All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Matta av trappan säker

- Det riskerar att hamna i en jämn trappa är stor, och varje dag söker sig 50 personer läkare i Norge till följd av en nedgång i trappan. Alla känner till någon som har fallit i trappan, men vi är fortfarande dåliga för att säkra dem, säger Erik Wibe på Teppeabo.

Enligt Wibe är mycket större fokus på vindskydd i andra länder, medan norrmännens önskan lackad parkett ger oss bakom utvecklingen. Fasta mattor är effektiva för att förhindra fall i trappan eftersom friktionen mellan benen och mattan förhindrar glidning.

Det är inte bara den minskade fallfaren som är fördelen med att lägga mattan i trappan. Men om olyckan borde vara ett faktum är det mycket bättre att landa på en mjuk matta än vassa trappor. Täcken förhindrar ljusspridning som kan leda till jämn yta-blandning, och de är naturliga ljuddämpare.

Flera vägar till mattan i trappan

Det finns tre huvudsakliga sätt att lägga mattan på trappan på: halvmåne scenen, löpare och solid mattan. Halvmånefasen är lösa mattan delar - formade som crescents - som är limmade direkt till steget. Detta är det enklaste och mest prisvärda sättet att få en matta i trappan.

Mattaxperten Wibe rekommenderar dock massiv matta eller kör som de bästa alternativen eftersom större delar av trappan är täckta med matta. Klar filt innebär att hela trappan eller hela inredningen är täckt med en matta som är limad eller eventuellt häftad. Denna lösning är stabil och bra och kan användas både av raka trappor och svängtrappor.

En löpare som är fäst med stavar behöver inte täcka hela steget och du kommer att kunna se den ursprungliga trappan på vardera sidan av mattan. Täcken läggs vanligtvis på en filt, som verkar som antiklimatisk och fästs med stavar. Det är viktigt att stavarna fästs väldigt bra, annars kan mattan omvandlas från en bra säkerhetsåtgärd till en livshotande glid.

Välj rätt kvalitet

- En trappa används regelbundet utsätts för tio gånger så mycket slitage som en vanlig matta, därför är det mycket viktigt att välja en matta som tål en sådan belastning, säger Erik Wibe. Mattan som valts för trappan ska vara av god kvalitet, och helst godkänd för allmänt bruk, vilket är ett tecken på att det kan tåla mycket.

Carpet Lägg killen kan göra jobbet

Vissa typer av mattor kan fint göra själv, till exempel montering av halvmåne scen klistermärke trappor mycket lätt. Är du lite praktisk, kan du göra det bra att sätta heliga mattor och springa också, men det är svårt att springa i en svängtrappa. Det svåraste är ofta att klippa till exakt storlek, och dessutom är det avgörande att mattan är ordentligt fastsatt. Lös matta, det kan utvecklas från att vara en bra säkerhetsåtgärd till en livshotande bild.En mattan maker kan göra jobbet snabbt och snyggt om du känner dig osäker.

ADVERT

Mest populära