över tid, så behovet av underhåll minskar och byggnaden tål åren att gå. Kvalitet i material och produkter kostar inte nödvändigtvis mer än vanliga byggnadselement, men varar längre.
 • Arbetsflöde: Om du bedriver en totalentreprenör tar han ansvar för arbetsritningar, konstruktion, överensstämmelse, material, eget arbete och uppdrag till underleverantörer. Men du får bara en poäng att relatera till.

Mindre med arkitektdesignade hus

 • Ekonomi: Ofta dyrare och mindre förutsägbar vad den slutliga fakturan kommer att bli. Det behöver emellertid inte vara dyrare om du till exempel kan göra en del av det inre arbetet självt eller om huset blir mindre på grund av områdets effektivitet.

  Arkitektdesignade hus kan få samma prislapp som ett kataloghus, helt beroende av projektet.

 • Efterfrågan: Större frihet kommer också mer ansvar, eftersom du inte har några garantier för egenföretagande.
 • Lite erfarenhet: Kan sluta vara ett "prototyparbete" där hantverkare ska utföra lösningar som de inte upplever från tidigare. Risk för senare svårigheter, även efter 5 års garantiperiod har löpt ut.

Lucca från Quadra-serien till Hem Partner. Foto: Producenten

Plus med kataloger

 • Flexibilitet: Om du inte vill spendera för mycket tid kan det vara bra att få hjälp från allt från hantering av lagar och förordningar, större delen av pappersarbete och samordning av byggmaterial och tjänster.

  Dessutom är entreprenören ansvarig för att ingen skadas på platsen.

 • Fast pris: Du har nästan priset redo innan du börjar. Dock måste du ofta betala för indexjusterade prisökningar tills arbetet på webbplatsen börjar.

  Det kan vara vettigt att ansöka om expertkunskap för att bestämma exakt vad som ingår i kontraktet.

 • Tankeväckande: Kataloghus är också designade av arkitekter, och när huset säljs till mer, är varje detalj genomtänkt och placerad strategiskt. Dessutom testas resultatet.
 • Mindre tidskrävande: Om du letar efter ett kataloghus kan du bestämma om du vill att huset ska vara nyckelfärdigt eller målade. Om du väljer en nyckelfärdig kommer husleverantören att ta hand om allt arbete, från byggnad till färdhus. Nyckelfärdiga är dock dyrare än om du väljer målade.
 • Säkerhet: Du har möjlighet att "trybo" ditt nya hus genom att besöka någon av entreprenörernas möjliga visningshus.
 • Anpassningsbar: Även om ett kataloghus ursprungligen är "färdigt", erbjuder de flesta husleverantörer möjligheter att anpassa ditt husbehov. Du kan ofta ändra planlösningar, mål och färger och uppgradera till andra alternativ till extra kostnader.

Minus med kataloger

 • Kompromiss: Även om urvalet är stort och leverantörer ofta svarar mot förändringar, finns det fortfarande begränsningar som kan hindra dig från att komma till ditt drömhus precis som du tänkte.
 • Kan vara mindre områdeeffektiv: Eftersom huset är utformat för att passa många olika typer av levande situationer, kan det finnas tider och så vidare som du inte behöver.Huset kan således vara mindre områdeeffektivt än det kunde vara.

  Om det finns ett krävande förhållande på fastigheten kan det också finnas utmaningar med valet av hus.

 • Materialval: Du är inte bara begränsad av planlösning och bindande verk, men i vissa fall måste du också hålla dig till utvalda leverantörer när det gäller apparater.

Missa inte resten av vår hembyggnadsguide - anmäla dig till vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära