All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Känner du namnet på ogräset?

På våren och början på sommaren är den välskötta i trädgården, både önskade och oönskade växter. Och du kan känna dig sparsam om att hålla ogräset borta från trädgården. Ibland kan det hända att i jaktens jakt skadar du för att ta bort en prydnadsväxter eller två, som kan blomstra hela sommaren.

- När tillväxten är liten kan det vara ett problem att urskilja prydnadsväxter, säger universitetslektor vid Naturhistoriska museet, Kristina Bjureke, att klicka. nr.

- I allmänhet kan vi urskilja ogräs från nytta och dekorationer där de växer.

Vi har skapat en frågesport för att testa din weedkännedom, och kanske kommer det att hjälpa dig att avlägsna vad som verkligen är ogräs. Ta provet genom att trycka på knappen i bilden.

- Non Weeds

Bjureke berättar att gräs inte är ett namn som ursprungligen hittades i botaniken.

- För oss är alla grödor lika värdefulla.

Forskare Helge Sjursen på Bioforsk säger att termen ogräs har uppstått när inhemska växter har blivit ett hinder för andra tillväxter i mänsklig verksamhet.

- Du kan ringa grödor för ogräs om de kommer i vägen för andra växter som är önskvärda att växa. En tillväxt som renras fanns redan efter istiden, men så småningom har det blivit ogräs eftersom det är i vägen när jorden ska växa, berättar han på klicket. nr.

Enligt databasen Korsmos ugrashage, administrerad av Bioforsk, finns det 138 olika ogräs som är plottade, men i den norska floran finns ca. 200 arter betraktas som "ogräs". I denna databas ges en detaljerad beskrivning av de 138 planetartiska arterna. 15 av dessa arter visas för närvarande på Botanisk hage på Tøyen.

Mekanisk eller kemisk avlägsnande

Enligt Sjursen finns det huvudsakligen två sätt att ta bort ogräs i en trädgård, antingen genom att stänga eller bekämpa preparat. Om du använder herbicider är det viktigt att du ser till att varken människor eller djur kommer i kontakt med läkemedlet.

För dem som väljer den klassiska metoden, stängning, finns det bara en sak som enligt Bjureke gäller.

- Och det händer igen och igen, säger hon till klick. nr.

- Vissa har försökt att bränna ogräs, men det kräver stor skicklighet, tillägger hon.

Något som en trädgårdsmästare i Bærum fick uppleva när den slog i hans port och sedan i garaget.

Sprid lätt

Ogräs sprids på olika sätt, både för att fröet blåser med vinden, som maskrosor, men också att stjälkarna kryper över eller under marken.

Enligt Korsmos ugrashage har till exempel 700 ton frö per planta begravts.

- Det är inte konstigt att ogräs från ogräs faller ner. Blomstersängar är bland annat ett bra ställe att frö spridas, eftersom det finns öppna ytor där, säger Bjureke.

Skvallerkålen är bland annat en växtodling som nästan kan ta över en trädgård.

- Har du det i trädgården, har du mycket att göra. Om det börjar sprida sig blir det lätt hemskt. Det tar tid att stänga bort det, förklarar Bjureke.

- En växt som vassle är dock lätt att snuggla bort, och det är bäst på skumma och fuktiga ställen.

Matplanter

Men då finns det gräsväxter som du borde ha gott om i trädgården. En av dem är brandkåren.

- Brennesle är en användbar tillväxt och använder de unga skotten, betonar Bjureke.

Brenneslen sägs ha mer hälsoeffekter.

Läs också:

14 perenner uppfattar

Trädgård för latsabber

Letar du efter nya inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

Dela på Facebook

ADVERT

Mest populära