All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Mattplattor - enkel väg till en stor våning

Båda producenter och analytiker överens: heltäckningsmattor är i full fart tillbaka in i norska hem . Morten Myhre Malermestrenes Andelslag kan bekräfta ökningen och säger att de har haft en volymökning på filtar på över 40 procent under de senaste månaderna. Allergidiskussionen har länge varit över, och det har nu visat sig att mattor faktiskt har en positiv inverkan på inomhusmiljön. Och vi är fortfarande lägga till nya materialkombinationer, kvaliteter, färger och storlekar - så förbereder sig för att möta valet ångest när du går till affären för att köpa mattan.

- Folk kommer att ha antingen ett användarvänligt och slitstark matta i utsatta rum en gång eller barns rum, eller de kommer att ha en dyrare och ren mattan i ståtliga rum, vardagsrum och sovrum, säger Dag Svendsen i Interface.

Ett välkommet tillägg till mattan är mattorna. Allt fler tillverkare levererar nu sina mattor, både som körfält och kakel. Plattorna är öppna för individuella kombinationer, och med mer hanterbara storlekar, är det också lättare att lägga på mattor.

Kakelplattor - många fördelar

Fördelarna med mattor är många. För det första är det lätt att bära hem. Du kan enkelt placera dem i bagaget på din bil och bära dem in i hemmet. Att hyra en stor bil eller hänga upp, och uppför trappor eller hissar är med andra ord inget att oroa sig för. För det andra är de lätta att lägga till, och det är något som de flesta människor ska göra bra, utan mycket svårigheter. Du behöver inte klippa och anpassa stora områden, planera leder och helliming. Matta plattor är vanligtvis utrustade med ett öppet lim, dvs ett ohärdat lim eller med dubbelsidig tejp. Detta innebär att plattorna lätt kan lyftas och flyttas eller tvättas. Skulle du vara otur att göra något fel vid montering, finns det ingen kris, eftersom det är lätt att korrigera igen.

Men det är inte bara bekvämligheten som är bra med mattan-plattor - det är alla möjligheter du har. Här har du verkligen chansen att variera! Vad sägs om schackmönster? Eller markera golvet under matsalen med ett annat färgschema? Och om du ångrar eller vill renovera rummet, bara hämta upp plattorna och sätt dem i en annan form.

Välj rätt material

Mattor är i ett praktiskt taget oändligt antal material och strukturer - välj sedan typ av matta är inte alltid lätt. Kvaliteten bestäms av tjocklek, densitet, spänning, materialinnehåll och vikt per kvadratcentimeter av mattan. Och som de flesta andra saker får du vad du betalar för.

- Det finns en tydlig koppling mellan pris och kvalitet, säger Per Ottar Knutsson i Danfloor.

Letar du efter en tålig matta, det är med andra ord inte troligt att du går över den billigaste matta hos återförsäljaren.

Täcken är gjorda av naturmaterial eller syntetfibrer - eller en kombination av de två. De vanligaste materialen i fasta filtar för bostadsändamål är en blandning 80/20 av ull och syntetfibrer, men detta gäller inte mattor.

- Mattrullar behöver större stabilitet än körfält, och produceras därför ofta i polyamid, säger Mikkel Kjeldstad på Intag.

Polyamid är en syntetisk fiber som är mycket slitstark och klarar av grov rengöring och tvätt. Mattor i polyamid är därför lätta att underhålla och tar mindre skador på fuktutsläpp. Det är också möjligt att erhålla mattor i den vävda vinyl- och Cunera sisalen, men de har inte samma slitstyrka och motstånd mot fläckar som polyamidfibrerna.

Var passar mattan golvet?

Vägg-till-vägg mattor kan läggas i alla rum utom platser där det finns mycket vatten i omlopp. Med andra ord är fuktiga källare, badrum och kök inte lämpliga för massiva mattor. Enligt leverantörerna finns det tider, sovrum, källar trappor och trappor väljer de flesta att placera mattan golv, men andra rum är också på väg in. Under de senaste åren har parkettgolv varit bra när det gäller golvval i vardagsrummet, men även här har mattan golvet börjat se fram emot. Här är de dyrare varianterna, med ett snyggare och mer känsligt uttryck.

Stiftelsen är avgörande för resultaten med att mattor golv är bra och en dammfri och jämn yta är viktig. Men det sägs att mattan inte är ett krävande material när det gäller substratet.

- Mattor kan läggas på nästan vilken yta som helst, helst ovanpå andra golvtyper. Matta plattor är också ett substrat i sig och kan läggas direkt på torr betong, till exempel Dag Svendsen.

Om du kämpar med fuktproblem kan mattor golv vara ett bra val. Och mattan plattor med sina många leder har löst många sådana problem golv.

- Mattor har generellt en öppen struktur, så att fukt kan t ex släppas. Det är att filtarna andas, säger Fred-Erik Syversen i Casco.

Observera dock att vissa mattor inte tolererar fukt, som mattor som innehåller jute och sisal.

ADVERT

Mest populära