All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kan du använda gammal torrjäst?

Beroende på vad du ska baka, kan du välja horn salt, bakpulver eller bakpulver. Men även med jästbakning kan det ge olika resultat att välja färska jäst snarare än torrjäst.

Men om du glömde att agera rätt lösning - och hitta ett pack av torrt järn som har gått ut till dags dato. Kan det användas i degen?

- Rekommendera inte att använda gammal jäst

I Norge finns Iduns jäst i affärshyllorna, både den färska jäst och den torra jästen. Dessa produkter produceras av det svenska jästeföretaget.

LÅNG STABILITET: Förvara torktumret kallt, det kan förlänga hållbarheten. Foto: Berit B. Njarga Se mer

Din marknadschef Anna Bjur säger till Dinside att de garanterar att produkterna behåller sina kvaliteter och kvalitet fram till det bästa före datumet.

Samtidigt säger hon att det bästa före datumet gäller för oöppnade paketer av jäst.

Hon skulle inte rekommendera att öka mängden getter om det har gått ut eftersom det kan påverka smaken av brödet. Enligt Björn är det inte säkert att du får det förväntade bakresultatet om du använder jäst som har gått ut idag.

Se pizzadegen är bättre om du använder pizza jäst

Som sagt, det finns stora skillnader på torrjäst och färsk jäst, som Idun skriver i detta blogginlägg: Torr jäst har betydligt längre hållbarhet än färsk jäst och har den stående kallt det kommer att ha förlängd hållbarhet.

Om du hittar en öppen påse med torrt järn, ska det återstående innehållet användas inom några dagar.

Visste du att du kan skapa din egen jäst?

Vad sägs om bakpulver, läsk och majssalt som har gått ut idag?

Vi har frågat Freia om användningen av bakpulver efter utgångsdatum. Celin Huseby, kommunikationsdirektör iMondelez Nordic, påpekar att tidigare tider inte fanns något specifikt utgångsdatum för bakpulver.

För att använda ägg resterna av julbak

- Såvitt vi har upplevt kan bli bra med hjälp av bakpulver efter utgångsdatum, är det inte farligt, och effekten finns kvar, säger Huseby.

Hon rekommenderar emellertid att öka beloppet lite.

- Om lådan har gått ut idag rekommenderar vi att du använder lite mer än vad receptet säger, till exempel rause teskedar, lägger hon till.

Monica Langeland, produktchef för dagligvaruhandeln i Idun, som tillverkar både Horn Salt och Noodle, säger till Dinside att de garanterar produkternas kvalitet fram till utgångsdatum.

- Det är inte farligt att använda Horn Salt eller bakpulver för bäst före-datum, men kvaliteten och effektiviteten av gamla produkter kan vara lägre, vilket i sin tur kan leda till att baka resultaten är inte lika bra, säger Langeland.

LÄS OCKSÅ:

Varför baka du med kallt vatten

Bakar matpaketet? Prova dessa bröd

ADVERT

Mest populära