All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kan du stanna i stugan?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

fått i kabinen?

Att köpa ett hus, är ofta ett billigare alternativ än en vanlig bostad. Om till exempel redan en stuga du särskilt mycket om, är det kanske en bra möjlighet att spara pengar? För varför äga två hem - när du misslyckas med att utnyttja både maximal ...

Är det tillåtet att stanna i kabinen hela året? Foto: Katrine Hvitved-Jacobsen. mer

Vissa länder, såsom Danmark, har mycket specifika regler för hur mycket i verkligheten får bo på lodge - och regler för när du kan stanna kvar hela tiden. Till exempel kan man bara stanna 13 veckor om året på kabinen - om du är pensionär och har ägt den i åtta år. Då får man leva där hela året.

Det är inte exakt i Norge. Men det är inte bara dåliga - möjligheterna kan också vara större?

KLICKA HÄR FÖR ATT SE REGLERNA I ETT ANTAL kommuner i Norge.

Bläddra ner för att läsa om reglerna i Oslo.

Tittar igenom fingrarna

- Det här med om man kan använda lodge som permanent uppehållstillstånd, regleras av individuella utvecklingsplaner i kommunerna. Och regler kan därför skilja sig från en kommun till en annan, förklarar advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund, tillägger:

Är din dröm att leva i en liten, röd målade vardagsrummet? Eller är det helt enkelt vad finanserna betyder? Se mer

- Utgångspunkten är att ett hem som ligger i ett område som regleras för en viss typ av bostäder eller kommersiella, endast bör användas för mycket specifika ändamål. Ändå finns det mycket olika praxis från kommun till kommun. Vissa platser du kan se ganska medvetet tolererat dessa regler och låta ord människor använder lodge under hela året, avslutar han.

Studio som permanent uppehållstillstånd

Oavsett om du redan äger en stuga eller funderar på att köpa en stuga, och vill bo där heltid, måste du därför kontrollera kommunal zonindelning och eventuellt ansöka om dispens.

Men minns också att det ofta kommer att vara möjligt att äga en liten billig logi som permanent uppehållstillstånd, och fortfarande använda kabinen under långa perioder.

Dessutom kan det vara klokt att komma ihåg att förmågan att få ändrats en stuga för permanent uppehållstillstånd, kommer att vara en del större i kommuner som ligger strax utanför de mest urbaniserade områden. Norges största kommuner har helt klart en strängare praxis än vad du kommer att hitta någon annanstans.

Stuga i Oslo

Chansen är liten att du får bosätta sig i stugan i Oslo. Se mer

Hur är möjligheterna att flytta stugan i kommunen i landet med de högsta priserna per kvadratmeter?

- Det finns ingen generell regel, men dessa [undantag, det vill säga spsesifikke regler] ansluten till specifika områden. Till exempel har vi ett antal frågor som körs i samband med stugorna i Maridalen.Många har utökat dessa stugor och använder dem som helårsbostad, men det är inte tillåtet. Anledningen är att vatten- och avloppsförhållandena är inte tillräckligt bra för dessa hytter har oftast ett uthus, och det är inte bra jämfört med Maridalsvannet dricker vatten, säger Dagny Gartner Hovig, Chief Oslo.

Men kan du föreställa dig att det blir möjligt att få en stuga för helårslägenhet någon annanstans i kommunen?

- Ja, det är möjligt att ansöka om ett undantag, men vi vill ställa mycket stränga krav på vattenförsörjning och vatten avledning, säger Hovig.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hon säger bland annat att ett sådant undantag, till exempel, kan inte ges på öarna i Oslofjorden och tilldelnings hus i kommunen.

Men om det inte finns några specifika regler för hur mycket man får använda en stuga, finns det någon övre gräns?

- Det är inte tillåtet att använda stugan som helårsbostad, dvs. att bo där. Men det får lov att vara mycket där, säger Dagny Gärtner Hovig, utan att specificera det vidare.

Vad menar du om reglerna för att använda stugan som helårsbostad. Är de för mjuka eller för stränga? Bor du mycket i din stuga? Dela dina erfarenheter och säg din åsikt i diskussionsgruppen nedan.

ADVERT

Mest populära